Τα προϊόντα μαλλιών με θειικά άλατα & σιλικόνες αποτελούν εχθρό για τα μαλλιά σου
Τα θειικά άλατα και οι σιλικόνες είναι τα κοινά συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι αν ένα προϊόν για τα μαλλιά βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων τότε το πιο πιθανό είναι να είναι εξαιρετικό για τα μαλλιά μας. Άλλωστε, γιατί αλλιώς θα είχε δημιουργηθεί και θα ήταν διαθέσιμο στο εμπόριο για «υγιή μαλλιά».
Αλλά όπως ακριβώς δεν υπάρχουν δύο μάρκες που να είναι πανομοιότυπες, έτσι και ορισμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως σαμπουάν, μαλακτικά, ορούς και σπρέι, έχουν σχεδιαστεί με συστατικά που μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν βλάβη -τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα- στις τούφες και το τριχωτό της κεφαλής. Μάλιστα μερικές φορές για να καταλάβεις ποια προϊόντα πρέπει να αποφύγεις και ποια να κρατήσεις, απαιτείται μια βαθιά κατάδυση στον κατάλογο των συστατικών ενός προϊόντος – αυτό κάνει η εμπειρογνώμονας μαλλιών και ομορφιάς Gwenda Harmon για να ρίξει φως σε αυτά τα κοινά συστατικά περιποίησης μαλλιών που μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Θειικά άλατα (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
Πιθανότατα έχεις ακούσει πολλά για τα θειικά άλατα και για το πώς είναι καλύτερο να τα αποφεύγεις στα σαπούνια, τα σαμπουάν και τα μαλακτικά. Όταν πρόκειται για τα μαλλιά, ειδικά, αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει αρκετή ζημιά.
«Τα θειικά άλατα είναι στην πραγματικότητα περιττά στα σαμπουάν, προστίθενται μόνο για να δημιουργούν αφρό και να σας κάνουν να πιστεύετε ότι το σαμπουάν κάνει τη δουλειά του», δήλωσε ο Harmon. «Η παρατεταμένη έκθεση στα θειικά άλατα μπορεί να βλάψει τους θύλακες της τρίχας, προκαλώντας τους να γίνουν αδύναμοι και εύθραυστοι, γεγονός που οδηγεί σε πτώση των μαλλιών. Απογυμνώνουν επίσης το τριχωτό της κεφαλής από τα φυσικά έλαια, καθιστώντας και πάλι την τούφα αδύναμη και οδηγώντας σε σπάσιμο».
Μη υδατοδιαλυτές σιλικόνες (διμεθικόνη, κυκλομεθικόνη, ως επί το πλείστον συστατικά που τελειώνουν σε -cone)
Οι μη υδατοδιαλυτές σιλικόνες είναι ένα δύσκολο συστατικό, επειδή, με την πρώτη ματιά, μπορούν πραγματικά να κάνουν τα μαλλιά σας να φαίνονται καλύτερα, δίνοντάς τους επιπλέον λάμψη και απαλότητα. Αλλά μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι αυτό που φαίνονται. «Δεν πρέπει να συγχέονται με τις υδατοδιαλυτές σιλικόνες που είναι ασφαλείς για τα μαλλιά, οι μη υδατοδιαλυτές σιλικόνες επικαλύπτουν τα μαλλιά -δημιουργώντας ένα φιλμ που μοιάζει με πλαστικό- για να δημιουργήσουν ένα λείο φινίρισμα, ωστόσο, επικαλύπτουν επίσης τον άξονα της τρίχας εμποδίζοντας οποιαδήποτε νέα θρεπτικά συστατικά ή υγρασία να εισέλθουν στον θύλακα», δήλωσε η Harmon. «Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά θα στερηθούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, προκαλώντας έλλειψη θρέψης που θα οδηγήσει σε τριχόπτωση».
Τι να χρησιμοποιήσεις αντί για αυτά
Απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο τα θειικά άλατα και τις μη υδατοδιαλυτές σιλικόνες και προτίμησε αυτά τα ήπια σαμπουάν με ποιοτικούς βελτιωτικούς παράγοντες, όπως honeyquat, πανθενόλη, βούτυρο κακάο, πρωτεΐνη σιταριού, φυτική γλυκερίνη και έλαιο jojoba, σύμφωνα με την Harmon. «Αυτά τα συστατικά είναι ήπια για τα μαλλιά, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θρέψη τους», δήλωσε η Harmon. «Χρησιμοποίησε ενυδατικά deep conditioners με λιπαρά οξέα, όπως έλαιο ευκαλύπτου, έλαιο καρύδας, βιταμίνη Ε και έλαιο αβοκάντο».
Εν κατακλείδι όσο πιο κοντά στη φύση είναι τα συστατικά της περιποίησης των μαλλιών σου, τόσο το καλύτερο για εκείνα και για την υγεία των τα μαλλιά σου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μην πετάς το νερό που ξεπλένεις το ρύζι- Κάνει θαύματα στα μαλλιά και το δέρμα σου
Πρώτον, αν δεν είσαι από εκείνες που ξεπλένουν το ρύζι του πριν το μαγειρέψουν, μάλλον πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεσαι και όλα τα οφέλη που μπορεί να σου παρέχει. Είναι χρήσιμο και βοηθάει να βεβαιωθείς ότι ξεφορτώνεσαι οποιαδήποτε βρωμιά, σκόνη ή άλλα σκουπίδια που μπορεί να βρίσκονται στους κόκκους του. Εξάλλου, δεν θέλεις να καταλήξει τίποτα από αυτά στο φαγητό σου.
Απλά βύθισε το ρύζι σε νερό, άφησε το εκεί για μερικά λεπτά, σκούπισε το καλά και στράγγιξε το και στη συνέχεια κάνε ακριβώς το ίδιο πράγμα ξανά. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να το ξεπλύνεις τουλάχιστον πέντε φορές ή μέχρι το νερό να μην φαίνεται πλέον θολό. Εκτός από τον καθαρισμό των κόκκων, το επιπλέον ξέπλυμα απομακρύνει το επιπλέον άμυλο που μπορεί να οδηγήσει σε κολλώδη υφή καθώς το ρύζι μαγειρεύεται. Αλλά το να κρατήσεις λίγο από αυτό το αμυλούχο νερό από το δεύτερο ή το τρίτο ξέβγαλμα αντί να το πετάξεις είναι το κλειδί για να πάρεις περισσότερα οφέλη από το ρύζι.
Νερό ρυζιού για τα μαλλιά
Η φήμη του νερού ρυζιού για την ενδυνάμωση των μαλλιών πήγαινει αιώνες πίσω, ξεκινώντας από την ιαπωνική περίοδο Heian μεταξύ 794 και 1185. Οι γυναίκες αυτής της εποχής φημίζονταν για τα μακριά, λαμπερά μαλλιά τους που έφταναν μέχρι το πάτωμα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην πρακτική τους να ξεπλένουν τα μαλλιά τους με νερό ρυζιού, το “yu-su-ru”.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|