Και τα φυτά έχουν φωνή! Άκου τον ήχο που κάνουν όταν είναι στρεσαρισμένα
Φαντάσου να καθόσουν στον κήπο σου ή στο μπαλκόνι σου με τα φυτά σου και να μπορούσες να ακούσεις τις γαρδένιες σου να σου λένε ότι είναι στρεσαρισμένες επειδή δεν τις έβαλες νερό. Κι όμως αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τα φυτά εκπέμπουν ήχους υψηλής συχνότητας συγκρίσιμους σε ένταση με την κανονική ανθρώπινη συνομιλία.
Μιλάνε απλά εμείς δεν μπορούμε να τα ακούσουμε. Σύμφωνα με ευρήματα ερευνητών στο Ισραήλ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα φυτά ντομάτας και καπνού που ταλαιπωρούνται από την αφυδάτωση ή το κόψιμο των βλαστών τους εκπέμπουν ήχους συγκρίσιμους σε όγκο με την κανονική ανθρώπινη συνομιλία. Ο ήχος είναι κάπως σα χτύπημα-κροτάλισμα και μοιάζει περισσότερο με ήχο με φυσαλίδες παρά με Rice Crispies. Ή θα μπορούσε να παρομοιαστεί, σαν κάποιος που πληκτρολογεί αργά σε μια χειροκίνητη γραφομηχανή. Και ενώ η συχνότητα των κραυγών των φυτών είναι πολύ υψηλή για τα αυτιά μας, είναι πιθανό να ακούγονται από έντομα, άλλα θηλαστικά και πιθανώς άλλα φυτά (Εδώ μπορείς να ακούσεις τον ήχο).
«Ακόμη και σε ένα ήσυχο πεδίο, υπάρχουν στην πραγματικότητα ήχοι που δεν ακούμε και αυτοί οι ήχοι μεταφέρουν πληροφορίες», λέει ο συγγραφέας Lilach Hadany, εξελικτικός βιολόγος και θεωρητικός στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Υπάρχουν ζώα που μπορούν να ακούσουν αυτούς τους ήχους, επομένως υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί μεγάλη ακουστική αλληλεπίδραση». Σύμφωνα με το treehugger.com, οι κραδασμοί υπερήχων από φυτά έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι είναι αερομεταφερόμενα, καθιστώντας τα πιο σημαντικά για άλλους οργανισμούς γύρω τους. «Τα φυτά αλληλεπιδρούν με έντομα και άλλα ζώα όλη την ώρα, και πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς χρησιμοποιούν τον ήχο για επικοινωνία, επομένως θα ήταν πολύ μη βέλτιστο για τα φυτά να μην χρησιμοποιούν καθόλου ήχο», λέει ο Hadany.
Η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα τόσο με υγιή όσο και με στρεσαρισμένα φυτά ντομάτας και καπνού—τα στρεσαρισμένα φυτά είτε δεν ποτίστηκαν για αρκετές ημέρες είτε είχαν κοπεί τα στελέχη τους. Ηχογράφησαν το group πρώτα σε έναν ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και μετά σε ένα πιο θορυβώδες θερμοκήπιο. Εκπαίδευσαν επίσης έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για τη διαφοροποίηση μεταξύ χαρούμενων φυτών, διψασμένων φυτών και κομμένων φυτών.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν περισσότερους ήχους από τα άτονα φυτά, με ένα στρεσαρισμένο φυτό να εκπέμπει 30 έως 50 κλικ ανά ώρα σε φαινομενικά τυχαία διαστήματα. Τα άτονα φυτά ήταν πολύ λιγότερο ενεργά. «Όταν οι ντομάτες δεν αγχώνονται καθόλου, είναι πολύ ήσυχες», λέει ο Hadany.
«Τα φυτά που δεν είχαν νερό άρχισαν να εκπέμπουν θορύβους προτού αφυδατωθούν εμφανώς και η συχνότητα των ήχων κορυφώθηκε μετά από 5 ημέρες χωρίς νερό, πριν μειωθεί ξανά καθώς τα φυτά στέγνωσαν εντελώς. Οι τύποι του ήχου που εκπέμπονταν διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να διαφοροποιήσει με ακρίβεια την αφυδάτωση και το στρες από το κόψιμο και μπορούσε επίσης να διακρίνει εάν οι ήχοι προέρχονταν από φυτό ντομάτας ή καπνού».
Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν είναι σαφές εάν οι ήχοι προκύπτουν ή όχι από μια προσπάθεια επικοινωνίας – ωστόσο σημειώνουν ότι οι ήχοι έχουν σημαντικές οικολογικές και εξελικτικές επιπτώσεις. «Είναι πιθανό ότι άλλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί για να ακούν και να ανταποκρίνονται σε αυτούς τους ήχους», λέει ο Hadany. «Για παράδειγμα, ένας σκόρος που σκοπεύει να γεννήσει αυγά σε ένα φυτό ή ένα ζώο που σκοπεύει να φάει ένα φυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους ήχους για να βοηθήσει στην απόφαση του».
Είναι επίσης πιθανό άλλα φυτά να κρυφακούουν. Αρκετοί από τους ερευνητές ανακάλυψαν προηγουμένως ότι τα φυτά ενισχύουν τα επίπεδα σακχάρου στο νέκταρ τους όταν «ακούνε» τους κοντινούς επικονιαστές. Εν τω μεταξύ, άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι τα φυτά αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων τους ως απόκριση στους ήχους. «Εάν άλλα φυτά έχουν πληροφορίες για το στρες πριν αυτό συμβεί πραγματικά, θα μπορούσαν να προετοιμαστούν», λέει ο Hadany.
«Λοιπόν τώρα που γνωρίζουμε ότι τα φυτά εκπέμπουν ήχους, η επόμενη ερώτηση είναι «ποιος μπορεί να ακούει;» λέει ο Hadany. «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε τις αποκρίσεις άλλων οργανισμών, ζώων και φυτών, σε αυτούς τους ήχους, και διερευνούμε επίσης την ικανότητα μας να αναγνωρίζουμε και να ερμηνεύουμε τους ήχους σε εντελώς φυσικά περιβάλλοντα».
Η ομάδα κατέγραψε επίσης μια ποικιλία άλλων ειδών φυτών και πολλά από αυτά είχαν πράγματα να πουν. Όπως λέει ο Hadany «Βρήκαμε ότι πολλά φυτά – καλαμπόκι, σιτάρι, σταφύλι και φυτά κάκτων, για παράδειγμα – εκπέμπουν ήχους όταν είναι αγχωμένα».
Διάβασε επίσης:
Εσύ μιλάς στα φυτά σου; Αν όχι ξεκίνα αμέσως γιατί τους αρέσει ο ήχος της φωνής σου
Γνωρίζεις πως στα φυτά αρέσει να ακούν μουσική, γνωρίζεις όμως ότι τους αρέσει να ακούν τον ήχο της φωνής σου; Κι όμως τους αρέσει σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη Royal Horticultural Society.
Ερευνητές ανακάλυψαν πως το να συζητάμε μαζί τους μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Αυτό όμως που διαπίστωσαν είναι ότι αναπτύσσονται πιο γρήγορα στον ήχο μιας γυναικείας φωνής από τον άκουσμα μιας ανδρικής φωνής.
Διάβασε εδώ για την έρευνα που έχει γίνει.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|