Now Reading
Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κίνας είναι εμπνευσμένη από τα ποτάμια της πόλης Γιουχάν

Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κίνας είναι εμπνευσμένη από τα ποτάμια της πόλης Γιουχάν

Avatar photo
βιβλιοθηκη

Ο σχεδιασμός της βιβλιοθηκης είναι εμπνευσμένος από το περιβάλλον της Γουχάν, με το MVRDV να το αποκαλεί «φαράγγι του βιβλίου».

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV κέρδισε έναν διαγωνισμό για την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Κίνας. Ο εκτεταμένος σχεδιασμός της Βιβλιοθήκης της Γουχάν συνδυάζει παραδοσιακούς και μη παραδοσιακούς χώρους που στεγάζονται όλοι κάτω από μια γλυπτική στέγη εμπνευσμένη από τα ποτάμια της πόλης.

Περιγράφεται από την εταιρεία ως «φαράγγι βιβλίων» και το εκτεταμένο συγκρότημα καλύπτει περίπου 5 στρέμματα. Τρία τεράστια παράθυρα  βλέπουν στην πόλη εκεί στη συμβολή δύο ποταμών. Αυτή η φροντίδα για την ενσωμάτωση φυσικών μορφών εκτείνεται και μέσα στη βιβλιοθήκη, όπου ένα κλιμακωτό αίθριο με βιβλία παραπέμπει σε ένα φαράγγι. Αυτή η βεράντα δημιουργείται στον μεγάλο δημόσιο χώρο του ισογείου που οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν όλη την ημέρα. 

Οι χώροι που μοιάζουν με περίπτερα στη βεράντα  χαρίζουν χώρους για ανάγνωση, εργασία, περιήγηση βιβλίων και συμμετοχή σε προγράμματα βιβλιοθήκης. «Πηγαίνοντας μέσα, ορισμένα στοιχεία του τοπίου ενώνονται», λέει ο Jacob van Rijs, ιδρυτικός συνεργάτης της MVRDV. «Υπάρχει μια σειρά από οροπέδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελέτη. Το μεγαλύτερο θα είναι για τις πιο δημοφιλείς περιοχές. Όσο πιο ψηλά ανεβείτε, τόσο πιο ήσυχοι θα είναι οι χώροι μελέτης και ανάγνωσης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των επισκεπτών. Η τοπογραφία της Γουχάν ήταν μια σημαντική πηγή έμπνευσης: έχουμε αυτή την ιδέα μιας οριζόντιας θέας προς τις λίμνες και από την άλλη πλευρά, έχουμε αυτή την πιο κάθετη θέα προς την πόλη με τις ψηλές ανόδους. Αυτή είναι η φύση εναντίον της πόλης, και το κτίριο εστιάζει κατά κάποιο τρόπο σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό το κάνει ένα συναρπαστικό μέρος για να συγκεντρωθείς.»

Σύμφωνα με το MyModernMet, η αειφορία είναι επίσης βασικό στοιχείο του σχεδιασμού. Η βιβλιοθήκη θα περιβάλλεται από πάρκο, με το ζεστό κλίμα να λαμβάνεται υπόψη κατά τη φύτευση. Τα ψηλά δέντρα θα παρέχουν χώρους δροσιάς για τους επισκέπτες και η εγγενής βλάστηση θα προσθέσει ζωντάνια στο τοπίο και θα βοηθήσει στο φιλτράρισμα του νερού κατά την περίοδο των βροχών. Ειδικές περσίδες στην πρόσοψη είναι τοποθετημένες σε μοτίβο ραφιών για να σκιάζουν το εσωτερικό και να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

βιβλιοθηκη Κινα Ανοιγόμενα στοιχεία για φυσικό αερισμό, σε συνδυασμό με τη χρήση έξυπνων συσκευών και ένα αποτελεσματικό σύστημα φωτισμού, μειώνουν περαιτέρω τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου, ενώ τα ηλιακά πάνελ που ενσωματώνονται στα ρέοντα σχήματα της στέγης της βιβλιοθήκης παρέχουν στο κτίριο ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτή είναι η δεύτερη βιβλιοθήκη σχεδιασμού του MVRDV στην Κίνα μετά την παρουσίαση της βιβλιοθήκης Tianjin Binhai το 2017.

βιβλιοθηκη ΚιναΕνώ η Βιβλιοθήκη της Γουχάν είναι υπερτριπλάσια από το μέγεθος, και τα δύο έργα έχουν κοινό στόχο να παρέχουν έναν κοινωνικό χώρο της κοινότητας για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων.

Διάβασε επίσης:

Η πιο οικολογική υπόγεια βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Ιαπωνία και είναι γεμάτη εκπλήξεις

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Hiroshi Nakamura and NAP με έδρα το Τόκιο ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μαγευτική υπόγεια βιβλιοθήκη. Με το όνομα Underground Library, ο νέος χώρος ανάγνωσης βρίσκεται κάτω από ένα γρασίδι που βρίσκεται στο βιώσιμο αγρόκτημα Kurkku Fields στην Chiba της Ιαπωνίας. Το καινοτόμο έργο σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους θαμώνες μια στοχαστική εμπειρία λογοτεχνίας, ενώ βρίσκεται σε αρμονία με τους γύρω φυσικούς χώρους.

οικολογικη βιβλιοθηκη

«Η Υπόγεια Βιβλιοθήκη είναι σαν μια σπηλιά, ήσυχα κρυμμένη κάτω από το χώμα το οποίο είναι κατάφυτο από δέντρα και λουλούδια», λέει ο Kurkku Fields στο Νewatlas.com. «Ακριβώς όπως τα φυτά και τα λαχανικά αναπτύσσονται σε συμβίωση με μικροοργανισμούς στο έδαφος, τρυπώνουμε στο έδαφος, συναντάμε βιβλία, συσσωρεύουμε γνώση και καλλιεργούμε τη δύναμη της φαντασίας. Για να ξαναπατήσω στη Γη και να προχωρήσω στο μέλλον».

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer