Τα videos της Kim Kardashian που αποκαλύπτουν την «επώδυνη» πραγματικότητα της ψωρίασης
Η Kim Kardashian δείχνει στους θαυμαστές της ένα σημείο έξαρσης στο πόδι της από την ψωρίαση που την ταλαιπωρεί.
Η Kim Kardashian αποκάλυψε στους 364 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια πραγματικά «επώδυνη» κρίση ψωρίασης, της δερματικής νόσου την οποία προκαλεί εξανθήματα στο δέρμα με κνησμώδη, και κοκκίνισμα.
Η Kim σε 3 stories της στο Instagram αποκάλυψε το ερεθισμένο της δέρμα, με back to back videos στα οποία αναρωτιέται τι της συμβαίνει.
Η 43χρονη Kim σημείωσε ότι «δεν είναι σίγουρη» τι πυροδότησε την έξαρση καθώς δεν άλλαξε τη διατροφή της πρόσφατα – κάτι που ήταν η αιτία ενός άλλου, από τα μεγάλα της ξεσπάσματα το 2022. «Δεν θα πω ψέματα, αυτό είναι πραγματικά επώδυνο. Δεν ξέρω τι έχει πάει στραβά. Η διατροφή μου είναι ίδια, έχω δοκιμάσει τα πάντα, η ψωρίαση είναι χάλια», έγραψε στο πρώτο της story η Kim.
Όπως βλέπουμε στο video, το δέρμα στην γάμπα της star έχει ερεθιστεί πολύ εξαιτίας της έξαρτης της δερματικής αυτής πάθησης και η ίδια δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει.
«Ήθελα απλώς να μοιραστώ μαζί σας το ταξίδι μου σε αυτό», έγραψε στο δεύτερο video.
«Αλλά τώρα μπορώ να πω ότι πηγαίνει κάτω από το πόδι μου και πάνω στο πόδι μου και όλο μέχρι τον μηρό μου», είπε. «Ξέρω απλώς ότι ήρθε η ώρα να το καταλάβω».
Παρά την απογοήτευσή της, η ιδρύτρια του Skkn προσπάθησε να δει τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο κόκκινο έμπλαστρο μοιάζει με καρδιά.
«H ψωρίασή μου έχει σχήμα καρδιάς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», είπε, ενώ έκανε μεγέθυνση στο σημείο. «Ευτυχώς, έχω ψωρίαση σε σχήμα καρδιάς», πρόσθεσε σαρκαστικά.
Διάβασε επίσης: Κim Kardashian: Η διατροφή που την βοήθησε να χάσει 21 κιλά
Η Kardashian έχει μιλήσει για την ψωρίασή της εδώ και χρόνια, καταγράφοντας συχνά τις εξάρσεις της στα social media.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το 2019 η Kim έγραψε ένα κείμενο σχετικά με την αυτοάνοση ασθένειά, την ψωρίαση, στο site Poosh της αδελφής, Kourtney Kardashian, εξηγώντας ότι άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Τι είναι η ψωρίασης
Σύμφωνα με το Psoriasis.myderma, η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών μας κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα στα σημεία του δέρματος με ψωρίαση ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες. Λόγω της πάθησης αυτής, τα δερματικά κύτταρα, τα λεγόμενα κερατινοκύτταρα, δημιουργούν σκληρά στην αφή «μπαλώματα», τις ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται από το σώμα μας με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα. Τα σημεία που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, το κατώτερο σημείο της μέσης μας, οι παλάμες και τα πέλματα.
Ο καθένας βιώνει διαφορετικά την ψωρίαση. Ποικίλει από πολλά ήπια συμπτώματα με περιστασιακή εμφάνιση πλακών και κνησμού, μέχρι σε σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που είναι πολύ πιο σοβαρά.
Τι προκαλεί την ψωρίαση;
Το ακριβές αίτιο της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστο. Είναι μια σύνθετη νόσος με πολλαπλά δυνητικά αίτια. Σίγουρα εμπλέκεται κάποια γενετική προδιάθεση, που όμως δεν μεταφράζεται υποχρεωτικά σε εκδήλωση της νόσου σε όλα τα άτομα που την έχουν. «Ενεργοποιείται» από άλλους παράγοντες, πιθανότατα περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς.
Υπάρχουν πολλοί ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι ονομάζονται παράγοντες ενεργοποίησης, οι οποίοι μπορεί επίσης να συντελέσουν στην ανάπτυξη ψωρίασης ή στην έξαρση των συμπτωμάτων της. Κάποια είδη τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά, τα εσπεριδοειδή, η γλουτένη και τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά φαίνεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Το στρες / έντονη συναισθηματική κατάσταση, η παχυσαρκία, το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι ακόμα μερικοί παράγοντες που μπορεί πυροδοτήσουν εξάρσεις, όπως και κάποια φάρμακα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ο ψυχρός και ξηρός καιρός, κάποιες ιώσεις και φυσικά το ξύσιμο, που αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανακουφιστικό, στην περίπτωση της ψωρίασης δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο ευερεθιστότητας, πρόκλησης πληγών και παραγωγής ακόμα περισσότερων νιφάδων.
Οι παράγοντες ενεργοποίησης είναι διαφορετικοί για τον καθένα – κάτι που προκαλεί την εμφάνιση της ψωρίασης σε κάποιον μπορεί να μην επηρεάζει καθόλου κάποιον άλλο. Για να βρείτε τι προκαλεί τις εξάρσεις της νόσου σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθησή σας, θα σας ενημερώσει για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, θα σας δώσει λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σας ταλαιπωρούν και φυσικά θα σας ενημερώσει σχετικά με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές. Μπορεί η ψωρίαση να μην θεραπεύεται, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τη συχνότητα και την έκταση των συμπτωμάτων της. Μην ξεχνάμε ότι ως ένα χρόνιο νόσημα, πιθανότατα θα μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή, οπότε είναι σημαντικό να το αποδεχτούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Έτσι, θα είμαστε πιο δεκτικοί στη διαχείρισή του. Κύριος σύμμαχός μας σε αυτό, ο γιατρός μας.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|