Now Reading
Γιατρός προειδοποιεί: Το λάθος που κάνεις όταν πλένεις τα δόντια σου και βγάζεις σπυράκια

Γιατρός προειδοποιεί: Το λάθος που κάνεις όταν πλένεις τα δόντια σου και βγάζεις σπυράκια

Avatar photo
λαθος σπυρακια

Εάν έχεις σπυράκια στο πιγούνι, φρόντισε πως δεν έχεις αυτή τη συνήθεια.

Ο δρ. Joshua Zeichner, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αποκαλύπτοντας το συχνό λάθος που κάνουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και το οποίο μπορεί να προκαλέσει σπυράκια στο κάτω μέρος του προσώπου.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αφού πρώτα πλύνουμε το πρόσωπό μας, κάτι που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Η οδοντόκρεμα και το σάλιο που μένουν στο δέρμα προκαλούν φλεγμονές και συχνά οδηγούν σε ακμή, ιδιαίτερα στο πιγούνι.

Ο τρόπος για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα είναι απλός: πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών, χρησιμοποιώντας ήπιο καθαριστικό ή ακόμα και απλό νερό. Στη συνέχεια, σκουπίζουμε το πρόσωπό μας με ένα καθαρό πανί ή πετσέτα.

«Το βούρτσισμα των δοντιών πριν το ντους είναι μια καλή συνήθεια, καθώς το νερό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων από οδοντόκρεμα και σάλιο», αναφέρει ο δρ. Zeichner. «Αν δεν θέλεις να κάνεις ντους, το να ξεπλύνεις καλά το πρόσωπό σου με νερό μετά το βούρτσισμα είναι αρκετό», προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, το σάλιο έχει όξινο pH και μπορεί να βλάψει τον επιδερμικό φραγμό, προκαλώντας εξανθήματα και σπυράκια. Επίσης, το σάλιο περιέχει βακτήρια που φράζουν τους πόρους του προσώπου, οδηγώντας σε συσσώρευση σμήγματος και παθογόνων.

Διάβασε επίσης: Μελέτη αποκαλύπτει: Το τσάι που εξισορροπεί τις ορμόνες και εξαφανίζει την ορμονική ακμή

Πώς η οδοντόκρεμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και σπυράκια

Η οδοντόκρεμα, από την άλλη, δεν έχει σχεδιαστεί για να παραμένει στο δέρμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ενισχύοντας την εμφάνιση ακμής. «Η οδοντόκρεμα έρχεται σε επαφή με το δέρμα για μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, κοκκινίλες ή ξηρότητα», εξηγεί ο δερματολόγος. «Είναι σχεδιασμένη για να παραμένει στο στόμα και όχι στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας», προσθέτει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο, οι οποίες είναι οι πιο κοινές στον δυτικό κόσμο, συχνά συνδέονται με μια κατάσταση που λέγεται «περιστοματική δερματίτιδα», στην οποία εμφανίζονται σπυράκια και εξογκώματα γύρω από το στόμα.

Αναφορικά με τη διαδικασία του βουρτσίσματος, είναι σημαντικό να πλένουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα: το πρωί, πριν ή μετά το πρωινό, και το βράδυ πριν κοιμηθούμε, για δύο λεπτά κάθε φορά. Είτε χρησιμοποιούμε χειροκίνητη είτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, οι μελέτες δείχνουν ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι συνήθως πιο αποτελεσματική στην αφαίρεση της πλάκας. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της είναι ότι αρκετά μοντέλα διαθέτουν χρονόμετρο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο ολόκληρα λεπτά. Έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος βουρτσίζει τα δόντια του για μόλις 45 με 70 δευτερόλεπτα, πολύ λιγότερο από ό,τι συστήνουν οι οδοντίατροι.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το τακτικό βούρτσισμα δεν αφορά μόνο τη στοματική μας υγεία, αλλά και τη συνολική μας υγεία, ειδικά την καρδιά μας. Μελέτες έχουν συνδέσει τη φλεγμονή των ούλων και την απώλεια δοντιών με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

«Αν τα ούλα σου είναι κόκκινα, πρησμένα ή αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα, αυτό είναι ένδειξη φλεγμονής. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, καλό είναι να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου, καθώς τα βακτήρια κάτω από τη γραμμή των ούλων μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν χωρίς βοήθεια», τονίζει ο καθηγητής Björn Klinge του Πανεπιστημίου του Μάλμε στη Σουηδία. Εκείνος μελετά τη σύνδεση μεταξύ υγείας των ούλων και καρδιοπάθειας, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη έρευνα που παρακολουθεί 1.600 άτομα. Οι μισοί από αυτούς είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ οι άλλοι όχι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περιοδοντική νόσο είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς τέτοιο ιστορικό.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
αγιου βαλεντινου 2025
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το λάθος που κάνουμε όλες όταν αφαιρούμε το μακιγιάζ, σύμφωνα με δερματολόγο



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer