Μπορεί το φολικό οξύ να ευθύνεται για την τριχόπτωση των μαλλιών σου; Δες τι υποστηρίζει η επιστήμη
Έχεις ακούσει για τον μύθο που λέει ότι οι έγκυες χάνουν τα μαλλιά τους από τη διακοπή συμπληρώματος φολικού οξέος μετά τον τοκετό; Δες τι λένε οι γιατροί.
Η συνθετική μορφή του φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β-9) είναι το φολικό οξύ. Η Mayo Clinic το περιγράφει ως «ένα βασικό θρεπτικό συστατικό κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη για τη μείωση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού». Είναι επίσης κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σίγουρα θα το έχεις ακούσει, αφού είναι σύνηθες να το συστήνουν οι γιατροί όταν οι γυναίκες ετοιμάζονται να συλλάβουν και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εδώ και χρόνια έχει διαδοθεί η πεποίθηση ότι τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά που χαρακτηρίζουν τις εγκύους οφείλονται στο φολικό οξύ. Και πιστεύεται ότι η διακοπή του συμπληρώματος μετά την γέννα μπορεί να προκαλέσει έντονη τριχόπτωση. Αλλά η πραγματικότητα απέχει από αυτόν τον μύθο.
«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές ωοθυλακικές μονάδες βρίσκονται στη φάση της αναγέννησης και όχι στην τελογενή φάση, που είναι όταν πέφτουν τα μαλλιά. Γι’ αυτό τα μαλλιά μιας εγκύου φαίνονται άφθονα», λέει η δερματολόγος Luisa Baldasarri. «Η απώλεια μαλλιών μετά την εγκυμοσύνη δεν οφείλεται στη διακοπή του φολικού οξέος, αλλά σε μια διαδικασία που ονομάζεται telogen fluvium, όπου πολλοί από τους άξονες των μαλλιών πέφτουν λόγω της μετάβασης σε ένα στάδιο “ηρεμίας” της τρίχας». Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ορμονικές αλλαγές που δεν έχουν καμία σχέση με το εν λόγω συμπλήρωμα.
Αν πάμε ακόμα παραπέρα, το φολικό οξύ δεν έχει μεγάλη σχέση με την υγεία των μαλλιών. «Υπάρχουν πιο σημαντικά ελλείμματα που σχετίζονται με την τριχόπτωση από το φολικό οξύ, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης D και φερριτίνης, που ευνοούν την τριχόπτωση και εμποδίζουν την ανάπτυξή της», είπε η Dr. Baldasarri στη Vogue Mexico. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν είμαστε εκτεθειμένες λιγότερο χρόνο στο ηλιακό φως, τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να πέσουν και να επηρεαστεί η ανάπτυξη των μαλλιών μας . Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη φερριτίνης, η οποία είναι μια πρωτεΐνη στο αίμα που περιέχει σίδηρο, μπορεί να παρέμβει στη φυσιολογική δραστηριότητα του θύλακα της τρίχας και να προκαλέσει την πτώση της.
Εάν δεν είσαι έγκυος, ούτε σκοπεύεις να μείνεις σύντομα, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος δεν θα σε βοηθήσουν να λύσεις το πρόβλημα της τριχόπτωσης. «Αν είσαι υγιής και δεν έχεις έλλειψη φολικού οξέος, δηλαδή δεν χρειάζεται να το συμπληρώσεις, το μόνο που θα συμβεί αν το καταναλώσεις είναι ότι το σώμα σου θα το αποβάλλει μέσω των ούρων», εξηγεί η Dr. Baldasarri. Η Mayo Clinic συμβουλεύει επίσης να μην χρησιμοποιείς προγεννητικά συμπληρώματα όταν δεν είσαι έγκυος.
Οι ειδικοί από την Mayo Clinic δηλώνουν ότι η λήψη περισσότερου φολικού οξέος από όσο χρειάζεται θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12. Προτείνουν στις υγιείς γυναίκες που δεν είναι έγκυες να λαμβάνουν το φυλλικό οξύ στη φυσική του μορφή από τα τρόφιμα. Το σπανάκι, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το πεπόνι, ορισμένα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ.
Διάβασε επίσης:
Μελατονίνη: Δεν είναι μόνο για τον ύπνο αλλά αποτρέπει και την αραίωση των μαλλιών
Έχεις παρατηρήσει περισσότερες τρίχες στην αποχέτευση μετά το ντους; Ή μήπως η αλογοουρά σου γίνεται όλο και πιο λεπτή; Ενώ θεωρούμε συχνά ότι η τριχόπτωση είναι πρόβλημα υγείας των ανδρών, περισσότερες από τις μισές γυναίκες άνω των 50 παραπονιούνται ότι η αραίωση των μαλλιών μειώνει την αυτοπεποίθησή τους.
Και ενώ η απώλεια των μαλλιών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση του ατόμου, τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι απαραίτητα μόνιμη. Στην πραγματικότητα, ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η μελατονίνη, το διάσημο συμπλήρωμα ύπνου, μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|