Η δημιουργική συνάντηση του οίκου Louis Vuitton και της καλλιτέχνιδας Yayoi Kusama για 2η φορά
Ο οίκος Louis Vuitton συνεργάζεται για 2η φορά με την ανατρεπτική Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama.
Ο οίκος Louis Vuitton μετά από 10 χρόνια συνεργάζεται ξανά με τη Γιαπωνέζα καλλιτέχνη Yayoi Kusama. Η πρώτη συνεργασία έγινε το 2012. Ο τότε δημιουργικός διευθυντής του οίκου, Marc Jacobs, είχε γνωρίσει την Kusama το 2006 και είχε γοητευτεί από την «ατελείωτη ενέργεια» της και την ικανότητα να δημιουργεί έναν κόσμο που δεν τελειώνει ποτέ.
Η τότε συνεργασία ήταν η πιο σημαντική που έκανε ο οίκος μετά τις εμβληματικές τσάντες με graffiti που είχε δημιουργήσει το 2001, ο Steven Sprouse. Οι δημιουργίες της Kusama τότε περιελάμβαναν τα χαρακτηριστικά έντονα χρώματα που χρησιμοποιεί, όπως το κίτρινο και το κόκκινο, και βέβαια είχαν τη σουρεαλιστική ματιά της καλλιτέχνιδος με τις έντονες κουκκίδες.
Δημιουργώντας το άπειρο
Για δεύτερη φορά, η Louis Vuitton προσκάλεσε την εξέχουσα Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama σε μια νέα δημιουργική συνάντηση, επαναφέροντας, εξελίσσοντας και επεκτείνοντας την πρωτοποριακή αρχική ανταλλαγή. Η νέα συλλογή Louis Vuitton x Yayoi Kusama θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 και θα φέρει τα εμβληματικά μοτίβα της καλλιτέχνιδας στις δημιουργίες του οίκου. Η ονομασία των νέων υπέροχων αντικειμένων ονομάζεται «Δημιουργώντας το όνειρο».
Μετά την πρώτη συνεργασία, τα συμβολικά αντικείμενα, τα υπνωτικά μοτίβα και οι φαντασιώσεις του απείρου της Kusama καταλαμβάνουν τα εμβλήματα του ίδιου του Maison, δημιουργώντας μαγικά αντικείμενα που υπερβαίνουν το χρόνο και το χώρο. Η φετινή συνεργασία, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην πασαρέλα της Cruise 2023, δε φέρνει μόνο τις χαρακτηριστικές κουκκίδες της καλλιτέχνιδας στον καμβά του Monogram, αλλά εξερευνά επίσης ένα ευρύ φάσμα επαναλαμβανόμενων θεμάτων.
Η ζωή της Kusama
Από ταπεινή καταγωγή στην αγροτική Ιαπωνία σε διεθνώς γνωστή καλλιτέχνιδα, η Kusama μεταμόρφωσε αποφασιστικά την ίδια της τη ζωή, σπείροντας τη μαγεία από τη δύναμη της τέχνης της. Εντελώς αταξινόμητη, έχει αναδειχθεί ως η πιο επιδραστική εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνης σήμερα.
Ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική αλλά και με τη ζωγραφική, τις επιτελεστικές τέχνες, video Art, τη μόδα, την ποίηση, τη μυθοπλασία και άλλες τέχνες. Το έργο της βασίζεται στην εννοιολογική τέχνη και δείχνει χαρακτηριστικά του φεμινισμού, του μινιμαλισμού, του σουρεαλισμού, της pop art και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, όπου είναι εμποτισμένο με αυτοβιογραφικό, ψυχολογικό και σεξουαλικό περιεχόμενο.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της πόλης Κιότο σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό στιλ ζωγραφικής που ονομάζεται, nihonga. Η ίδια εμπνεύστηκε από τον αμερικάνικο αφηρημένο ιμπρεσιονισμό. Μετακόμισε το 1958 στη Νέα Υόρκη και ανήκε στην πρωτοποριακή σκηνή της εποχής, ειδικά του κινήματος της pop art. Ασπαζόμενη την άνοδο της αντικουλτούρας των χίπις στα τέλη της δεκαετίας του 1960, διοργάνωνε μια σειρά από happenings στα οποία γυμνοί συμμετέχοντες βαφόντουσαν με polka dots σε έντονα χρώματα, χαρακτηριστικό ύφος της Kusama.
Ο οίκος Louis Vuitton συνηθίζει να συνεργάζεται με ιδιαίτερους και σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας.
Οοίκος Louis Vuitton μας έχει συνηθίσει για τις συνεργασίες που κάνει με σύγχρονους καλλιτέχνες και εκθέσεις, όπως για παράδειγμα η έκθεση που γίνεται στη Νέα Υόρκη με τα μπαούλα , «200 Trunks, 200 Visionaries» . Τώρα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, προσκάλεσε έξι κορυφαίους, σύγχρονους καλλιτέχνες δίνοντας τις γνωστές τσάντες του οίκου, Capucines, σαν καμβά για να τις μετατρέψουν σε έργα περιορισμένης έκδοσης.
Οι έξι καλλιτέχνες που προσκάλεσε ήταν: η Γαλλίδα ζωγράφο Amelie Bertrand, τον Γάλλο ζωγράφο και γλύπτη Daniel Buren, τον Ελβετό γλύπτη και ζωγράφο Ugo Rondinone, τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Peter Marino, τον Κορεάτη ζωγράφο Park Seo-Bo και τον Αμερικανό γλύπτη Kennedy Yanko. Πίσω από την δημιουργία του κάθε καλλιτέχνη κρύβεται η δική του μεγάλη έμπνευση.
Οι παραισθησιογόνες εικόνες της – με τα κύρια μοτίβα των αλυσίδων, του καμουφλάζ, των πλακιδίων και των τροπικών φυτών, όλα σε φωτεινά και διαβαθμισμένα χρώματα – μοιάζουν τόσο φυσικές όσο και τεχνητές, μια σειρά από ισοπεδωμένα τοπία που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο ζαχαρένιο όνειρο και τον pop εφιάλτη. Σκεπτόμενη πώς το φως θα χτυπούσε την επιφάνεια του Capucines, φαντάστηκε τη φωσφορίζουσα λαβή του και τα επιφανειακά του εξαρτήματα να χρησιμοποιούν το φως της ημέρας για να φορτιστούν, ώστε στη συνέχεια να φωτίσουν τη νύχτα, θυμίζοντας το εσωτερικό φως που εκπέμπει ένας υπολογιστής. Χάρη σε μια καινοτόμο επεξεργασία με χρωστικές ουσίες, η λαβή από ρητίνη Artycapucines της Bertrand, οι εσωτερικές και εξωτερικές γραμμές πλακιδίων, τα καρφιά στη βάση και οι ραφές στον ιμάντα ώμου, εκπέμπουν έναν ζεστό φωσφορισμό.
Ενώ ένας συγκεκριμένος χώρος ή ένα ακριβές περιβάλλον βρίσκεται συνήθως στο επίκεντρο των έργων του, για τις Artycapucines, ο Buren είδε το θέμα ως ένα σταθερό αντικείμενο με το οποίο “συνέθετε”. Αφαιρώντας τη μορφή της τσάντας, προέκυψαν δύο σχήματα: ένα τραπέζιο και ένας κύκλος. Οι συνδυασμοί λευκού-πορτοκαλί, λευκού-πράσινου, μαύρου-λευκού και κόκκινου-μαύρου θυμίζουν το «Παρατηρητήριο του φωτός» του Buren, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης μεγάλης κλίμακας που εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό του Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι το 2016.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|