Now Reading
Οι 3 τύποι κηλίδων: Πού οφείλεται η εμφάνισή τους και πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

Οι 3 τύποι κηλίδων: Πού οφείλεται η εμφάνισή τους και πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

Αλεξάνδρα Τρύφωνος
γυναικα βαζει κρεμα

Αναλύοντας τους τρεις τύπους υπερμελάγχρωσης του δέρματος.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να το φροντίσεις. Δεδομένου ότι είναι το εξωτερικό περίβλημα όλων των υπόλοιπων οργάνων διαταράσσεται άμεσα τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες: μπορεί να γίνει ξηρό ή να ξεφλουδίσει όταν ο καιρός είναι κρύος, μπορεί να εμφανίσει ακμή, δημιουργώντας φλεγμονή και δυσχρωμίες. Με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως ραγίσει, χαλαρώσει και εμφανίσει ρυτίδες. Μπορεί ακόμη να επηρεαστεί από διαταραχές όπως η ψωρίαση, η ροδόχρου ακμή και το έκζεμα.

Οι 3 τύποι κηλίδων: Πού οφείλεται η εμφάνισή τους και πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά
Η υπερμελάγχρωση είναι ένα ακόμη πιθανό πρόβλημα με το οποίο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη. Πρόκειται για ένα περίπλοκο δερματικό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και αιτίες που τη δημιουργούν. Μάλιστα, μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει κάποιο ισχυρό μέσο προστασίας που να αποτρέπει την εμφάνισή της. Με τον όρο «υπερμελάγχρωση» αναφερόμαστε στην εμφάνιση υπερβολικά σκουρόχρωμου δέρματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα, η μέθοδος θεραπείας μπορεί να ποικίλλει.
Σύμφωνα με το Healthline, οι τρεις τύποι υπερμελάγχρωσης είναι η μεταφλεγμονώδης, οι κηλίδες ηλικίας και το μέλασμα. Ένα κοινό στοιχείο που αυτοί οι τρεις τύποι είναι ότι μοιάζουν στην εμφάνιση, αλλά στην πραγματικότητα έχουν κάποιες βασικές διαφορές.

Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση

περιποίηση επιδερμίδαςΗ μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (PIH), δημιουργείται μετά από μια φλεγμονή σε μικρά τμημάτα του δέρματος, εμφανίζοντας έτσι σε κάποια σημεία σκουρόχρωμες πανάδες που ξεχωρίζουν σε σχέση με την απόχρωση του υπόλοιπου δέρματος. Η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να οφείλεται στην ακμή, στο τσιμπήμα ενός κουνουπιού ή άλλων ζωυφίου, σε τραυματισμό και άλλων παραγόντων. Εκτός εάν οι φλεγμονώδεις περιοχές τυχαίνει να είναι συμμετρικές και στις δύο πλευρές του σώματος. Οι κηλίδες PIH είναι συνήθως ασύμμετρες.
Το PIH αναπτύσσεται αφού το δέρμα παράγει υπερβολική ποσότητα μελανίνης, η οποία είναι μια φυσική χρωστική ουσία του δέρματος. Η παραγωγή μελανίνης ενεργοποιείται όταν το δέρμα αναγεννιέται, κάτι που το κάνει φυσικά ως απόκριση στη φλεγμονή. Αυτός ο τύπος υπερμελάγχρωσης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε χρώμα δέρματος, αλλά πιο συχνά επηρεάζει άνδρες και γυναίκες μεσαίου και σκούρου τόνου δέρμα.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για τη θεραπεία αυτής της πάθησης και την πρόληψη της επιδείνωσης της. Μια επιλογή θεραπείας περιλαμβάνει λευκαντικά δέρματος όπως υδροκινόνη, κρέμες δέρματος με ρετινοειδή και χημικά peeling. Επιπλέον, η χρήση αντηλιακού μπορεί να αποτρέψει τα σημεία PIH από το να γίνουν πιο σκούρα.

Κηλίδες ηλικίας

Οι 3 τύποι κηλίδων: Πού οφείλεται η εμφάνισή τους και πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικάΟι κηλίδες ηλικίας, που αναφέρονται επίσης ως κηλίδες από τον ήλιο ή κηλίδες ήπατος, είναι ένας άλλος τύπος υπερμελάγχρωσης που μπορούν να εμφανίσουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Αυτές οι κηλίδες είναι παρόμοιες με τις φακίδες, καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλές από αυτές συσπειρωμένες σε ορισμένα τμήματα του δέρματος. Μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο, τα χέρια, την πλάτη, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματος με ακανόνιστο σχήμα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογικής Χειρουργικής, οι κηλίδες ηλικίας εμφανίζονται ως αποτέλεσμα υπερδραστήριων κυττάρων μελανίνης. Η έκθεση στον ήλιο είναι ευρέως αποδεκτή ως βασική αιτία, καθώς το δέρμα παράγει μελανίνη φυσικά ως αμυντικό μηχανισμό στο υπεριώδες φως (UV) όταν εκτίθεται στον ήλιο – εξ ου και η φράση «κηλίδες από τον ήλιο».
Ωστόσο, ορισμένοι δερματολόγοι ισχυρίζονται ότι οι κηλίδες ηλικίας μπορούν να σχηματιστούν χωρίς να υπάρχει απαραίτητα έκθεση στον ήλιο ως ένα γενετικό ακόλουθο της γήρανσης του δέρματος.
Οι κηλίδες ηλικίας αντιμετωπίζονται με θεραπείες όπως οι ιατρικές θεραπείες με λέιζερ και μικροδερμοαπόξεση, εξειδικευμένες καλλυντικές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μέλασμα

