Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις το γκαζόν στον κήπο σου όταν έχει καύσωνα
Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, η φροντίδα του γκαζόν είναι απαραίτητη, ειδικά σε τέτοιες πρωτόγνωρες θερμοκρασίες που επηρεάζουν τα περισσότερα μέρη του κόσμου αυτή τη στιγμή, όπως και την Ελλάδα. Και αν είσαι περήφανη που διατηρείς πλούσιο και υγιές το γρασίδι στην αυλή σου, πιθανότατα αναρωτιέσαι πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις το γκαζόν σου όταν οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές;
Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι η προφανής λύση είναι να ποτίζεις συνεχώς το γρασίδι για να το αναζωογονήσεις και να το διατηρήσεις πράσινο, στην πραγματικότητα θα μπορούσες να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό! Το υπερβολικό πότισμα του γκαζόν μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασικές ασθένειες και ανθυγιεινό έδαφος που μπορεί να επηρεάσει το γκαζόν.
Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις το γκαζόν όταν έχει καύσωνα;
Σύμφωνα με tomsguide.com και δύο επαγγελματίες κηπουρούς, η απλή απάντηση είναι να ποτίζεις το γκαζόν συχνά και ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. «Το να ποτίζεις το γρασίδι τακτικά και ομοιόμορφα είναι πιο σημαντικό από το υπερβολικό πότισμα και το να το κάνεις λιγότερο συχνά», λέει ο Grant Ian Workman από το National Greenhouse, «θα συνιστούσα να ποτίζεις το γκαζόν δύο φορές την εβδομάδα, επικεντρώνοντας την ομοιόμορφη διασπορά του νερού. Ένα σύστημα καταιονισμού είναι εξαιρετικό, αλλά η χρήση σωλήνα με ρυθμιζόμενο άκρο είναι επίσης καλή. Δεν θέλεις να ποτίζεις σε σημείο που να βλέπεις να λιμνάζει στο γκαζόν, καθώς αυτό μπορεί να το βλάψει»
Μια άλλη παρανόηση είναι ότι πρέπει να ποτίζεις το γρασίδι καθημερινά σε έναν καύσωνα. Ωστόσο, αυτό μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει πιο αδύναμο γρασίδι και να το εμποδίσει να ευδοκιμήσει. «Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι σημαντικό να μην ποτίζεις το γρασίδι κάθε μέρα», συμφωνεί ο Suhail Patel, ειδικός στον τομέα της κηπουρικής και ιδρυτής της Luxury Screens.
«Το συχνό πότισμα και το ρηχό πότισμα μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν πιο αδύναμο γρασίδι. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε γρασίδι είναι διαφορετικό και πρέπει να το αξιολογείς τακτικά για να προσδιορίζεις πόσο καλά ανταποκρίνεται στη φροντίδα. Εάν παρατηρήσεις να αποκτά καφέ απόχρωση ή μαρασμό, αυτά είναι σημάδια ότι το γκαζόν χρειάζεται περισσότερο νερό. Ωστόσο, εάν διαπιστώσεις ότι τα ίχνη παραμένουν ορατά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το γκαζόν είναι υπερβολικά ποτισμένο. Μπορείς επίσης να προσδιορίσεις την κατάσταση του γκαζόν αγγίζοντας το έδαφος γύρω του. Εάν είναι στεγνό, το γκαζόν πιθανότατα χρειάζεται νερό».
Επιπλέον, εάν εντοπίσεις ανώμαλα καφέ ή κίτρινα μπαλώματα γρασιδιού γύρω από το γρασίδι, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι παίρνουν λιγότερο νερό από άλλα τμήματα. «Δεν είναι ασυνήθιστο για διαφορετικά μέρη του γκαζόν να απαιτούν διαφορετικές ποσότητες νερού, γι’ αυτό σκέψου να χωρίσεις το γκαζόν σε ζώνες με βάση τη σκιά και την έκθεση στον ήλιο και τον τύπο του εδάφους.»
Μια καλή συμβουλή για να ελέγξεις το επίπεδο υγρασίας του γκαζόν είναι να δοκιμάσεις να βάλεις ένα κατσαβίδι με άξονα 15 cm στο έδαφος. Αν δυσκολεύεσαι να το σπρώξετε μέσα, τότε αυτό σημαίνει ότι το γκαζόν είναι αφυδατωμένο.
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ποτίσεις το γκαζόν όταν έχει καύσωνα;
Εκτός από το πόσο πρέπει να ποτίζεις το γκαζόν, μια άλλη κοινή ερώτηση είναι πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ποτίζεις το γκαζόν όταν έχει καύσωνα; «Είναι σημαντικό να ποτίζεις το γρασίδι όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές», λέει ο Patel, «Τόσο νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να ελαχιστοποιήσεις την εξάτμιση του νερού και να διασφαλίσεις ότι το νερό μπορεί να στραγγίσει καλά στο έδαφος και να φτάσει στις ρίζες του χόρτου».
Εάν δεν έχεις άλλη επιλογή από το να ποτίζεις το γρασίδι αργότερα μέσα στην ημέρα, συνιστάται να το κάνεις αυτό μεταξύ 4 μ.μ. έως 6 μ.μ. – αυτό δίνει στο γρασίδι την ευκαιρία να στεγνώσει και να ανακάμψει πριν δύσει ο ήλιος.
Διάβασε επίσης:
Έτσι θα κρατήσεις τα κατοικίδια σου ασφαλή σε ένα κύμα καύσωνα γιατί κι αυτά ζεσταίνονται
Όπως δυσκολεύομαστε κι εμείς αυτές τις πολύ ζεστές μέρες, το ίδιο δυσκολεύονται και τα κατοικίδια μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες τα κάνουν να νιώθουν δυσάρεστα και ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι υψηλός. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τους μικρούς μας φίλους, τόσο γι’ αυτούς που έχουμε στο σπίτι μας, όσο και για τα μικρά αδεσποτάκια.
Για παράδειγμα, πολλές φορές οι γάτες βρίσκουν σκιά στις μηχανές των αυτοκινήτων, οπότε καλό είναι να κάνεις έναν έλεγχο πριν ξεκινήσεις. Επιπλέον, καλό είναι να έχουν πρόσβαση σε νερό, ώστε να παραμείνουν ενυδατωμένα. Η παροχή νερού στα αδέσποτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα βοηθήσεις να παραμείνουν δροσερά. Όμως τι πρέπει να προσέξουμε για τα ζωάκια μας; Ειδικοί μίλησαν στο The Conversation για το τι πρέπει να κάνουμε σε ένα κύμα καύσωνα.
Δες εδώ πώς θα κρατήσεις τα κατοικίδια σου ασφαλή σε ένα κύμα καύσωνα
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|