Barbie:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν χαθείς στον ροζ κόσμο της Margot και του Ryan
O Ryan Gosling και Margot Robbie έρχονται να μας καταπλήξουν ως Ken και Barbie σε μία κωμωδία που κολυμπάει σε έναν ροζ κόσμο.
Eίναι πλαστικός φανταστικός κόσμος της Barbie στην κωμωδία που πρωταγωνιστούν η Margot Robbie και ο Ryan Gosling. Η ροζ-φεμινιστική-θέση της Greta Gerwig επιδίδεται στον Ken αλλά σκοντάφτει μεταξύ σάτιρας και διαφήμισης. Είναι οι κούκλες Barbie υποτιμητικές ή ενδυναμωτικές; Η σκηνοθέτης Greta Gerwig και ο συν-σεναριογράφος Noah Baumbach επιλέγουν τη δεύτερη θεωρία σε αυτή την ακτινοβόλα τρυφερή και παραληρηματικά ροζ θεματική κωμωδία-περιπέτεια φαντασίας που παράγεται από την εταιρική κατασκευάστρια εταιρεία της Barbie Mattel και στην οποία η Margot, της οποίας η δική της υπεράνθρωπη ξανθιά ομορφιά την καθιστά τη μόνη δυνατή επιλογή για τον ρόλο της ίδιας της Barbie. Ίσως οφείλεται στην αυτοπεποίθηση και τη γενναιοδωρία της Gerwig ως φεμινίστριας κινηματογραφίστριας που δίνει όλες τις καλύτερες ατάκες στον Ryan Gosling, ο οποίος αφήνεται να κλέψει όλη την παράσταση υποδυόμενος τον φίλο της Barbie, τον Ken.
Τα βλέμματα κλέβει ο Ryan Gosling ως Ken
Ωστόσο, η ταινία πρέπει να συνεχίσει να αμφισβητεί και να προλαβαίνει την παρόρμηση κατά της Barbie με μια ροή από γνωστές αναφορές και αυτοσυνείδητες κινήσεις και διαλόγους, τα οποία αναγνωρίζουν ότι, βέβαια, ναι, η υπερ-ξανθιά-λεπτή προσωπικότητα της Barbie είναι αναμφισβήτητα κομφορμιστική και καταπιεστική, αλλά τα ξέρουμε όλα αυτά, τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά, αυτά τα χαρακτηρίστηκα εξαργυρώνονται από την αιθέρια αθωότητα της Barbie και σε κάθε περίπτωση υπάρχει πλέον μια σειρά από Barbie, διαφορετικές ως προς την εθνικότητα και τη σωματική εικόνα – μεταξύ των οποίων η Robbie είναι η πρώτη μεταξύ ίσων ως στερεοτυπική κούκλα – συμπεριλαμβανομένης και μιας Barbie που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Αλλά ακόμη και αυτό αντισταθμίζεται με μια ιδιότυπη παραδοχή ότι ο πραγματικός κόσμος που επέβαλε αυτές τις αλλαγές εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ατελής και συμβολικός.
Το αποτέλεσμα είναι μια καλοκάγαθη αλλά συνειδητή ταινία, της οποίας η κωμωδία έχει τις ρίζες της σε αυτή ακριβώς την αυτοσυνειδησία, συχνά αστεία, ενίοτε πολύ αστεία, αλλά μερικές φορές και κάπως σεμνά και ανασταλτικά, σαν η παρόρμηση να είναι αστεία να μπορεί να είναι μόνο κακιά και σατιρική. Και τόσο συχνά η Barbie καταλήγει να παίζει το άχαρο κωμικό αντίπαλο δέος σε κωμικούς χαρακτήρες όπως ο εξωφρενικός μετροσέξουαλ Ken, που έχει εμμονή με τον βιότοπο της «παραλίας» του και νοσταλγεί την πατριαρχία, και στην Weird Barbie, την Barbie που έχει καταχρηστικά υπερπαιχτεί και χρωματιστεί, πάντα ατημέλητη στο πάτωμα κάνοντας σπαγγάτο, την οποία εδώ υποδύεται η Kate McKinnon.
Η ίδια η Barbie ζει την καλύτερή της ζωή στον τέλειο κόσμο της Barbie, διασκεδάζοντας μια βραδιά με Barbies που είναι πολιτικοί ηγέτες, ανώτατοι δικαστές και νομπελίστες (συμπεριλαμβανομένων των Dua Lipa και Issa Rae), και μια χορωδία από κλώνους του Ken με κουνελάκια της παραλίας (συμπεριλαμβανομένων των John Cena και Simu Liu) και του ζοφερού βήτα αρσενικού συντρόφου του Ken, Allan (Michael Cera), όταν ξαφνικά της έρχεται η τρομερή σκέψη ότι θα πεθάνει.
