6 tricks που θα σε βοηθήσουν να αποσυμφορήσεις το σπίτι σου χωρίς άγχος και κόπο
Η αποσυμφόρηση ή το decluttering μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε κούραση αποφάσεων για το τι θα κρατήσεις και τι θα πετάξεις δες πώς να την αποφύγεις και να παραμείνεις συγκεντρωμένη στην εργασία που έχεις να κάνεις.
Ενώ υπάρχει ένας βαθμός δραστηριότητας που εμπλέκεται στην απορρόφηση, συνήθως δεν είναι η σωματική κόπωση που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι αλλά μάλλον η ψυχική εξάντληση. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως «κόπωση απόφασης», μπορεί να είναι σοβαρά εξουθενωτικό κατά τη διάρκεια εργασιών αποσυμφόρησης, αλλά οι επαγγελματίες έχουν μερικά κόλπα στο μανίκι τους όταν πρόκειται να το αποφύγουν.
Είναι το τέλος μιας κουραστικής μέρας, νιώθεις αρκετά κουρασμένη και μετά πρέπει να πάρεις μια απλή απόφαση, όπως τι θα φας για δείπνο. Ξαφνικά, φαίνεται αδύνατο να αποφασίσεις για κάτι τόσο απλό, είναι μια κλασική περίπτωση κούρασης αποφάσεων. Όπως δείχνει το παράδειγμα, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να προκύψει σε κάθε τύπο κατάστασης, αλλά όπως ίσως έχεις βιώσει, είναι ίσως το πιο συνηθισμένο όταν πρόκειται για το πώς να αντικαταστήσει και να κάνει ένα ξεξαρτάρισμα στο σπίτι σου.
Κατά τη διάρκεια μιας εργασίας όπου αναγκάζεσαι να παίρνεις τη μία απόφαση μετά την άλλη απόφαση – τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις – και σκέφτεσαι κάθε πιθανή περίπτωση όπου μπορεί να μετανιώσεις που δεν κράτησες το εν λόγω αντικείμενο, είναι βέβαιο ότι θα κουραστείς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να αρχίσεις να παίρνεις κακές αποφάσεις ή να αισθάνεσαι ανίκανη να πάρεις καμία απολύτως, αλλά ευτυχώς είμαστε έτοιμοι να σε βοηθήσουμε. Εάν θέλεις να κάνεις την εργασία απορρόφησης λιγότερο κουραστική και όσο το δυνατόν πιο παραγωγική, ζητήσαμε από τους ειδικούς να μοιραστούν τα κόλπα τους και να διευκολύνουν μία την διαδικασία.
Με απλά λόγια, η κούραση αποφάσεων είναι η ψυχική κούραση που προκύπτει από τον τεράστιο αριθμό των αποφάσεων που παίρνουμε καθημερινά. Αν και διαφέρει από την αναποφασιστικότητα, μπορεί να το οδηγήσει, αφού μας οδηγεί σε έλλειψη της γνωστικής ικανότητας να παίρνουμε σίγουρες αποφάσεις. «Όσο περισσότερες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τις πάρουμε», σημειώνει η Julie Peak, επαγγελματίας και ιδιοκτήτρια του The Precise Place. «Η κόπωση των αποφάσεων μπορεί επομένως να οδηγήσει σε μείωση των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα είτε την πλήρη αποφυγή της λήψης αποφάσεων είτε σε παρορμητικές αποφάσεις.
Όπως αναφέρθηκε, το decluttering είναι η τελεία περίπτωση όταν πρόκειται για τις συνθήκες που απαιτούνται για να εκδηλωθεί η κόπωση αποφάσεων. «Όταν ξεφορτώνεσαι, ουσιαστικά παίρνεις μια απόφαση για όλα όσα έχεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί η Kayleen Kelly. «Αν δεν τα καταφέρετε και δεν προσέχετε τα επίπεδα ενέργειας και εστίασής σας, θα πέσετε γρήγορα σε κούραση αποφάσεων».
Πώς να ξεπεράσεις την κούραση της απόφασης
«Κατά την αποσυμφόρηση, τα υπάρχοντά μας παλεύουν συνεχώς για την ενέργεια και την προσοχή μας», λέει η Julie. Για να σε βοηθήσει να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στις δεξιότητές σου σε ότι αφορά στη λήψη αποφάσεων, βοηθά να έχεις ένα σχέδιο δράσης, το οποίο με τη σειρά του σου δίνει την αντοχή να παραμείνεις συγκεντρωμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακολουθούν 6 βήματα που θα σε βοηθήσουν να βρεις μια στρατηγική που λειτουργεί για σένα.
