Μοιράζεσαι το ξυραφάκι σου με τον σύντροφό σου; Υπάρχουν λόγοι που θα σε πείσουν να το ξανασκεφτείς
Για την πιο ασφαλή εμπειρία ξυρίσματος, θα πρέπει να χρησιμοποιείς ένα καθαρό ξυραφάκι που είναι αποκλειστικά δικό σου.
Η απόφαση του να αφαιρείς τις τρίχες του σώματός σου είναι μια απόλυτα προσωπική επιλογή. Αν ξυρίζεσαι, πιθανότατα υπάρχουν μερικά λάθη που κάνεις στη διαδικασία ξυρίσματος και δεν είχες συνειδητοποιήσει ότι τα κάνεις. Για παράδειγμα, δεν πρέπει ποτέ να ξυρίζεσαι εάν έχεις τρίχες που έχουν γυρίσει, εάν υπάρχει κάποια ανοιχτή πληγή ή εξάνθημα οποιουδήποτε είδους. Για να έχεις το καλύτερο δυνατό ξύρισμα, θα πρέπει να ενυδατώσεις και να κάνεις απολέπιση στο δέρμα πριν χρησιμοποιήσεις ξυράφι. Ομοίως, θα πρέπει να είσαι βέβαιη ότι ξυρίζεσαι προς την αντίθετη κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών.
Η χρήση ενός αφρού ή κρέμας ξυρίσματος είναι επίσης απαραίτητη. Αν δεν «ξεμείνεις» από αυτά, υπάρχουν υποκατάστατα κρέμας ξυρίσματος που δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχουν, όπως το λάδι καρύδας, το αφρόλουτρο σώματος και το conditioner των μαλλιών σου. Επιπλέον, η ενυδάτωση πριν και μετά το ξύρισμα μειώνει τον κνησμό και άλλες πιθανές ενοχλήσεις. Ωστόσο, ο χρυσός κανόνας όσον αφορά στο ξύρισμα είναι να χρησιμοποιείς πάντα το δικό σου ξυραφάκι.
Ίσως να έχεις βρεθεί σε μια κατάσταση όπου ξέχασες να αντικαταστήσεις τη λεπίδα ξυραφιού σου ή ξέχασες εντελώς το ξυραφάκι σου. Η πρώτη σου κίνηση ενστικτωδώς πιθανότατα θα ήταν να πιάσεις το ξυραφάκι του συντρόφου σου ή όποιου άλλου ζει μαζί σου. Ωστόσο, θα πρέπει να το σκεφτείς δύο φορές πια πριν το κάνεις αυτό ξανά.
Η κοινή χρήση του ξυραφιού μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες
Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη υπόθεση πίσω από το να μοιράζεσαι το ξυραφάκι σου; Η δερματολόγος Rachel Nazarian, M.D., εξήγησε στο Well+ Good ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία: «Το ξυράφι συλλέγει βακτήρια καθώς τραβιέται κατά μήκος του δέρματος και αν δεν αποστειρωθεί μεταξύ των χρήσεων, μεταδίδει πραγματικά τα βακτήρια στο επόμενο άτομο». Με απλά λόγια, μπορεί να εμφανιστεί διασταυρούμενη μόλυνση, με αποτέλεσμα το άτομο που δανείζεται το ξυράφι να αναπτύξει μόλυνση λόγω των μικρών κοψιμάτων και γρατσουνιών που προκαλούνται από το ξύρισμα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τον φραγμό του δέρματος, επιτρέποντας σε βακτήρια όπως σταφυλόκοκκο, ιούς και άλλα να εισχωρήσουν στο δέρμα.
Εάν μοιράζεσαι το ξυραφάκι σου, είναι πιο πιθανό να αναπτύξεις θυλακίτιδα ή φλεγμονή των τριχοθυλακίων. Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο με ανάγλυγη υφή και να αισθάνσαι έντονο κνησό. Οι θεραπείες ωοθυλακίτιδας στο σπίτι περιλαμβάνουν την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων στο δέρμα και τη χρήση αντιβιοτικών αλοιφών χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν ο πόνος γίνει πολύ μεγάλος ή ανεβάσεις πυρετό, επισκέψου το γιατρό σου, καθώς η ωοθυλακίτιδα πιθανότατα έχει εξελιχθεί σε λοίμωξη. Άλλες λοιμώξεις ή ιοί που προκύπτουν από την κοινή χρήση ενός ξυραφιού περιλαμβάνουν μαγιά, μύκητες, έρπητα και κονδυλώματα. Επιπλέον, είναι πιθανό να αναπτυχθούν ασθένειες όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C και B, σύμφωνα με το The Royal Women’s Hospital.
Η τακτική αλλαγή της λεπίδας του ξυραφιού είναι επίσης σημαντική
Εάν ξυρίζεσαι καθημερινά, οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζεις το ξυραφάκι σου κάθε εβδομάδα. Εάν ξυρίζεσαι κάθε δεύτερη μέρα, άλλαζέ το το κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες. Και αν ξυρίζεσαι δύο φορές την εβδομάδα, η αλλαγή του μπορεί να γίνεται κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Θα πρέπει όμως να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και να παρατηρείς τις λεπίδες του ξυραφιού σου: Μπορεί να είναι θαμπές ή σε κάποιο σημείο να έχουν σκουριάσει. Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα δύο ενδεχόμενα, θα πρέπει να αποφύγεις τελείως τη χρήση του και να το αντικαταστήσεις αμέσως.
Διάβασε επίσης:
Πώς θα αποτρέψεις τη δημιουργία σκούρων κηλίδων και ουλών από τις τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα
Κάποιες από τις τρίχες του σώματός μας αναπτύσσονται προς τα μέσα, στο δέρμα. Αυτές οι τρίχες σχηματίζουν ένα μικρό εξόγκωμα ή φυσαλίδες στην επιδερμίδα. Ενώ, ορισμένες φορές δεν αποκλείεται τα εξογκώματα αυτά να γεμίσουν με πύον και να προκαλέσουν πρόσθετους ερεθισμούς.
Αν ξυρίζεις τα πόδια σου ή εφαρμόζεις κάποια άλλη μέθοδο αποτρίχωσης, όπως αποτρίχωση με κερί, το ανεπιθύμητο σύμπτωμα στο οποίο αναφερόμαστε, σου είναι σίγουρα γνωστό. Το χειρότερο όμως σε όλη αυτή τη συνθήκη είναι αυτό που «απομένει» μετά: οι ουλές, οι δυσχρωμίες και η υπερμελάγχρωση που αφήνουν πίσω τους είναι αυτό που σου προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Τι μπορείς να κάνεις για να το αποτρέψεις;
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|