Τι συμβαίνει στο δέρμα σου όταν σταματάς απότομα να χρησιμοποιείς ρετινόλη
Πότε πρέπει να σταματήσεις τη χρήση ρετινόλης και τι μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα σου.
Η ρετινόλη θεωρείται το αγαπημένο συστατικό της βιομηχανίας περιποίησης του δέρματος, χάρη στα πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στο δέρμα. Για όσες δεν έχουν μυηθεί στη «μαγεία της ρετινόλης μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα συστατικό που προέρχεται από τη βιταμίνη Α. Επαγγελματίες και καταναλωτές έχουν ενθουσιαστεί για τα θαύματα που μπορεί να προσφέρει στο δέρμα, όπως η αναστροφή των σημαδιών γήρανσης, η ανάδειξη της εσωτερικής μας λάμψης και η διευκόλυνση της ταχείας παραγωγής κυττάρων του δέρματος. Ακούγεται απίθανο; Ναι, είναι!
«Η ρετινόλη βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές όπως πλήρες γάλα, λιπαρά ψάρια και συκώτι, και βοηθά το σώμα μας να σχηματίσει και να διατηρήσει ένα υγιές δέρμα, παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί ακόμη και να προστατεύσει από λοιμώξεις», εξήγησε στο Good Housekeeping η εγγεγραμμένη δερματολόγο, Stefani Sassos. Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, ωστόσο, η ρετινόλη είναι μια πιο ήπια ποικιλία τρετινοΐνης ή ρετινοϊκού οξέος, καθιστώντας την ευρέως προσβάσιμη στους καταναλωτές.
Πολλά προϊόντα στην αγορά έχουν τη ρετινόλη ως «συστατικό ήρωα» και σύμφωνα με τη δερματολόγο Francesca Fusco, MD, θεωρείται το «χρυσό πρότυπο» χάρη στην ικανότητά της να «διώχνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τους φραγμένους πόρους και το θαμπό δέρμα» (μέσω Vogue) . Όσες επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιή επιδερμίδα ενθαρρύνονται να περιλαμβάνουν ρετινόλη στα αντίστοιχα σχήματά τους, αλλά η συχνότητα με την οποία την εφαρμόζετε θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά. Ο Δρ Joshua Zeichner, MD, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στο Όρος Σινά, είπε στο Healthline ότι πρέπει να την χρησιμοποιούμε με φειδώ στην αρχή. «Μπορείτε να προχωρήσετε στη χρήση ρετινόλης κάθε βράδυ αν δεν αντιμετωπίζετε παρενέργειες. Αλλά εάν αποφασίσετε να σταματήσετε τη χρήση σας για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε για τις συνέπειες».
Μπορεί να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε οφέλη ακόμα και μετά την παύση της χρήσης ρετινόλης
Εάν θέλεις να αναθεωρήσεις τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου και να αφαιρέσεις τα προϊόντα ρετινόλης από την καθημερινή χρήση προϊόντων, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη του συστατικού και μετά τη διακοπή της. Όπως επισημαίνεται από την Skin Type Solutions, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology, τα υπολειμματικά οφέλη των ρετινοειδών διαρκούν έως και δύο μήνες μετά τη διακοπή της χρήσης. Εν ολίγοις, μόνο και μόνο επειδή αποφάσισες να διακόψεις τη χρήση της ρετινόλης σου προσωρινά, δεν σημαίνει ότι το δέρμα σου θα επιστρέψει αμέσως στην κατάσταση που ήταν πριν.
Και πάλι, αξίζει να σημειωθεί ότι θα απολαύσετε την πλήρη ισχύ της ρετινόλης μόνο εάν την εφαρμόζετε τακτικά. Εάν θέλεις πραγματικά να σταματήσεις τη χρήση της ρετινόλης επ’ αόριστον, πρέπει να είσαι αρκετά υπομονετική για να ξεκινήσεις τη διαδικασία για να ενισχύσεις την ανοχή σου μόλις αποφασίσεις να τη χρησιμοποιήσεις ξανά.
