«Οποιονδήποτε πάνω από 1,70 δεν τους παίρναμε», είπε ο James Cameron για τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούσαν στην ταινία.
Ο James Cameron έκανε μια αναδρομή στα Making of του«Τιτανικού», της πιο ακριβής ταινίας της εποχής του, σε μια συνέντευξή του στους Los Angeles Times. Η περίπλοκη μηχανική και οι πόροι που απαιτούνται για τη δημιουργία των πρωτοφανώς μεγάλων σκηνικών και σκηνών συνέβαλαν στο υψηλό κόστος της δημιουργίας της ταινίας.
«Η κλίμακα των πάντων ήταν πέρα από οτιδήποτε μπορούσαμε να φανταστούμε όσον αφορά την προηγούμενη εμπειρία μας. Εκείνη τη στιγμή σκεφτήκαμε, ουάου, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ταινία να κάνει ποτέ πίσω τα χρήματά της. Απλά είναι αδύνατο. Λοιπόν, μάντεψε τι;» είπε ο James Cameron . Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό υπό έλεγχο, ο παραγωγός Jon Landau είπε ότι εξοικονόμησαν 750.000 δολάρια απορρίπτοντας ένα ολόκληρο σετ που είχε προγραμματιστεί να παρασυρθεί σε γωνία τριών μοιρών. Αντ ‘αυτού, κόλλησαν σε δύο άλλα σετ – το ένα για σκηνές πριν από το παγόβουνο και το δεύτερο με κλίση έξι μοιρών, αναπαράγοντας το ναυάγιο του πλοίου.
Επίσης, σχεδίασαν τη χύτευση για να εξασφαλίσουν ότι το πλοίο θα διατηρήσει την τεράστια εμφάνισή του.
;igshid=MzRlODBiNWFlZA==
«Προσφέραμε μόνο μικρά έξτρα, έτσι ώστε το σετ μας να φαίνεται μεγαλύτερο και ψηλότερο», είπε ο James Cameron . «Όποιος ήταν πάνω από 1,70 ύψος, δεν συμμετείχε στο καστ. Είναι σαν να έχουμε ένα επιπλέον εκατομμύριο δολάρια αξίας του casting».
Ο «Τιτανικός» — που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 19 Δεκεμβρίου 1997 — έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών, μέχρι που ο James Cameron κατέρριψε το δικό του ρεκόρ το 2009 με το «Avatar».
«Αν το στούντιο είχε τον τρόπο τότε, θα είχαν βυθίσει ολόκληρο το πλοίο», πρόσθεσε ο James Cameron . «Το πιο έξυπνο πράγμα που κάναμε ήταν ότι κάναμε το βύθισμα τελευταίο. Δεν ήταν λόγω στρατηγικής – ήταν απλώς επειδή βυθίζαμε το σετ τελευταίο γιατί διαφορετικά δεν φαίνεται τόσο καλό το επόμενο πρωί όταν θα το επαναφέραμε».