Παγκόσμια Ημέρα AIDS: 9+1 διάσημοι που παραδέχτηκαν δημόσια ότι νοσούν
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS γιορτάζεται παγκοσμίως για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενωθούν στη μάχη κατά του HIV και να υποστηρίξουν όσους ζουν με τη νόσο.
Η 1η Δεκεμβρίουω καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, από το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ. Συγκεκριμένα από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.
HIV/AIDS στην Ελλάδα
Η έκθεση του ΕΟΔΥ για το πρώτο δεκάμηνο του ’22 δείχνει μια υποχώρηση των νέων λοιμώξεων συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), Μάριο Λαζανά, επιτεύχθηκε χάρη στην εγκυρότερη διάγνωση αλλά και στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών που καθιστούν το ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο, εμποδίζοντας τη μετάδοση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 430 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 343 αφορούν άνδρες και τα 87 γυναίκες. Οι 202 διαγνώσεις αφορούσαν ΑΣΑ, οι 94 ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές επαφές, 52 χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και 5 κάθετη μετάδοση (μητέρα σε κυοφορούμενο βρέφος) από αλλοδαπές που είχαν μολυνθεί στις χώρες προέλευσής τους.
Διάσημοι με AIDS
Πολλοί διάσημοι ξένοι αλλά και Έλληνες επέλεξαν να μιλήσουν για τον ιό γιατί ήθελαν να ξέρει ο κόσμος με αυτά που βρίσκονται αντιμέτωποι. Ο πρώτος καλλιτέχνης, που μίλησε ανοιχτά για το AIDS και μάλιστα το 1985, όταν ακόμα ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού, ήταν ο ηθοποιός Rock Hudson.
1) Freddie Mercury
Ο frontman των Queen, ένας από τους σπουδαιότερους ροκ τραγουδιστές στην ιστορία, αγωνίστηκε ιδιωτικά κατά του AIDS για αρκετά χρόνια. Ανακοίνωσε τη διάγνωσή του λίγο πριν από τον θάνατό του τον Νοέμβριο του 1991. «Μετά από τις τεράστιες εικασίες που διατυπώθηκαν στον Τύπο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επιθυμώ να επιβεβαιώσω ότι έχω εξεταστεί θετικά στον ιό HIV και έχω AIDS», ανέφερε ο Mercury σύμφωνα με τους Los Angeles Times. “Θεώρησα σωστό να κρατήσω αυτή την πληροφορία ως σήμερα μυστική, προκειμένου να προστατεύσω την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων που με περιβάλλουν. Ο τραγουδιστής πρόσθεσε: «Ωστόσο, έχει έρθει πλέον η ώρα οι φίλοι και οι θαυμαστές μου σε όλο τον κόσμο να μάθουν την αλήθεια και ελπίζω ότι όλοι θα ενωθούν μαζί μου, με τους γιατρούς μου και με όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο στον αγώνα κατά αυτής της τρομερής ασθένειας».
2) Charlie Sheen
Ο ηθοποιός του “Two and a Half Men” μίλησε δημοσίως για το ότι έχει προσβληθεί από AIDS το 2015, τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωσή του, όπως ανέφερε το ABC News. Ο Sheen είπε ότι όταν έμαθε για πρώτη φορά ότι είχε AIDS, ήθελε να “φάει μια σφαίρα”, αλλά δεν θα ήθελε ποτέ η μητέρα του να τον δει σε αυτή την κατάσταση. Όμως η θεραπεία του έδωσε ελπίδα. Είπε ότι ήταν πολύ ευγνώμων για τη φροντίδα που έλαβε. «Αισθάνομαι ότι μεταφέρω τη δάδα”, δήλωσε ο Sheen στον Michael Strahan του ABC News σε συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα στην εκπομπή “Good Morning America», “για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω που υποφέρουν από το ίδιο πράγμα”.
3) Rock Hudson
Το 1985, ο υποψήφιος για Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Ροκ Χάντσον έγινε ο πρώτος διάσημος υψηλού προφίλ που μίλησε δημοσίως για τη διάγνωση του AIDS. Ο θάνατός του έφερε την εθνική προσοχή στο AIDS και έδωσε ώθηση στις δωρεές για την καταπολέμηση της νόσου.
4) Eazy-E
Ο ράπερ Eazy-E, γνωστός ως ο “νονός της gangsta rap”, πέθανε τον Μάρτιο του 1995. Είχε διαγνωστεί με AIDS ένα μήνα πριν. Στα μέσα Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, ο δικηγόρος του διάβασε την εξής δήλωση: «Έμαθα την τελευταία εβδομάδα ότι αυτό το πράγμα είναι αληθινό και δεν κάνει διακρίσεις. Επηρεάζει τους πάντες». Στη δήλωση, ο ράπερ εξέφρασε την επιθυμία του να σώσει και άλλους από την ασθένεια. «Θα ήθελα να μετατρέψω το δικό μου πρόβλημα σε κάτι καλό που θα φτάσει σε όλους τους ομοεθνείς μου και τους συγγενείς τους, γιατί θέλω να τους σώσω (τους) πριν να είναι πολύ αργά», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το AP.
5) Magic Johnson
Σε μια εποχή που ο κόσμος συνήθιζε να αποφεύγει τις συζητήσεις σχετικά με το HIV/AIDS, ο σούπερ σταρ του NBA Magic Johnson εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας τη διάγνωση του HIV πριν από τρεις δεκαετίες. Σήμερα, ο Magic Johnson ζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και εργάζεται για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον HIV και το AIDS.
6) Klaus Nomi
Ο Γερμανός τραγουδιστής με την ιδιαίτερη φωνή, που έχει μείνει περισσότερο γνωστός για το Total Eclipse και την μοναδική σκηνική του παρουσία, πέθανε στις 6 Αυγούστου 1983 στο Sloan Kettering Hospital Center της Νέας Υόρκης. Ήταν ένα από τα πρώτα διάσημα θύματα του AIDS.
7) Μπίλι Μπο
Ο Μπίλι Μπο, που μεσουράνησε στη χώρα για δύο δεκαετίες και έγινε ο γνωστότερος Έλληνας σχεδιαστής της εποχής του, είναι το πιο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα. Το μοντέλο και σχεδιαστής προσβλήθηκε από τον ιό HIV στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Λίγο πριν το τέλος, τον Ιανουάριο του 1987, ο Μπίλι Μπο θέλησε να δώσει μια συνέντευξη αλλά και να φωτογραφηθεί για να δείξει στον κόσμο ότι το AIDS δεν τον είχε νικήσει ακόμη. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουνίου του 1987 σε ηλικία 33 ετών.
%3D
8) Αλέξανδρος Ιόλας
Ο συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας -το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Κουτσούδης- αποτέλεσε μια σημαντική προσωπικότητα της διεθνούς εικαστικής σκηνής. Έφυγε από την Αλεξάνδρεια στα 18 του χρόνια, βρέθηκε στην Αθήνα και από εκεί στο Βερολίνο όπου έγινε χορευτής. Έπειτα το Παρίσι, η Βραζιλία, η Νέα Υόρκη κι ύστερα όταν ξεκίνησε να ανοίγει γκαλερί κατέκτησε όλη την Ευρώπη. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δέχθηκε επίθεση από τον Τύπο που ενέπλεκε το όνομά του σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, πορνείας, ναρκωτικών. Ο Αλέξανδρος Ιόλας πέθανε στις 8 Ιουνίου 1987 στη Νέα Υόρκη νικημένος από τις επιπτώσεις του AIDS. Μετά τον θάνατο του η βίλα του στην Ελλάδα λεηλατήθηκε.
9) Αλέξης Μπίστικας
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην επικοινωνία και μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης από το Βασιλικό Κολέγιο των Τεχνών. Σκηνοθέτησε εννέα ταινίες μικρού μήκους και μία μεγάλου μήκους. «Έφυγε» από AIDS στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995. Η συνέντευξη του όσο νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό συζητήθηκε πολύ.
10) Gia Carangi
Η Gia Carangi ήταν Αμερικανίδα μοντέλο, γνωστή αργότερα ως Τζία (Gia), που έγινε διάσημη στο αποκορύφωμα της καριέρας της την δεκαετία του 1980. Ήταν από τις πρώτες γνωστές γυναίκες που πέθαναν από επιπλοκές του ιού HIV. Eρωτεύτηκε την Σάντυ Λίντερ, μία στυλίστρια. Σύντομα άρχισε να παίρνει σκληρά ναρκωτικά. Λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής της στην ηρωίνη , δεν μπορούσε να εργαστεί επαγγελματικά. Η Gia αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μόδα για να εργαστεί ως πωλήτρια. Δεν έκοψε όμως τις κακές συνήθειες και σύντομα έπεσε στα δίχτυα της πορνείας.
Στην συνέχεια αρρώστησε με πνευμονία και όπως την ενημέρωσαν τότε οι γιατροί πάσχει από AIDS. Στις 18 Νοεμβρίου του 1986 σε ηλικία μόλις 26 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|