Ορμόνες VS Περιποίηση επιδερμίδας: Δεν είναι εχθροί αλλά σύμμαχοι- Πώς αλληλοεπιδρούν
Η διαχείριση των ορμονών μπορεί να εξομαλύνει κάτι περισσότερο από τη διάθεση. Μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για όμορφο δέρμα.
Όταν η Allie Egan – ιδρύτρια του Veracity- άρχισε να βλέπει έντονα ξηρά σημάδια στο δέρμα της, η διάγνωση του δερματολόγου της ήταν δερματίτιδα εξ επαφής. Παρά τη θεραπεία, τα σημάδια δεν έφυγαν ποτέ – μέχρι που, χρόνια αργότερα, μια ορμονική εξέταση για ένα τεστ γονιμότητας αποκάλυψε μια μορφή υποθυρεοειδισμού που ονομάζεται νόσος Hashimoto, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν αιτία όχι μόνο της υπογονιμότητας αλλά και αυτών των ξηρών «μπαλωμάτων».
Τώρα, λέει η Egan, «θέλω να μεταφέρω αυτή τη δύναμη της κατανόησης της ορμονικής υγείας σε άλλους». Το 2020 ίδρυσε τη Veracity, μια μάρκα περιποίησης δέρματος που βασίζεται σε ορμονικές εξετάσεις για τη δημιουργία εξατομικευμένων σχημάτων θεραπείας.
Οι ορμόνες επηρεάζουν τη μνήμη, τη νόηση και τη διάθεσή μας και με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μεταβάλουν τον μεταβολισμό μας. Το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος είναι πιο εκτεταμένο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν. «Οι ορμόνες επηρεάζουν τη μνήμη, τη νόηση και τη διάθεσή μας και με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μεταβάλουν το μεταβολισμό μας», λέει η Gwendolyn Floyd, συνιδρύτρια της Wile, μιας μάρκας συμπληρωμάτων ορμονικής ευεξίας. «Ελέγχουν την ποιότητα του ύπνου και μπορούν ακόμη και να συμβάλουν σε καρδιακά προβλήματα».
Επηρεάζουν επίσης την εμφάνισή μας, λέει ο Joel Evans, μαιευτήρας-γυναικολόγος και διευθυντής του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής του Κονέκτικατ. «Οι ορμόνες επηρεάζουν δραματικά τον τρόπο που δείχνουμε, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα του σώματος», λέει. «Οι ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν ακμή, τριχόπτωση, πρήξιμο στο πρόσωπο και φούσκωμα». Το δέρμα χρησιμεύει ως βαρόμετρο για τις ορμονικές διακυμάνσεις, λέει η δερματολόγος Macrene Alexiades, η οποία συχνά παραγγέλνει ένα πάνελ θυρεοειδούς και μετρά τις ορμόνες του φύλου (LH, FSH, DHEAS, οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη) για τους ασθενείς στο ιατρείο της στη Νέα Υόρκη.
Για τις γυναίκες τα οιστρογόνα συχνά αναφέρονται ονομαστικά, καθώς ευθυγραμμίζονται με τις σημαντικές μεταβάσεις της ζωής. Αυξάνονται κατά την εφηβεία, εκρήγνυται κατά την εγκυμοσύνη και πέφτουν κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. «Τα οιστρογόνα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των γυναικών», λέει η Γαλλίδα επιστήμονας του δέρματος Elsa Jungman. Και έχουν σημαντική επίδραση στη λειτουργία του δέρματος. Το δέρμα είναι επενδεδυμένο με υποδοχείς οιστρογόνων και το πάχος του μετατοπίζεται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Εταιρείες περιποίησης δέρματος όπως η Payot και η Typology έχουν δημιουργήσει προϊόντα που βασίζονται στην ιδέα ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε πρέπει να αλλάζουν ανάλογα. Όταν τα οιστρογόνα πέφτουν στην εμμηνόπαυση, το δέρμα αισθάνεται τον αντίκτυπο. Αυτό σημαίνει μείωση του υαλουρονικού οξέος και του κολλαγόνου, οπότε περισσότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ξηρότητα και απώλεια ελαστικότητας.
Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, καλείται επίσης συχνά. Αλλά ενώ πολλοί υποθέτουν ότι η κορτιζόλη τους είναι υψηλή, τα δεδομένα της Veracity έχουν δείξει εξίσου πολλές γυναίκες με χαμηλά επίπεδα, ένα σημάδι κόπωσης των επινεφριδίων, το οποίο μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα, λέει η Egan. «Όταν η κορτιζόλη είναι σε υπερδιέγερση, παράγετε περισσότερο σμήγμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ακμή», λέει. «Αλλά με χαμηλότερη κορτιζόλη βλέπετε πιο αργή επούλωση. Έτσι, μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε πολλά νέα σπυράκια, αλλά ότι αυτά που έχετε δεν φεύγουν».
Η αυξανόμενη πληροφόρηση γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις των ενδοκρινικών διαταραχών στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι μέρος του λόγου που οι ορμόνες αποτελούν πλέον μέρος της συζήτησης για την περιποίηση του δέρματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις συνολικές μετρήσεις της προσωπικής μας υγείας. Αν και πολλά brand εξακολουθούν να υιοθετούν ένα μοντέλο που ταιριάζει σε όλους, το μέλλον της περιποίησης του δέρματος μπορεί να είναι μια πολύ πιο ολιστική θεώρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έχουμε ακούσει για τις κορεάτικες τεχνικές ομορφιάς και τις τάσεις περιποίησης του δέρματος στο TikTok που λειτουργούν για να ενυδατώσουν και να βελτιώσουν το πρόσωπό μας. Μπορεί να είναι πραγματικά λίγο εκφοβιστικό να δοκιμάζεις νέα προϊόντα ή ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας, μερικές φορές αυτές οι αλλαγές που βασίζονται σε μόδες δεν είναι πάντα προς το καλύτερο και έτσι βρίσκεσαι πάλι στο σημείο μηδέν.
Αλλά οι καλύτερες τεχνικές περιποίησης της επιδερμίδας που μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινότητα σου είναι αυτές που προσθέτουν πολύ λίγα προϊόντα και αφορούν τη φυσική σου ομορφιά και λάμψη. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η γαλλική περιποίηση της επιδερμίδας.
Η Leonce Chenal, μια γαλλική πλατφόρμα lifestyle, ανέφερε ότι η γαλλική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας αφορά την καλυτέρευση της επιδερμίδας μας τώρα και αργότερα. «Οι Γαλλίδες δεν έχουν ένα ντουλάπι στο μπάνιο γεμάτο με εκατομμύρια διαφορετικά προϊόντα περιποίησης», γράφουν. Παίρνουν πραγματικά στα σοβαρά το παλιό ρητό «το λιγότερο είναι περισσότερο» και προσκολλώνται σε μινιμαλιστικές ρουτίνες περιποίησης για να διατηρούν το πρόσωπό τους καθαρό και λαμπερό. Δες πώς μπορείς κι εσύ να πετύχεις μια παριζιάνικη λάμψη.
Η παριζιάνικη περιποίηση της επιδερμίδας έχει να κάνει με τη φυσική λάμψη
Ο λόγος για τον οποίο δίνεται τόση έμφαση στο φυσικό μακιγιάζ των Γαλλίδων και στην αντίστοιχη μινιμαλιστική περιποίηση της επιδερμίδας, είναι το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι τείνουν προς το λιγότερο μακιγιάζ. «Νομίζω ότι οι Γαλλίδες αντιμετωπίζονται ως σημαντικοί παίκτες στον κόσμο της ομορφιάς και της περιποίησης της επιδερμίδας επειδή το βαρύ μακιγιάζ και τα glam looks δεν είναι τόσο δημοφιλή στη γαλλική κουλτούρα», δήλωσε στο Who What Wear η Sabina Socol, ψηφιακή δημιουργός με έδρα το Παρίσι. «Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο δέρμα και στην ενίσχυση των φυσικών χαρακτηριστικών μας». Η Socol δήλωσε ότι εν μέσω αυτών των τάσεων του TikTok για το δέρμα, οι Γαλλίδες τείνουν να παραμένουν σε αυτό που ξέρουν ότι λειτουργεί.
Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|