Η παράξενη Barbie της λέει ότι πρέπει να ταξιδέψει στον πραγματικό κόσμο έξω για να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η σκέψη αυτή και έτσι αυτή και ο Ken φτάνουν στην Σάντα Μόνικα για να ανακαλύψουν ότι αυτό το υπαρξιακό άγχος της έχει μεταδοθεί ψυχοσωματικά από την Gloria, μια πρώην ιδιοκτήτρια Barbie που υποδύεται η America Fererra. Η Gloria έχει μια πανέξυπνη, δυσαρεστημένη έφηβη κόρη, τη Sasha.
Ο Ken ενθουσιάζεται από την ανδρική κυριαρχία σε αυτόν τον πραγματικό κόσμο και προσπαθεί να την αναπαράγει στην Barbieland, προς απογοήτευση της Barbie. Ο Will Ferrell υποδύεται τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mattel και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου που αποτελείται μόνο από άνδρες και η Rhea Perlman έχει ένα cameo ως Ruth Handler, η δημιουργός της Barbie, η οποία φέρεται να έδωσε στην κούκλα το όνομα της κόρης της Barbara. -Η ταινία δεν αναγνωρίζει την εναλλακτική θεωρία, ότι η Barbie πήρε το όνομά της από τη Barbara Ryan, σύζυγο του επικεφαλής σχεδιαστή της Mattel Jack Ryan, η ιστορία της ζωής του οποίου μας δίνει μια πραγματική #Barbenheimer σύνδεση: πριν σχεδιάσει την Barbie για τη Mattel, σχεδίαζε πυραύλους για το Πεντάγωνο ως υπάλληλος του αεροδιαστημικού γίγαντα Raytheon, ενός σημαντικού παίκτη του μεταπολεμικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος-.
Αυτή η ταινία είναι ίσως μια γιγαντιαία δίωρη διαφήμιση για ένα προϊόν, αν και όχι περισσότερο από την ταινία The Lego Movie, ωστόσο η Barbie δεν πηγαίνει για την κωμική μαγκιά ούτε κατά διάνοια τόσο χαρούμενα όσο αυτή. Σε συνεντεύξεις για την Barbie, η Gerwig έχει αναφερθεί στον Milton και στους Powell και Pressburger: κρίνοντας από αυτό, θα λέγαμε ότι οι επιρροές είναι το Toy Story, ο Πινόκιο και το Clueless.
Όπως και να ΄χει η ταινία δεν παύει να είναι διασκεδαστικό και αξιαγάπητο εγχείρημα, αλλά με ένα softcore πυρήνα, είναι ελαφρώς ειρωνική, περιέχει μία εορταστική νοσταλγία για ένα παιχνίδι που υπάρχει ακόμα και τώρα και συνεχίζει να μεγαλώνει γενιές.
Διάβασε επίσης:
10+1 μαθήματα ζωής που πήραμε μεγαλώνοντας με την Barbie
Aπό τότε που ήσουν παιδί, η γνώμη σου για την Barbie έχει πιθανότατα αλλάξει εκατομμύρια φορές. Μια χρονιά, μπορεί να τη έβλεπες ως μια δυναμική εκπροσώπηση της ανεξαρτησίας των γυναικών. Την επόμενη, μπορεί να αποτελούσε απειλή για την αυτοπεποίθηση και την εικόνα του σώματος σου. Σίγουρα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι η Barbie έχει σίγουρα τα υπέρ και τα κατά της -αν και η εταιρεία έχει βελτιωθεί τρομερά στον τομέα της ποικιλομορφίας τα τελευταία χρόνια-, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικά πολύτιμα μαθήματα ζωής που η Barbie μπορεί και μας έχει διδάξει και να έχει μεταλαμπαδεύσει σε γενιές ολόκληρες από το εμβληματικό ντεμπούτο της το 1959.
«Για 60 χρόνια, η Barbie έχει καλύψει τρεις γενιές κοριτσιών, τα έχει εμπνεύσει με περισσότερες από 200 καριέρες και έχει πουλήσει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο κούκλες στη διαδικασία», λέει η ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια της Barbie Lisa McKnight στο Toy World. Εμείς αναλύσαμε μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μας έχει διδάξει η Barbie – είτε το συνειδητοποιήσαμε είτε όχι. Ανεξάρτητα από τη σημερινή σου ηλικία, η Barbie έχει κάποιες συμβουλές ζωής για σένα.
1.Δεν χρειάζεσαι έναν Ken για να είσαι επιτυχημένη και ευτυχισμένη
Όταν σκεφτόμαστε τα κλισέ της Barbie, είναι δύσκολο να μην μπλέξουμε με κάποιο τρόπο και τον Ken στο μείγμα. Γνώριζες αλήθειά ότι το 1961, τη χρονιά που παρουσιάστηκε η κούκλα Ken, είχε αρχικά δημιουργηθεί στην ιστορία της ζωής της Barbie ως ένας on-again-off-again φίλος; Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Barbie, το 1961, η Barbie είχε συνολικά πέντε δουλειές, μεταξύ των οποίων σχεδιάστρια μόδας, νοσοκόμα και αεροσυνοδός μόνο εκείνη τη χρονιά.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|