Οι 3 τύποι κηλίδων: Πού οφείλεται η εμφάνισή τους και πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

Το μέλασμα είναι ο τρίτος τύπος υπερμελάγχρωσης. Είναι μια πάθηση που προκαλεί το δέρμα να παράγει καφέ ή γκρίζες κηλίδες, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) ισχυρίζεται ότι η ακριβής αιτία της πάθησης είναι άγνωστη.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι επηρεάζει ως επί το πλείστον τις γυναίκες και υπάρχουν ορισμένα πιθανά ερεθίσματα, όπως η έκθεση στον ήλιο, ορισμένα φάρμακα, η εγκυμοσύνη και η ασθένεια του θυρεοειδούς.
Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των κηλίδων μελάσματος, σε σύγκριση με άλλους τύπους υπερμελάγχρωσης, είναι το πώς κατανέμονται στο δέρμα. Ένα άρθρο σε περιοδικό που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής αναφέρει ότι οι κηλίδες μελάσματος απλώνονται συμμετρικά, συνήθως στο πρόσωπο.
Το μέλασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγογραφούμενα φάρμακα, χημικό πίλινγκ, θεραπεία με λέιζερ και προϊόντα δέρματος με υδροκινόνη.

Πώς συγκρίνονται οι τρεις τύποι;

γυναικα βαζει κρεμαΗ μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (PIH), οι κηλίδες ηλικίας και το μέλασμα είναι οι τρεις τύποι υπερμελάγχρωσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σκούρων κηλίδων στο δέρμα. Το PIH και οι κηλίδες ηλικίας μπορεί να επηρεάσουν άνδρες και γυναίκες, αλλά το μέλασμα επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες.
Τα άτομα με μεσαίο ή σκούρο τόνο δέρματο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν PIH ή μέλασμα ενώ τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κηλίδες ηλικίας. Η PIH μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, οι ηλικιακές κηλίδες συνήθως επηρεάζουν άτομα άνω των 50 ετών και το μέλασμα συνήθως επηρεάζει γυναίκες στα 20 και τα 30 τους.

Η υπερμελάγχρωση σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει την ψυχική διάθεση σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα κηλίδων σε εκτεθειμένα μέρη του δέρματος. Διατίθενται μη συνταγογραφούμενες, συνταγογραφούμενες και δερματολογικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση και των τριών τύπων υπερμελάγχρωσης. Ενώ, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει επίσης και η συστηματική χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, μπορεί να αποτρέψει σημαντικά την επιδείνωση τους.

 

Διάβασε επίσης:

To δέρμα σου γίνεται πιο λεπτό και εύθραυστο όσο μεγαλώνεις; Δες πώς θα το ενδυναμώσεις

Mπορεί μια μέρα να κοιταχτείς στον καθρέφτη σου και να δεις το δέρμα σου πιο χαλαρό και τις ρυτίδες μας πιο βαθιές και εμφανείς. Όλα αυτά όμως είναι απολύτως φυσιολογικά δεδομένου ότι προσθέτεις κάθε χρόνο περισσότερα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων σου.
Με το πέρασμα του χρόνου, η επιδερμίδα τείνει να χάνει τον όγκο της και να γίνεται πιο λεπτή. Η μείωση όγκου και ελαστικότητας του δέρματος είναι λοιπόν μια φυσική συνέπεια της φθοράς του οργανισμού που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, τόσο γενετικούς όσο και του τρόπου ζωής.

εύθραυστο δέρμα

Γιατί το δέρμα γίνεται πιο λεπτό;

1. Φυσιολογικές αλλαγές δέρματος
Στην επιδερμίδα, ο κύκλος αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος επιβραδύνεται με το πέρας της ηλικίας. Η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται, με αποτέλεσμα ένα πιο λεπτό δέρμα που είναι πιο επιρρεπές σε βλάβες και ξηρότητα.

2. Κάπνισμα και αλκοόλ
Το κάπνισμα και η πρόσληψη αλκοόλ είναι δύο γνωστές συνήθειες που επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Olivia Rodrigo είναι το νέο πρόσωπο της Lancôme



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer