Japandi Style: Η μινιμαλιστική πολυπολιτισμική τάση που φέρνει τη φύση και την απλότητα στο σπίτι μας
Το Japandi αποτελεί τη νέα εμμονή στο design καθώς εναρμονίζει την απλότητα με τη φύση.
Μπορεί να μην γνωρίζεις τον όρο, αλλά έχεις σίγουρα δει δωμάτια σχεδιασμένα με αυτή την τάση στη διακόσμηση! Όλο το Instagram και σο Architectural Digest είναι γεμάτο με φωτογραφίες του Japandi Style που κάνει χαμό σε όλα τα social. Τα χαρακτηριστικά του; Ήρεμη απλότητα, με αραιά τοποθετημένα αξεσουάρ και έπιπλα, με απλές γραμμές και γήινες αποχρώσεις. Κάπου (συνήθως πάνω από ένα ξύλινο τραπέζι) υπάρχει ένα βάζο σε nude χρώματα, γεμάτο με κλαδιά ή πράσινα φύλλα. Όλα είναι τακτοποιημένα, αλλά με τρόπο που νιώθεις γαλήνια παρά με αυστηρή διάθεση! Είναι το trend που θυμίζει αόριστα σκανδιναβικό, αλλά όχι αποκλειστικά του δυτικού κόσμου – ωστόσο δεν είναι ούτε εντελώς ανατολικό. Αντίθετα, είναι ένα αισθητικό κράμα και των δύο, γνωστό ως Japandi.
Ιαπωνία και Σκανδιναβία γίνονται ένα
Το Japandi, ένα portmanteau των «Ιαπωνικών» και «Scandi», είναι επί του παρόντος ένα στυλ εσωτερικού σχεδιασμού au courant. Σύμφωνα με το Google Trends, αυτό το trend σημειώνει ρεκόρ μεγάλου αναζητήσεων στις ΗΠΑ. Ποιος είναι ο ακριβής ορισμός; Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια συγχώνευση δύο ιστορικών πολιτισμών που πρεσβεύουν το less is more. «Είναι ένα φυσικό υβρίδιο ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς που συνδυάζουν τον μινιμαλισμό και την ηρεμία», εξηγεί ο καταξιωμένος στυλίστας εσωτερικών χώρων Colin King, ένας άνθρωπος που λατρεύει το Japandi. «ΕΓιορτάζει την καθημερινή ομορφιά και τη σύνδεση με τη φύση και μοιράζεται μια απλοποιημένη αισθητική: γεωμετρικά σχήματα, εκλεπτυσμένα χρώματα και εκτίμηση των υλικών», λέει στην Vogue.
Στο Japandi δύο πολύ ξεχωριστά μινιμαλιστικά στυλ παντρεύονται αρμονικά.
Τα κεντρικά χαρακτηριστικά του Japandi, είναι 4: χειροτεχνία, υφή, ισορροπία και γαλήνη. Φυσικά ξύλα, γήινα υλικά, ουδέτερες χρωματικές παλέτες, καθώς και ακατάστατους χώρους που τονίζονται με λειτουργικά αντικείμενα όπως βάζα και φωτιστικά. Το φυσικό φως, επίσης, έχει προτεραιότητα. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα περιορίζονται στο ελάχιστο. Υπάρχει μια έντονη αίσθηση της καταλληλότητας, της τάξης και του τόπου. Τα σχέδια της Japandi προέρχονται από στενή σχέση με τη φύση και είναι συνδυάζουν υλικά και τεχνικές.
Η πρώτη αναφορά του Japandi style
Σύμφωνα με το Japandi Living της Laila Rietbergen,η προέλευση του στυλ ανάγεται στη δεκαετία του 1860. Ένας Δανός υπολοχαγός του ναυτικού, ο William Carstensen, ταξίδεψε στο Τόκιο (τότε ονομαζόταν Έντο) για να εξερευνήσει τη χώρα, τα σύνορα της οποίας είχαν ανοίξει μόλις 10 χρόνια νωρίτερα. Ανέπτυξε μια εμμονή με τον πολιτισμό τους. Όταν επέστρεψε στη Δανία, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τα ευρήματά του με τίτλο «Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και οι Ιάπωνες». Κέντρισε το ενδιαφέρον του δημιουργικού κοινού της Κοπεγχάγης. Δανοί σχεδιαστές ταξίδεψαν σε αυτόν τον νέο, ενδιαφέροντα κόσμο και ανακάλυψαν ότι η ιαπωνική ιδέα «wabi-sabi» γιόρταζε τις ίδιες αρχές με τη δανική έννοια «hygge», δηλαδή την εκτίμηση του μινιμαλισμού, των φυσικών υλικών και απλότητα. Από εκείνη την εποχή, τα σκανδιναβικά σχέδια άρχισαν να επηρεάζονται από αυτή την αισθητική.
Η ανατολική επιρροή στο δυτικό design απέχει πολύ από ένα νέο φαινόμενο Japonisme, τη γαλλική ερμηνεία του ιαπωνικού στυλ, που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα και συνεχίστηκε μέσω του μοντερνιστικού κινήματος στη δεκαετία του 1960. Το Chinoiserie, ή η προσαρμογή κινεζικών μοτίβων σε δυτικούς εσωτερικούς χώρους, σάρωσε την Αγγλία τον 18ο αιώνα και εξακολουθεί να εφαρμόζεται από εταιρείες όπως η de Gournay. Ομοίως, το Japandi είναι μια δυτική εφεύρεση. «Η τάση ξεκίνησε έξω από την Ιαπωνία», λέει ο Mihoko Iida, συγγραφέας του Japanese Interiors. «Από την ιαπωνική σκοπιά, τείνουμε να βλέπουμε την τάση Japandi ως βασικά μια Σκανδιναβική τάση, επειδή όλοι ζούμε σε ένα ιαπωνικό σπίτι εξ αρχής».
Το σκανδιναβικό σχέδιο ενισχύθηκε από την ιαπωνική αισθητική τέχνης. Η έμφυτη αγάπη για τη φύση στις σκανδιναβικές χώρες βρήκε υποστήριξη σε όλη την ιαπωνική τέχνη, καθιστώντας δυνατή την εύκολη ανάμειξη των δύο πολιτισμών μεταξύ τους.
Όταν σκέφτεστε τη μινιμαλιστική ζωή, είναι πολύ πιθανό να σκεφτείς τη σκανδιναβική ή ιαπωνική εσωτερική διακόσμηση. Όπου διαφέρουν αλληλοσυμπληρώνονται. Εκεί που οι ιαπωνικοί εσωτερικοί χώροι είναι κομψοί, οι σκανδιναβικοί είναι rustic. Τα πλούσια, γήινα χρώματα του ιαπωνικού σχεδιασμού βοηθούν να μην αισθάνεται λιτή η μονόχρωμη παλέτα των σκανδιναβικών σπιτιών.
Γιατί το Japandi έχει απήχηση τώρα;
Η γήινη, λειτουργική ενέργεια του Japandi έχει ανανεώσει τη σημασία σε μια εποχή που η τεχνολογία μας περιβάλλει και συχνά μας κατακλύζει. Η αμεσότητα και η απλότητα τέτοιων καθημερινών λύσεων συχνά μας εκπλήσσουν σήμερα. Οι αρχές πίσω από το Japandi αντιπροσωπεύουν μια αίσθηση ηρεμίας και ευκολίας, την οποία όλοι μας μπορούμε να σχετιστούμε και να χρειαστούμε στη ζωή μας. Σύμφωνα με την Google, το Japandi άρχισε να παρατηρεί μια άνοδο του ενδιαφέροντος το 2020 – ακριβώς γιατί η πανδημία μάς έκανε να εκτιμήσουμε τη φύση, τους εσωτερικούς μας χώρους και την αίσθηση της ειρήνης πολύ περισσότερο.
Διάβασε επίσης:
Kintsugi: Η αρχαία Ιαπωνική τέχνη που μοιάζει με διαλογισμό και ψυχοθεραπεία μαζί
Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Μην κλαις για το χυμένο γάλα», αλλά τι γίνεται με το σπασμένο γυαλί; Πριν πετάξεις τα θραύσματα αυτού που κάποτε ήταν ένα πολύτιμο κομμάτι στον σκουπιδοτενεκέ, σκέψου την τέχνη (και τη φιλοσοφία πίσω από αυτό) του kintsugi. Αν μόλις διάβασες μια άγνωστη λέξη μη βιαστείς να βγεις από το κείμενο. Το Kintsugi, που μεταφράζεται σε «χρυσές ραφές» επάνω σε ένα σκεύος, είναι η αρχαία ιαπωνική τέχνη της επανασυναρμολόγησης σπασμένων αγγείων χρησιμοποιώντας λιωμένο χρυσό.
Δες την ιαπωνική τεχνικη που ηρεμεί την ψυχή
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|