Now Reading
Causonis japonica: Το πολύχρωμο φυτό που ίσως σώσει τον πλανήτη από τον υποσιτισμό

Causonis japonica: Το πολύχρωμο φυτό που ίσως σώσει τον πλανήτη από τον υποσιτισμό

Avatar photo
Causonis japonica: Το πολύχρωμο φυτό που ίσως σώσει τον πλανήτη από τον υποσιτισμό

Ένα λουλούδι που αλλάζει χρώματα στη διάρκεια της ζωής του μπορεί να είναι η λύση στη σίτιση του κόσμου.

Ένα λουλούδι που είναι εγγενές στην Τροπική και Υποτροπική Ασία, την Αυστραλία και τον Δυτικό Ειρηνικό, το Causonis japonica, μπορεί να είναι το κλειδί στη σίτιση του κόσμου. Αυτό το θεαματικό λουλούδι, που αλλάζει χρώματα στον κύκλο της ζωής του, με τις ευεργετικές ιδιότητες μπορεί να «κρύβει» τη λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του πλανήτη μας.

Το Causonis japonica, είναι το είδος του φυτού αμπέλου και  μπορεί να μετατραπεί από πορτοκαλί σε έντονο ροζ και πάλι πίσω, καθιστώντας το το μοναδικό γνωστό φυτό που επιστρέφει στην αρχική του απόχρωση, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το ιαπωνικό είδος βασίζεται σε μια χρωστική ουσία που ονομάζεται καροτενοειδές, η οποία βρίσκεται σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα.

Causonis japonica: Το πολύχρωμο φυτό που ίσως σώσει τον πλανήτη από τον υποσιτισμό
Instagram/@nature_lover_in_japan

Η ανακάλυψη θα μπορούσε τελικά να ενισχύσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών

Σύμφωνα με το Study Finds, o παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Κάθε βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας μειώνει τις καλλιέργειες έως και κατά το ένα τέταρτο. Οι παρατεταμένες ξηρασίες ή πλημμύρες επιδεινώνουν το πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η γεωργική παραγωγικότητα πρέπει να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Παρόλο που έχω μελετήσει λεπτομερώς αυτό το φυτό, έχοντας ανακαλύψει ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο ποικιλίες το 2000, η αμφίδρομη αλλαγή του χρώματος των λουλουδιών ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο εύρημα», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Hirokazu Tsukaya από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Τα λουλούδια που αλλάζουν χρώμα παρουσιάζουν την ταχύτερη συσσώρευση καροτενοειδών που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Τα καρότα γίνονται πορτοκαλί χάρη σε αυτό. Η χημική ουσία είναι καλή πηγή βιταμίνης Α. Το C. japonica ανοίγει την πόρτα για την ανάπτυξη λαχανικών που περιέχουν καροτενοειδή και ωριμάζουν ταχύτερα ή περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. «Τα επόμενα βήματά μας θα είναι να βρούμε τι διέπει τις συμπεριφορές που παρατηρήσαμε», προσθέτει ο Tsukaya.

Το C. japonica μπορεί να είναι μοναδικό στο είδος του

Εκατοντάδες άνθη αλλάζουν χρώμα για να βελτιώσουν την ορατότητα, ενισχύοντας την επικονίαση. Αυτό δείχνει ότι το νέκταρ είναι διαθέσιμο στα έντομα. Ωστόσο, είναι πάντα μονόδρομος, που σημαίνει ότι το χρώμα δεν επιστρέφει ποτέ στην κατάσταση που ήταν. Αυτό είναι που κάνει το C. japonica εξαιρετικό. «Ο συνάδελφός μου καθηγητής Nobumitsu Kawakubo από το Πανεπιστήμιο Gifu είναι ειδικός στις βιντεοσκοπήσεις time-lapse, μακράς διάρκειας, των επικονιαστικών λουλουδιών. Αυτός και ο φοιτητής του προσπάθησαν αρχικά να διερευνήσουν τις συμπεριφορές επικονίασης μεταξύ των διαφορετικών ειδών του Causonis japonica και περίμεναν να δουν τη γνωστή αλλαγή από το προεπιλεγμένο πορτοκαλί χρώμα σε έντονο ροζ», συνεχίζει ο Tsukaya.

«Αλλά δε μπορούσαν να το πιστέψουν όταν επανεξέτασαν το βίντεο time-lapse και είδαν ότι όχι μόνο άλλαξε ξανά σε πορτοκαλί, αλλά ότι αυτή η αλλαγή ταλαντεύεται μεταξύ των δύο καταστάσεων. Με ενημέρωσαν για τη διαπίστωση αυτή- αυτό μας υποχρέωσε να ανακαλύψουμε το γιατί. Έτσι ξεκινήσαμε μια συνεργασία». Οι επιστήμονες έφτασαν στην ουσία του φαινομένου συνδυάζοντας προσεκτικά καταγεγραμμένα βίντεο time-lapse από το πεδίο με λεπτομερείς παρατηρήσεις στο εργαστήριο.

«Η αρχική πορτοκαλί κατάσταση συμπίπτει με το αρσενικό στάδιο της ωρίμανσης του λουλουδιού, όταν εκκρίνει νέκταρ», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης. «Όταν ο στήμονας – το αρσενικό τμήμα – γεράσει και αποκολληθεί, τα λουλούδια γίνονται ροζ. Λίγες ώρες αργότερα, ο ύπερος – το θηλυκό μέρος – αρχίζει να ωριμάζει, εκκρίνει νέκταρ και το λουλούδι γίνεται και πάλι πορτοκαλί. Μόλις τελειώσει αυτό το στάδιο, το λουλούδι ξεθωριάζει και γίνεται ροζ. Η κύρια χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για την αλλαγή χρώματος είναι το πορτοκαλοκίτρινο καροτενοειδές- ο κύκλος συσσώρευσης και αποικοδόμησης του είναι επίσης ο ταχύτερος γνωστός μέχρι σήμερα. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε άλλη μια έκπληξη για εμάς».

Causonis japonica: Το πολύχρωμο φυτό που ίσως σώσει τον πλανήτη από τον υποσιτισμό
instagram/@keynarujima

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το λουλούδι

Το C. japonica είναι ενδημικό της Ασίας, της Αυστραλίας και του δυτικού Ειρηνικού. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό κινεζικό φάρμακο για την ανακούφιση από το πρήξιμο και για την ενίσχυση της διούρησης και αποτοξίνωσης.

«Ένα μεγάλο ερώτημα που έχουμε είναι, σε ποιο επίπεδο ρυθμίζονται τα στάδια των κύκλων. Προκαλείται από πρωτεΐνες που έχουν παγιδευτεί σε έναν κύκλο ανατροφοδότησης ή συμβαίνει κάτι σε γενετικό επίπεδο; Θα συνεχίσουμε να το διερευνούμε αυτό και ελπίζουμε να βρούμε σύντομα μια εξήγηση», καταλήγει ο Tsukaya. «Είναι παράξενο να σκεφτεί κανείς ότι πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια, οι γεωπόνοι στην Ιαπωνία μισούσαν το Causonis japonica λόγω της ζωηρής του φύσης. Αλλά ένας μυθιστοριογράφος, ο Kyoka Izumi, έγραψε τόσο θετικά γι’ αυτά, που αναρωτιέμαι αν αυτό βοήθησε να διατηρηθεί κάποιο ενδιαφέρον για τη διατήρηση τους. Όποιος και αν ήταν ο λόγος, χαίρομαι που υπάρχουν τώρα για να μοιραστούν τα μυστικά τους μαζί μας. Αναρωτιέμαι τι θα ανακαλύψουμε στη συνέχεια».

Όταν «καταρρέει» η τροφική αλυσίδα από τη μαζική απώλεια της βιοποικιλότητας

Τις αλλαγές στα τροφικά πλέγματα των χερσαίων θηλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 130.000 χρόνια μελέτησε ομάδα ερευνητών όπου διαπίστωσε ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας μαζικής απώλειας της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», η απώλεια της βιοποικιλότητας οφείλεται στην εξαφάνιση ειδών, αλλά και στη μείωση των περιοχών εξάπλωσης των ειδών που έχουν επιβιώσει, καθώς έχει μειωθεί και ο συνολικός αριθμός των ατόμων ενός είδους. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη διατήρηση και λειτουργία των οικοσυστημάτων.

Ο οικολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Evan Fricke δήλωσε ότι «περίπου το 6% των χερσαίων θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί σε αυτό το διάστημα, και εκτιμούμε ότι πάνω από το 50% των συνδέσμων τροφικών ιστών των θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί». Μεταξύ άλλων τόνισε «πως βασικός παράγοντας για τα θηλαστικά που πρόκειται να μειωθούν είναι η πολυπλοκότητα του τροφικού πλέγματος των θηλαστικών».

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer