Αποκαλύπτοντας την ψυχολογία του σχεδιασμού ενός ιδανικού γραφείου.
Το περιβάλλον μας μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεση και την παραγωγικότητά μας. Αυτό δεν ισχύει λιγότερο για τον χώρο εργασίας μας. Βέβαια, παρά τη σημασία του περιβάλλοντός μας, οι χώροι γραφείων σπάνια σχεδιάζονται με γνώμονα την ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Για την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος, οι ψυχολόγοι Craig Knight και S. Alexander Haslam αποφάσισαν να μοιραστούν 3 τρόπους διακόσμησης του γραφείουγια πιο ευτυχισμένους εργαζόμενους.
1.Η λιτή προσέγγιση
Η λιτή προσέγγιση στο σχεδιασμό γραφείου είναι μινιμαλιστική και αυστηρή. Τα πάντα στο γραφείο πρέπει να εξυπηρετούν τη λειτουργία της ολοκλήρωσης της δουλειάς. Οτιδήποτε άλλο θεωρείται απόσπαση της προσοχής, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών φωτογραφιών. Αυτός είναι ένας τυποποιημένος σχεδιασμός, που σημαίνει ότι όλα τα γραφεία έχουν σχεδόν την ίδια εμφάνιση και αίσθηση.
2.Η πράσινη προσέγγιση
Η πράσινη προσέγγιση υποστηρίζει τον εμπλουτισμό των χώρων γραφείων, ιδίως μέσω φωτογραφιών και φυτών. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν θετικές εικόνες, ήρεμα και φωτεινά χρώματα και ειδικά φωτογραφίες της φύσης μπορούν να δημιουργήσουν μια γαλήνια ατμόσφαιρα που μειώνει το θυμό και το άγχος.
Έχοντας πραγματική φύση στο γραφείο παράγει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, με το πρόσθετο όφελος του καθαρισμού του αέρα μέσω της παροχής οξυγόνου. Ο καθαρός αέρας βελτιώνει τις ψυχικές και σωματικές διαδικασίες, όπως η ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.
Παρόλο που η πράσινη προσέγγιση παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι της λιτής προσέγγισης, εξακολουθεί να λειτουργεί με την πεποίθηση ότι η διοίκηση έχει το δικαίωμα να ελέγχει τον χώρο εργασίας. Πρόσφατα, οι ψυχολόγοι υποστήριξαν ότι η εξατομίκευση του χώρου εργασίας ενός ατόμου είναι υψίστης σημασίας για την ευημερία των εργαζομένων, καθώς προωθεί την ταύτιση με την εργασία κάποιου, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την ικανοποίηση και την απόδοση της εργασίας.