Θέλεις να κάνεις οικονομία; Δες πώς θα φυτέψεις τα δικά σου βότανα που χρησιμοποιείς στο φαγητό
Καλλιεργώντας τα δικά σου βότανα κερδίζεις 2 πράγματα: Απεριόριστη γεύση στο φαγητό σου και οικονομία στην τσέπη σου.
Η καλλιέργεια φρέσκων βοτάνων είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία και θα έπρεπε όλες μας να τα έχουμε στην κουζίνα μας. Εκτός του ότι κάνουμε οικονομία με αυτόν τον τρόπο, τη στιγμή που μαγειρεύουμε μπορούμε να έχουμε μια νότα φρέσκου βασιλικού ή δεντρολίβανου στα ζυμαρικά, τα πουλερικά, τα ψητά κρέατα και τα λαχανικά που θα αναδείξουν τη γεύση οποιουδήποτε πιάτου.Τα βότανα έχουν την ιδιαιτερότητα ότι μπορούν να αναπτυχθούν καλά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Μερικά tips πριν ξεκινήσεις
Εφόσον δεν είμαστε έμπειροι κηπουροί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά εκκίνησης για τα βότανα μας, αντί για σπόρους. Αυτό θα μας εξοικονομήσει 2-3 εβδομάδες χρόνου ανάπτυξης και θα αυξήσει τις πιθανότητες μας για μια επιτυχημένη συγκομιδή. Όταν έρθει η ώρα να φυτέψουμε καλό είναι να χρησιμοποίησουμε χώμα για γλάστρα και όχι χώμα κήπου. Το χώμα της γλάστρας αποστραγγίζει το νερό πιο αποτελεσματικά. Το πρώτο είναι πιο ελαφρύ και πορώδες, ενώ το δεύτερο είναι πυκνό και παγιδεύει (ή μπλοκάρει) την υγρασία μέσα σε δοχεία.
Χρειάζεται η συνεχής και τακτική φροντίδα για να ανθίσουν τα βότανα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα ποτίζουμε σε ένα σταθερό πρόγραμμα. Θα χρειαστεί να τα κόβουμε συχνά, καθώς αυτό τους προωθεί για νέα ανάπτυξη. Η καλλιέργεια των δικών μας βοτάνων δεν είναι πραγματικά δύσκολη. Το μόνο που απαιτείται είναι κατάλληλα υλικά, γλάστρες και ένα εφαρμόσιμο σχέδιο.
Ποια βότανα να καλλιεργήσεις
Ο μαϊντανός, η μέντα και ο βασιλικός είναι καλές επιλογές για καλλιέργεια σε γλάστρα. Όλοι τείνουν να αναπτύσσονται παραγωγικά και δεν τους πειράζει η συχνή συγκομιδή. Ακολουθούν μερικές βασικές ποικιλίες βοτάνων και τα χαρακτηριστικά τους.
1. Βασιλικός
Σχετικά εύκολος στην καλλιέργεια, ο βασιλικός προτιμά ηλιόλουστες τοποθεσίες. Τα πάει καλύτερα σε πλούσιο έδαφος που είναι καλά ποτισμένο.
2. Μέντα
Με επιθετικό ρυθμό ανάπτυξης, η μέντα είναι καλύτερη στο δικό της δοχείο και πάνω από το έδαφος. Μπορεί να διαχειριστεί τη σκιά, αλλά ταιριάζει καλύτερα στο έντονο ηλιακό φως.
3. Ρίγανη
Αυτό το βότανο έχει μικρά και γευστικά φύλλα. Απαιτεί πλήρη ηλιοφάνεια και πολλή αποστράγγιση. Η ρίγανη είναι επίσης ένα τρυφερό πολυετές φυτό που θα πρέπει να έχεις μέσα τους χειμερινούς μήνες.
4. Μαϊντανός
Οι σεφ προτιμούν τον μαϊντανό με πλακέ φύλλα από τον σγουρό, καθώς έχει περισσότερη γεύση. Ο μαϊντανός είναι καλύτερος σε υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μερικώς σκιασμένες περιοχές.
5. Θυμάρι
Αυτό το βότανο έχει έντονα αρωματικά φύλλα και προτιμά λιγότερο νερό. Πρέπει να εκθέσεις το θυμάρι σε πλήρες ηλιακό φως και καλά στραγγισμένο έδαφος.
6. Δενδρολίβανο
Τα ρητινώδη φύλλα του δεντρολίβανου είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Το βότανο απαιτεί δροσερά κλίματα με άφθονο ήλιο και υγρό (όχι υγρό) χώμα. Είναι επίσης καλύτερο να βάλεις τον δεντρολίβανο σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα.
Διάβασε επίσης:
Πώς θα φτιάξεις το τέλειο μποστάνι στη βεράντα σου για να χρησιμοποιείς βότανα όλο τον χρόνο
Τι όμορφα τα μυρωδικά σε ένα περβάζι! Και λέω περβάζι γιατί αν μένεις στην Αθήνα δεν είναι εύκολο να έχεις κήπο στον οποίο να μπορείς να καλλιεργήσεις τα φυτά και τα βότανα που θέλεις.
Αν και υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείς να ανακαλύψεις για να δημιουργήσεις ένα μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι σου, είναι δύσκολο για πολλούς να το περιποιούνται όλο τον χρόνο. Μια εξαιρετική ιδέα για αρχάριους που δεν διαθέτουν μεγάλους -ή και καθόλου- κήπους, είναι λοιπόν να δημιουργήσουν μια γωνιά πρασίνου που θα τους βοηθά να καποκομίζουν τα οφέλη του μποστανιού τους κάθε στιγμή και κάθε εποχή.
Εδώ θα διαβάσεις πώς να το φτιάξεις.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|