Now Reading
Kintsugi: Η αρχαία Ιαπωνική τέχνη που μοιάζει με διαλογισμό και ψυχοθεραπεία μαζί

Kintsugi: Η αρχαία Ιαπωνική τέχνη που μοιάζει με διαλογισμό και ψυχοθεραπεία μαζί

Avatar photo
Kintsugi τι είναι και πώς λειτουργεί

Το Kintsugi είναι η τέχνη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα δίνοντάς μας την ευκαιρία να αγαπήσουμε τις δεύτερες ευκαιρίες της ζωής μας.

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «Μην κλαις για το χυμένο γάλα», αλλά τι γίνεται με το σπασμένο γυαλί; Πριν πετάξεις τα θραύσματα αυτού που κάποτε ήταν ένα πολύτιμο κομμάτι στον σκουπιδοτενεκέ, σκέψου την τέχνη (και τη φιλοσοφία πίσω από αυτό) του kintsugi. Αν μόλις διάβασες μια άγνωστη λέξη μη βιαστείς να βγεις από το κείμενο. Το Kintsugi, που μεταφράζεται σε  «χρυσές ραφές» επάνω σε ένα σκεύος, είναι η αρχαία ιαπωνική τέχνη της επανασυναρμολόγησης σπασμένων αγγείων χρησιμοποιώντας λιωμένο χρυσό.

Όχι μόνο η κεραμική kintsugi φαίνεται όμορφη, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος να διαλογίζεσαι και να κάνεις ψυχοθεραπεία μαζί. Οι μεταφορές πίσω από την τέχνη Kintsugi είναι πολύ δυνατές! Το Kintsugi ενθαρρύνει να μην επιδιώκουμε την τελειότητα γιατί το να αγκαλιάζουμε τα ελαττώματά μας είναι μια πολύ πιο υγιεινή προσέγγιση. Μεγαλειώδες; Ναι, σίγουρα καθώς βλέποντας τα όμορφα οικιακά είδη που υποστηρίζονται από προσεκτικά μηνύματα μπορούμε να πούμε πως αυτή η τέχνη πάει την ψυχολογία μας σε άλλη διάσταση.

Η ιστορία πίσω από το Kintsugi

Ενώ η διαδικασία σχετίζεται με Ιάπωνες τεχνίτες, η τεχνική εφαρμόστηκε επίσης σε κεραμικά κομμάτια άλλης προέλευσης, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Κορέα. Το Kintsugi συνδέθηκε στενά με τα κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνται για το chanoyu (ιαπωνική τελετή τσαγιού). Μια θεωρία είναι ότι το kintsugi μπορεί να προήλθε όταν ο Ιάπωνας shōgun Ashikaga Yoshimasa έστειλε ένα κατεστραμμένο κινέζικο μπολ τσαγιού πίσω στην Κίνα για επισκευή στα τέλη του 15ου αιώνα. Όταν επιστράφηκε, επισκευάστηκε με άσχημους μεταλλικούς συνδετήρες, μπορεί να ώθησε τους Ιάπωνες τεχνίτες να αναζητήσουν ένα πιο ευχάριστο αισθητικά μέσο επισκευής. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Bakōhan Saōki , μια τέτοια «ασχήμια» θεωρήθηκε εμπνευσμένη και σαν Ζεν, καθώς υποδήλωνε ομορφιά σε σπασμένα πράγματα. Το μπολ εκτιμήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω αυτών των μεγάλων μεταλλικών συνδετήρων, που έμοιαζαν με ακρίδα, και το μπολ ονομάστηκε ‘bakōhan.

Οι συλλέκτες ερωτεύτηκαν τόσο πολύ τη νέα τέχνη που ορισμένοι κατηγορήθηκαν ότι σκόπιμα έσπασαν πολύτιμα αγγεία ώστε να μπορούν να επισκευαστούν με τις χρυσές ραφές του kintsugi. Είναι επίσης πιθανό ένα κομμάτι κεραμικής να επιλέχθηκε για παραμορφώσεις που είχε αποκτήσει κατά την παραγωγή, στη συνέχεια να σπάσει και να επισκευαστεί σκόπιμα, αντί να πεταχτεί στα σκουπίδια.