1.Κατηγοριοποιήση
Ο κανόνας 101 οποιουδήποτε τύπου εργασίας απομάκρυνσης ή οργάνωσης είναι η κατηγοριοποίηση των αντικειμένων σας. Η ιδέα έγινε δημοφιλής από τη Marie Kondo στη μέθοδο KonMari και τώρα είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη συμβουλή απορρόφησης που θα ακούσετε, και για καλό λόγο.
«Είναι τόσο σημαντικό για σένα να δεις τι και πόσα έχεις από κάτι για να παίρνεις τις αποφάσεις σου πιο γρήγορα και πιο εύκολα», λέει η Kayleen. «Για παράδειγμα, αν ξεφορτώνετε τα ρούχα σας, είναι πολύ πιο εύκολο να κοιτάξετε και να αξιολογήσετε μόνο τα μπλουζάκια σας ταυτόχρονα, παρά να κοιτάξετε τα πάντα ταυτόχρονα». Όπου και αν έχεις ορίσει εργασία αποσυμπίεσης, κατηγοριοποίησε τα στοιχεία σε ένα αναλυτικό επίπεδο για να διευκολύνεις τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
2. Χρησιμοποίησε τον κανόνα αποκλεισμού των 3″
Ένας γρήγορος, ευγενικός και αποτελεσματικός τρόπος για να αποφορτιστείς είναι ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων. Η ιδέα διατυπώθηκε από την ίδια την Kayleen, η οποία ειδικεύεται στη χρόνια ακαταστασία και τη ΔΕΠ-Υ, με την ιδέα ότι σε βοηθά να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις από το έντερο σου χωρίς να σκέφτεσαι υπερβολικά.
Πως λειτουργεί, λοιπόν? «Αφού κατηγοριοποιήσετε, θα κοιτάξετε κάθε αντικείμενο και θα πάρετε μια γρήγορη απόφαση – είτε ναι, κρατάτε, είτε όχι, πάει», λέει η Kayleen. «Προσπαθήστε να πάρετε την απόφαση μέσα σε 3 δευτερόλεπτα και αν διστάσετε για περισσότερο από αυτό είναι μια αυτόματη διατήρηση. Εξαλείφει κάθε λύπη ή «τιμωρία» αβεβαιότητας, συν το ότι ο καθορισμός ενός χρονικού ορίου διατηρεί τη δυναμική». Αφού ολοκληρώσεις ολόκληρη την κατηγορία των αντικειμένων, κάνε έναν ακόμη γύρο του κανόνα των 2 δευτερολέπτων, εάν εξακολουθείς να θέλεις να αποχωριστείς περισσότερα πράγματα.
3. Ο κανόνας 12-12-12
«Η μετατροπή του decluttering σε ένα παιχνίδι με εφικτούς στόχους είναι μια εξαιρετική προσέγγιση στην εργασία», λέει η Julie. Ένας άλλος τρόπος πρόκλησης που προτείνει για να γίνει πιο διαχειρίσιμη η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι η μέθοδος αποσυμφόρησης 12-12-12. «Αυτή η στρατηγική σας ενθαρρύνει να ξεφορτωθείτε 12 αντικείμενα, να δωρίσετε 12 και να επιστρέψετε στο σπίτι 12», λέει. «Αν τα 12 σας φαίνονται πάρα πολλά, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μόνο με τρία αντικείμενα και να δημιουργήσετε δυναμική. Απλώς επικεντρωθείτε στα βασικά καθήκοντα, καταργήστε τα υπόλοιπα και ζητήστε βοήθεια αναθέτοντας αποφάσεις όποτε είναι δυνατόν». Στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα αισθάνεσαι λιγότερο εξαντλημένη.
4. Βάλε χρονοδιακόπτη
Εάν ο κανόνας των 3 δευτερολέπτων φαίνεται κάπως υπερβολικά ακραίος, ένας άλλος τρόπος για να αποφύγεις την κούραση των αποφάσεων είναι να περιορίσεις εντελώς τον χρόνο που αφιερώνεις στην αποσυμφόρηση. Εάν έχεις κολλήσει στο πώς να αρχίσεις να ξεφορτώνεσαι, αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος. «Ένας χρονοδιακόπτης 15 λεπτών δεν είναι μόνο εξαιρετικός για να σας κρατά σε καλό δρόμο, αλλά σας επιτρέπει επίσης να διαχειρίζεστε το χρόνο σας», λέει η Kayleen. «Τσεκάρετε τον εαυτό σας για να δείτε πώς είναι τα επίπεδα ενέργειάς σας καθώς προχωράτε και αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, κάντε ένα».