Πότε πρέπει να σταματήσεις τη χρήση ρετινόλης
Η ρετινόλη μπορεί να έχει έναν μακρύ κατάλογο πλεονεκτημάτων περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά εξακολουθεί να μην κάνει για όλες. Οι ειδικοί πάντα προειδοποιούν για την πιθανή ερυθρότητα και ξηρότητα που μπορεί να εμφανίσεις κατά τις πρώτες λίγες χρήσεις. Ωστόσο, εάν παρατηρήσεις ότι η αντίδρασή σου στο συστατικό είναι πιο έντονη, συνιστάται να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς αμέσως και να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο.
Η δερματολόγος Dr. Michele Green απαρίθμησε τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε, τα οποία περιλαμβάνουν σκάσιμο του δέρματος, ανοιχτές βλάβες και ανάπτυξη εξανθήματος. Όταν συμβαίνει το τελευταίο, μπορεί να σημαίνει ότι είσαι αλλεργική. «Υπάρχει επίσης ένας μύθος για τη ρετινόλη ότι η συνεπής χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος, αλλά δεν πρέπει να του δίνετε σημασία», λέει η Δρ Devika Icecreamwala, ιδρύτρια της Icecreamwala Dermatology. Ο μύθος προήλθε μόνο από ανθρώπους που έκαναν υπερβολική χρήση ρετινόλης, όπως αποδεικνύεται. «Εάν χρησιμοποιείτε μια ρετινόλη που είναι πολύ ισχυρή για εσάς, μπορεί να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα, ερεθισμό και υπερβολική ξηρότητα, η οποία μπορεί να έχει οδηγήσει σε συσχέτιση της ρετινόλης με την αραίωση του δέρματος», εξήγησε στο InStyle. Η μόνη άλλη φορά που το δέρμα σου θα λεπτύνει είναι αν δεν χρησιμοποιήσετε SPF. Φρόντισε λοιπόν να εφαρμόζεις άφθονο αντηλιακό για να προστατεύεις το δέρμα σου -ακόμα και τον χειμώνα- από τις σκληρές ακτίνες του ήλιου.
Διάβασε επίσης:
Ρετινόλη VS Τρετινοΐνη: Οι διαφορές και τα οφέλη τους στο δέρμα σου
Ρετινόλη: Αποτελεί μέρος της οικογένειας των ρετινοειδών, της βιταμίνης Α. Τα ασθενέστερα ρετινοειδή, όπως η ρετινόλη, πρέπει να μετατραπούν από ένζυμα του δέρματος σε ρετινοϊκό οξύ -τρετινοΐνη-, το οποίο στη συνέχεια ασκεί τα αποτελέσματά του μέσω των υποδοχέων ρετινοειδών που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος. Η μετατροπή της ρετινόλης σε ρετινοϊκό οξύ είναι αργή και ποικίλλει μεταξύ των ατόμων.
Τρετινοΐνη: Λειτουργεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων, επιταχύνοντας την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των υπολειμμάτων που μπορεί να φράξουν τους πόρους. Λειτουργεί για την επιδιόρθωση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από τον ήλιο και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της ρετινόλης και της τρετινοΐνης
Η κύρια διαφορά μεταξύ ρετινόλης και τρετινοΐνης είναι ότι, η τρετινοΐνη λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η ρετινόλη πρέπει να μετατραπεί από ένζυμα στο δέρμα σε ρετινοϊκό οξύ για να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Η τρετινοΐνη είναι ρετινοϊκό οξύ, οπότε είναι πολύ πιο ισχυρή από τη ρετινόλη και πιο αποτελεσματική. Ουσιαστικά, η ρετινόλη πρέπει να μετατραπεί σε τρετινοΐνη για να λειτουργήσει, η χρήση απλής τρετινοΐνης σημαίνει ουσιαστικά ότι κόβεις το στάδιο της μετατροπής, πράγμα που σημαίνει ότι θα σου δώσει τα αποτελέσματα της πιο γρήγορα.
Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|