Παραδοσιακά, στην αρχαία Ιαπωνία, η χρήση μιας τέτοιας τεχνικής δεν ήταν συνηθισμένη. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν μόνο λίγοι ειδικά εκπαιδευμένοι τεχνίτες που μπορούσαν να βγάλουν τη λεπτή τέχνη. Αν και έχουν αναπτυχθεί περισσότερες σύγχρονες προσεγγίσεις με προηγμένη τεχνολογία, το kintsugi εξακολουθεί να μην είναι ακριβώς ένα εύκολο έργο DIY για να το δοκιμάσεις σε ένα βροχερό απόγευμα. Υπάρχει ένα επίπεδο καλλιτεχνίας που, εάν εκτελεστεί λανθασμένα, μπορεί να αφήσει τα κεραμικά σου σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι όταν ήταν κομμάτια.

Μια άλλη κοινή παρανόηση για το kintsugi είναι ότι δεν είναι 100% χρυσός που κάνει όλη τη διόρθωση. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της είναι μια λάκα που απλώνεται υγρή (και ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το πόσα σπασμένα κομμάτια έχει να κάνει ο τεχνίτης), αφήνεται να στεγνώσει, τρίβεται και στη συνέχεια τελειώνει με χρυσό. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν το ασήμι, αλλά ο χρυσός δεν αμαυρώνει και είναι ασφαλές για τα τρόφιμα. Αν θέλεις να δοκιμάσεις μόνη σου το kintsugi, υπάρχουν μερικά κιτ εκεί έξω που κάνουν την αιώνια τέχνη πολύ πιο εύκολη από ό,τι θα περίμενες.

Kintsugi τι είναι και πώς λειτουργεί

Είτε αναζητάς αυτή την τελευταία πινελιά σε ένα τελικό τραπέζι είτε χρειάζεσαι μια υπενθύμιση ότι το να κυνηγάς την τελειότητα είναι χάσιμο χρόνου, δεν μπορείς να κάνεις λάθος με ένα κομμάτι χειροποίητης κεραμικής kintsugi. Αν αγαπάς το DIY και όλη τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την τέχνη του Kintsugi, δες παρακάτω πώς μπορείς κι εσύ να κάνεις το δικό σου έργο τέχνης.

Διάβασε επίσης:

Κολάζ: Η νέα μανία του TikTok που δημιουργεί συναισθήματα μέσα από τη μαγεία του χαρτιού

Μπορεί να θυμάσαι ότι είχες διδαχθεί την τέχνη του κολάζ στο δημοτικό σχολείο. Ναι, όταν φτιάχναμε εικαστικά έργα από κομμάτια χαρτιού και καταλήγαμε με ένα νέο κομμάτι χαρτί που μοιάζει με πλέξη καλαθιού. Ένας καλλιτέχνης στο TikTok ακολούθησε αυτή τη διαδικασία και την ενίσχυσε μερικές βαθμίδες για να δημιουργήσει ψυχεδελική τέχνη που κεντρίζει πραγματικά το ενδιαφέρον στον τοίχο σου.

Κολάζ: Η νέα μανία του TikTok που δημιουργεί συναισθήματα μέσα από τη μαγεία του χαρτιού
Η Alissa Voth  (@collages.etc) μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει πώς δημιουργεί τα έργα- κολάζ της. Ξεκινά με μια φωτογραφία και την κόβει σε πολλά κάθετα τμήματα χρησιμοποιώντας κυματιστές γραμμές κοπής. Σε όσο περισσότερα κομμάτια κόβεις τη φωτογραφία σου, τόσο πιο έντονο θα είναι το τελικό κολάζ.

Δες την τεχνική εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer