Skin Purging: Τα πάντα για την κατάσταση με την οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο το δέρμα σου
Εάν δημιουργήθηκαν σπυράκια στο πρόσωπό σου μετά από μια ισχυρή θεραπεία απολέπισης, αξίζει να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβη στο δέρμα σου.
Εμφάνισες σπυράκια και μαύρα στίγματα κάτω από το δέρμα μετά από μια θεραπεία ομορφιάς που στην πραγματικότητα υποσχόταν λεία και απόλυτα καθαρή επιδερμίδα με μηδαμινές ατέλειες;
Ας μιλήσουμε για το Skin Purging: έναν ορισμό που αναφέρεται στο δέρμα το οποίο, σε αντίδραση με τα ενεργά συστατικά μιας ισχυρής απολέπισης αποκτά ένα Skin Purging effect. Πυροδοτείται δηλαδή μια διαδικασία που αποβάλλει το υπερβολικό σμήγμα και τις ακαθαρσίες του προσώπου.
Μετά τη χρήση οξέων απολέπισης, όπως το μανδελικό και το γλυκολικό, το δέρμα καλύπτεται με φλεγμονώδεις περιοχές που σχηματίζουν σπυράκια, μαύρα στίγματα, βλατίδες, φλύκταινες και μικρές κύστες.
Όπως διαβεβαιώνει στη Vogue η Valentina Finotti, αισθητική γιατρός και πλαστικός χειρουργός με ιατρείο στο Μιλάνο, «Είναι ανώφελο να πανικοβάλλεσαι, καθώς είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το δέρμα αντιδρά με μια κατάσταση προσωρινής φλεγμονής στο στρες του απολεπιστικού, που οδηγεί σε βλατίδες, φλύκταινες και κυστίδια στο πρόσωπο, κυρίως στο μέτωπο, τα μάγουλα και την περιοχή του πηγουνιού»
Μετά από ενδελεχή εξέταση, το Skin Purging μπορεί επίσης να συμβεί στην αρχή μιας νέας ιατρικής θεραπείας (για παράδειγμα με χρήση τεντινοΐνης για τη θεραπεία της ακμής), όταν αλλάζεις ένα προϊόν στο πλαίσιο της ρουτίνας ομορφιάς σου ή κατά τη διάρκεια εποχιακών αλλαγών, όταν τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας ποικίλλουν σημαντικά. Εάν το δέρμα σου έχει αυτή την αντίδραση, είναι απαραίτητο να ζητήσεις τη συμβουλή του δερματολόγου σου.
Λάβε υπόψη, ωστόσο, ότι 9 στις 10 φορές το φαινόμενο παρουσιάζεται ως μια φυσική προσπάθεια του δέρματος να «αυτοκαθαριστεί», να απαλλαγεί από βαθιές και επιφανειακές ακαθαρσίες και να φτάσει σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας στην παραγωγή σμήγματος.
Αν το δέρμα σου υποφέρει από αυτό το πρόβλημα, απόφυγε να το πειράζεις με τα χέρια σου ή να χρησιμοποιείς απολυμαντικά προϊόντα καθαρισμού με υπερβολή. Με αυτόν τον τύπο προσέγγισης θα έχεις μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα, δημιουργώντας τις συνθήκες για ακόμα πιο έντονη φλεγμονή, με υπερπαραγωγή σμήγματος ως αντίδραση στην χρήση επιθετικών καλλυντικών που αφήνουν επίσης το δέρμα εκτεθειμένο. Αντίθετα, πρέπει να το περιποιηθείς συνδυάζοντας τον καθαρισμό σε δύο βήματα: αρχικά με ένα προϊόν που έχει βάση το λάδι και στη συνέχεια με ένα καθαριστικό με βάση το νερό. Οι καλλυντικές συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί με καταπραϋντικά ενεργά συστατικά, όπως ιαματικό νερό, αμαμελίδα, χαμομήλι και καλέντουλα αποτελούν ιδανική επιλογή.
Επίσης, απαγορεύεται να εφαρμόσεις οποιοδήποτε scrub ή peeling και θα ήταν ωφέλιμο να μειώσεις την κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία ευνοούν τη φλεγμονώδη κατάσταση. Με αυτές τις προφυλάξεις το δέρμα σου σταδιακά θα επιστρέψει στη βέλτιστη κατάσταση ευεξίας και ομορφιάς του.
Διάβασε επίσης:
Ποια συστατικά να συνδυάζεις για να έχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα στο δέρμα σου
Τα ενεργά συστατικά που εμπεριέχονται στις πολύτιμες συνθέσεις των καλλυντικών προϊόντων είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της περιποίησης της επιδερμίδας. Η ρετινόλη, η βιταμίνη C και τα AHAs έχουν αντικαταστήσει τη θέση -και από πλευράς marketing- όρων όπως αντιρυτιδικό, συσφιγκτικό, λευκαντικό.
Στην πραγματικότητα έχουμε μετατραπεί όλες όσες ασχολούμαστε επαγγελματικά άλλα και ερασιτεχνικά σε μικρούς χημικούς ομορφιάς χωρίς ωστόσο να είμαστε σίγουρες ότι όλο αυτό το mix’n’match συστατικών κάνει πραγματικά καλό στο δέρμα μας. Άλλωστε, ως γνωστόν στη χημεία όταν αναμειγνύονται κάποια συστατικά «εκρήγνυνται»!
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|