Now Reading
Γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν στη ζέστη και 7 συμβουλές για να τα βοηθήσεις

Γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν στη ζέστη και 7 συμβουλές για να τα βοηθήσεις

Avatar photo
Γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν στη ζέστη και 7 συμβουλές για να τα βοηθήσεις

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η καλλιεργητική περίοδος, αλλά τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν τόσο στη ζέστη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου σε σύγκριση με αυτά που έχεις στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου χρήζουν μια άλλη φροντίδα. Η αυξημένη ζέστη, η υγρασία, οι δραστικές μεταβολές της θερμοκρασίας και ο καυτός ήλιος κάνουν τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου το καλοκαίρι δύσκολη. Η ρουτίνα για τη φροντίδα των φίκων, των λουλουδιών και άλλων φυτών εσωτερικού χώρου πρέπει να αλλάζει κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλάζοντας κάποιες συνήθειες και με μερικές εύκολες προσαρμογές, θα εξασφαλίσεις ότι αυτά τα φυτά θα ευδοκιμήσουν ακόμη και στους χειρότερους καύσωνες. Η έμπορος φυτών Sarah Doyle, τονίζει στους ιδιοκτήτες των φυτών εσωτερικών χώρων να προσέχουμε ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς και υγρούς μήνες καθώς  ευδοκιμούν τα βακτήρια, οι μύκητες και τα φυτοφάγα έντομα.

-α

1. Αντιμετώπιση μούχλας και μυκητών

«Αν παρατηρήσετε μούχλα στην επιφάνεια του χώματος, συνήθως λευκού χρώματος, ανακατέψτε ένα μέρος οξυζενέ με οκτώ μέρη νερού», λέει η Doyle. «Τοποθετήστε αυτό το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε την επιφάνεια του εδάφους τέσσερις έως πέντε φορές την ημέρα. Ο μύκητας μπορεί να ευδοκιμήσει σε υγρά περιβάλλοντα, ειδικά με εναλλασσόμενη ζέστη και κλιματισμό. Αυτή η μέθοδος βοηθά στη μείωση της μούχλας χωρίς να βλάψει το φυτό».

2. Προσαρμογή στη ρουτίνα ποτίσματος

«Το καλοκαίρι, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό από τα φυτά εξωτερικού χώρου. Ο κλιματισμός βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, γι’ αυτό προσέξτε να μην υπερποτίζετε και να προκαλέσετε σήψη των ριζών. Ποτίστε λιγότερο συχνά το καλοκαίρι και χρησιμοποιήστε το τεστ με τα δάχτυλα για να ελέγξετε εάν η κορυφή του χώματος αισθάνεται στεγνή στην αφή πριν από το επόμενο πότισμα. Για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, διπλασιάστε το χρόνο μεταξύ του συνηθισμένου προγράμματος ποτίσματος. Η καλύτερη ώρα για πότισμα είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια νερού μέσω της εξάτμισης» αναφέρει η ειδικός στο CNET.

Γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν στη ζέστη και 7 συμβουλές για να τα βοηθήσεις

3. Διαχείριση ηλιακού φωτός

«Χρησιμοποιήστε διαφανείς κουρτίνες για να διαχέετε το έντονο ηλιακό φως, αποτρέποντας το κάψιμο των φύλλων και περιστρέψτε τα φυτά κάθε λίγες μέρες για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή του φωτός. Προσέξτε για σημάδια υπερβολικού φωτός, όπως κιτρινίσματα ή καφέ φύλλα και προσαρμόστε την τοποθέτησή τους όπως απαιτείται. Οι εποχικές αλλαγές μπορεί να απαιτούν αλλαγή θέσης και οι μεμβράνες παραθύρων που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης του φωτός. Τα παχύφυτα και οι κάκτοι τα πάνε καλά σε παράθυρα με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, ενώ οι φτέρες και τα φιλόδεντρα προτιμούν το έμμεσο φως από τα παράθυρα που βλέπουν ανατολικά ή βόρεια. Αυτές οι στρατηγικές θα κρατήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου σας υγιή και ζωντανά όλο το καλοκαίρι» λέει η Doyle.

4. Τακτική λίπανση 

Το καλοκαίρι είναι μια πρωταρχική περίοδος ανάπτυξης για πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, επομένως είναι μια εξαιρετική περίοδος για λίπανση. Χρησιμοποίησε ένα ισορροπημένο, υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να παρέχεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πρόσεξε να μην κάνεις υπερβολική λίπανση, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το φυτό.

Διάβασε επίσης: 7 εύκολοι τρόποι για να φτιάξεις σπιτικό λίπασμα για τα φυτά σου

5. Επαναφύτευση από ζημιά από νερό ή σκνίπες

«Αν παρατηρήσετε σημάδια ζημιάς από το νερό, όπως κιτρινισμένα φύλλα, ξινή μυρωδιά από το χώμα ή προσβολή σκνίπων, ήρθε η ώρα να επαναφυτεύσετε το φυτό σας. Οι σκνίπες συχνά έλκονται από υγρή οργανική ύλη σε αποσύνθεση, γεγονός που δείχνει ότι το έδαφος είναι πολύ υγρό. Αφαιρέστε απαλά το φυτό από τη γλάστρα του, επιθεωρήστε τις ρίζες για σήψη και κόψτε τυχόν κατεστραμμένες περιοχές. Επαναποθέστε με φρέσκο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη των ριζών. Πρόσθετες συμβουλές: Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα αφήνοντας το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα και βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας έχει επαρκείς τρύπες αποστράγγισης».  Γιατί τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν στη ζέστη και 7 συμβουλές για να τα βοηθήσεις

6. Έλεγχος της υγρασίας

Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά τα τροπικά, προτιμούν υψηλότερα επίπεδα υγρασίας. Για να διατηρήσεις επαρκή υγρασία, ομαδοποίησε τα φυτά μαζί, χρησιμοποίησε ένα δίσκο υγρασίας με νερό και βότσαλα ή τοποθέτησε έναν υγραντήρα κοντά.

7. Περιστροφή των φυτών

Κάνε περιστροφή στα φυτά σου κάθε λίγες μέρες, ώστε όλες οι πλευρές να λαμβάνουν το ίδιο φως του ήλιου. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ανομοιόμορφης ανάπτυξης και διατηρεί το φυτό καλά ισορροπημένο. Η περιστροφή των φυτών μειώνει επίσης τον κίνδυνο εγκαύματος των φύλλων που προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση των ίδιων φύλλων στο άμεσο ηλιακό φως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για φυτά με λεπτό φύλλωμα.

Διάβασε επίσης: Η Πάμελα Άντερσον έχει αγκαλιάσει την πιο «υγιεινή» και «υπερυψωμένη» τάση στον κήπο της

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer