Η κρέμα προσώπου που εξουδετερώνει τις οσμές στις μασχάλες


Εάν τα αποσμητικά δεν είναι αρκετά, οι δερματολόγοι προτείνουν μια πιο ισχυρή λύση για να ξεφορτωθείς την κακοσμία στις μασχάλες.
Στα social media, και κυρίως στο TikTok, κυκλοφορούν χιλιάδες βίντεο που ισχυρίζονται ότι ορισμένα οξέα που συνήθως χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά προσώπου, όπως το γλυκολικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ, λειτουργούν ως αποτελεσματικό αποσμητικό για τις μασχάλες.
Συγκεκριμένα, οι TikTokers υποστηρίζουν ότι αυτά τα οξέα εξαλείφουν τη δυσοσμία του σώματος, εξοντώνοντας τα βακτήρια που την προκαλούν. Και παρόλο που δεν είναι τόσο απλό, υπάρχουν ορισμένα πιθανά οφέλη.
Δες τι πρέπει να ξέρεις για τη χρήση αυτών των οξέων στην αντιμετώπιση της κακοσμίας και ποιους πιθανούς κινδύνους να έχεις υπόψη σου.
Μυρίζουν οι μασχάλες; – Τα οξέα μπορούν να βοηθήσουν
«Πρέπει να καταλάβεις τι προκαλεί τη δυσοσμία του σώματος για να κατανοήσεις γιατί το γλυκολικό ή το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει», εξηγεί ο Dr. Christopher Bunick, δερματολόγος και αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.
Ο ίδιος αναφέρει ότι πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ποια είδη βακτηρίων ευθύνονται πραγματικά για τη δυσοσμία του σώματος. Όταν μιλάμε συγκεκριμένα για τη μυρωδιά στις μασχάλες, ένας τύπος βακτηρίου που ζει φυσιολογικά στο δέρμα μας, ο staphylococcus hominis, μετατρέπει μια χημική ουσία που εκκρίνεται μέσω του ιδρώτα σε ένα υποπροϊόν που προκαλεί κακοσμία.
Τα συγκεκριμένα οξέα μειώνουν τα επίπεδα pH στις μασχάλες, γεγονός που δυσκολεύει την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων. Σύμφωνα με τη Dr. Zakia Rahman, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Stanford, τόσο οι μασχάλες όσο και η περιοχή των γεννητικών οργάνων έχουν φυσικά υψηλότερα επίπεδα pH. Όταν εφαρμόζεις προϊόντα με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ στις μασχάλες, μειώνεται το pH, κάτι που «περιορίζει την υπερανάπτυξη των βακτηρίων στην περιοχή».
Διάβασε επίσης: Σκούρες μασχάλες: 2 «σπιτικές» τεχνικές για να απαλλαγείς
Στον χώρο της ομορφιάς, αυτά τα οξέα χρησιμοποιούνται συχνά και ως απολεπιστικά, κάτι που εξηγεί το γιατί κάποιοι τα προτιμούν ως αποσμητικά, σύμφωνα με τον Bunick. Αυτό σημαίνει ότι, μετά τη χρήση ενός τέτοιου προϊόντος στις μασχάλες, υπάρχουν λιγότερα νεκρά κύτταρα δέρματος στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν τα βακτήρια, προσθέτει ο Dr. Brandon Cohen, δερματολόγος στο Cedars Sinai.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Αυτό που δεν αναφέρεται στα viral βίντεο είναι ότι η δυσοσμία προκύπτει από τον συνδυασμό ιδρώτα και βακτηρίων – «τα βακτήρια από μόνα τους δεν πρόκειται να παράγουν μυρωδιά», τονίζει ο Bunick.
«Άρα, αν απλά χρησιμοποιήσεις γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ για να σκοτώσεις τα βακτήρια, ναι, μπορείς να μειώσεις την ανάπτυξή τους. Αλλά η ρίζα της δυσοσμίας είναι ο συνδυασμός του ιδρώτα και των βακτηρίων», εξηγεί.
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη δυσοσμία πιο αποτελεσματικά
Για την πιο αξιόπιστη αντιμετώπιση της κακοσμίας, ο Cohen επισημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό να στοχεύσεις στην εφίδρωση, παρά στα βακτήρια – κάτι που κάνουν πολλές δερματολογικές θεραπείες. Το Botox, τα συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά και οι φαρμακευτικές μαντηλάκια είναι μερικές από τις πιθανές λύσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Rahman, η αποτρίχωση με λέιζερ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη δυσοσμία του σώματος.
Αν, όμως, δεν αντιμετωπίζεις έντονο πρόβλημα κακοσμίας και απλώς θέλεις να δοκιμάσεις μια εναλλακτική λύση, «είναι λογικό να δοκιμάσεις αυτά τα οξέα», λέει ο Cohen.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|