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστώσεις ότι οι περιορισμοί ενός χρονοδιακόπτη σε πιέζουν πάρα πολύ. Εάν ξέρεις ότι είσαι ο τύπος του ατόμου που λειτουργεί καλύτερα σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, μην φοβάσαι να ρυθμίσεις το χρονόμετρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Πάρτε το χρόνο σας και επικεντρωθείτε σε έναν τομέα της ζωής σας για να αποφορτιστείτε κάθε φορά», λέει η Julie.
5. Κάνε συχνά διαλείμματα
Με παρόμοιο τρόπο, και ακριβώς όπως ένας αθλητής χρειάζεται μέρες ξεκούρασης, είναι ζωτικής σημασίας να επιτρέπετε στον εαυτό σας πολλά διαλείμματα για να αποτρέψετε την κατάρρευση της ψυχικής εξάντλησης. σπάει», λέει η Julie. Η διευκόλυνση του εαυτού σου σε μια εργασία αποσυμπίεσης θα σε βοηθήσει με την ορμή, ενώ θα είσαι πιο καλά εξασκημένη μέχρι να φτάσεις σε μια ακόμη πιο δύσκολη περιοχή για να ξεφορτωθείς. «Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι είστε ενεργοποιημένοι και συγκεντρωμένοι όταν αποφορτίζετε», σημειώνει η Kayleen. «Εάν είστε ήδη κουρασμένοι ή αποσπασμένοι, δεν θα είστε σε καλό χώρο για να ολοκληρώσετε τη δουλειά».
6. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μην ξεχνάς να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου διαφορετικά δεν θα έχεις τη θετική νοοτροπία που χρειάζεται για να συνεχίσεις. «Να θυμάστε ότι η αποσυμφόρηση είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός, και συχνά μπορεί να είναι ένα ταξίδι δύο βημάτων προς τα εμπρός και ένα προς τα πίσω», λέει η Julie.
Αυτό σημαίνει επίσης να είσαι ρεαλιστική σχετικά με τις προσδοκίες που έχεις από τον εαυτό σου. Όπως συνοψίζει η Kayleen: «Δεν ήταν ακατάστατο σε μια μέρα, επομένως μην περιμένετε να γίνουν όλες οι περιοχές σε μια μέρα, το decluttering είναι μια ολόκληρη ζωή, κυκλική εργασία και όσο περισσότερο το κάνετε τόσο καλύτερα θα είστε γίνεσαι»!
Διάβασε επίσης:
3 trends στην κουζίνα που αποχαιρετάμε το φθινόπωρο +3 που τα αντικαθιστούν πανηγυρικά
Μπορεί να μην είμαστε όλες εμμονικές με την κουζίνα αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελεί τον πιο επικοινωνιακό χώρο του σπιτιού μας. Γιατί επικοινωνιακό; Γιατί είναι ένα μέρος δημιουργίας, ένας χώρος που μας εκφράζει, που περνάμε ώρες μέσα του και που συγκεντρώνει όλη την οικογένεια γεμίζοντας φωνές, γεύσεις, στιγμές και εμπειρίες. Η κουζίνα λοιπόν πρέπει (και επιβάλλεται) να είναι λειτουργική, να ανανεώνεται και να ακολουθεί τα trends της εποχής.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται γι’ αυτό πάμε να δούμε τις 3 τάσεις κουζίνας που μοιάζουν ξεπερασμένες αυτό το φθινόπωρο, καθώς και με τι να τις αντικαταστήσουμε. Πρόκειται για 3 trends που μας έχουν κουράσει και για άλλα 3 trends που έρχονται «με φόρα» δίνοντας την υπόσχεση πως θα μείνουν για τουλάχιστον μια πενταετία.
1. OUT: Ολόλευκοι πάγκοι χαλαζία
Ήρθε η ώρα να πεις αντίο στους απλούς πάγκους από λευκή πέτρα. Σκέψου χαλαζία, laminate ή κεραμικές πλάκες σε ολόλευκο χρώμα – χωρίς τη χρωματική παραλλαγή μιας φυσικής φλέβας από χρώμα. Φυσικά, αυτά τα τεχνητά υλικά κέρδισαν δημοτικότητα για την τιμή και την διαθεσιμότητά τους. Σήμερα, όμως, η εμπορευματοποιημένη, ολόλευκη πέτρα έχει μετατραπεί από «κομψή» και «μινιμαλιστική» σε κουραστική.
Δες εδώ τα trends της κουζίνας
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|