Now Reading
Η Γη εκπέμπει SOS και αναρωτιόμαστε αν λιώσουν οι πάγοι τι θα συμβεί

Η Γη εκπέμπει SOS και αναρωτιόμαστε αν λιώσουν οι πάγοι τι θα συμβεί

Avatar photo
Η Γη εκπέμπει SOS και αναρωτιόμαστε αν λιώσουν οι πάγοι τι θα συμβεί

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μια τεράστια κλιματική αλλαγή, τα ερωτήματα είναι πολλά αλλά οι απαντήσεις λίγες.

Η κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας δεν είναι απλά μια θεωρητική κουβέντα η οποία γίνεται, πλέον συμβαίνει και είναι δίπλα μας. Από γεγονότα τα οποία έχουν κάνει μη αναστρέψιμη την ανάπλαση της φύσης, των δασών μας από τις πυρκαγιές, τη μόλυνση των θαλασσών μας, τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βαριές βιομηχανίες. Σε όλο αυτό ένας είναι υπεύθυνος, ο άνθρωπος.

Η άπληστη συμπεριφορά του ανθρώπου (όλα για το χρήμα), μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση. Οι μελέτες κάθε άλλο παρά θετικές είναι και αν δεν δράσουμε άμεσα και να «χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι», η αντίστροφη μέτρηση θα συμβεί (που ήδη έχει ξεκινήσει). Οι πάγοι λιώνουν και μπαίνουν πολλά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει αν λιώσουν. Η απάντηση δεν είναι απλά αρνητική, είναι εντελώς απαισιόδοξη. 

Οι αντιδράσεις

Ακόμα και όταν οι ακτιβιστές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντιδράσεις -ακόμα και περιφρόνηση- από τους αρνητές του κλίματος επειδή προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για τον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας, τα αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι πάγοι του πλανήτη λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα πέρυσι, η παγκόσμια απώλεια πάγου αυξήθηκε ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εκτοξεύοντας από περίπου 760 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως τη δεκαετία του 1990 σε περισσότερους από 1,2 τρισεκατομμύρια τόνους ετησίως τη δεκαετία του 2010. Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη, υποστηριζόμενη από τη NASA μελέτη για το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 74 μεγάλοι παγετώνες που καταλήγουν σε βαθιά, θερμαινόμενα ωκεάνια ύδατα υποβαθμίζονται και αποδυναμώνονται σοβαρά.

Και όμως, η έκταση αυτού του φαινομένου -μαζί με τις επιπτώσεις του στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας- εξακολουθεί να αγνοείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. «Είναι σαν να κόβουμε τα πόδια από τον παγετώνα αντί να λιώνουμε ολόκληρο το σώμα», δήλωσε στην Washington Post ο Eric Rignot, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής παγετώνων στο Jet Propulsion Laboratory της NASA και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine. «Λιώνεις τα πόδια και το σώμα πέφτει κάτω, σε αντίθεση με το να λιώνεις ολόκληρο το σώμα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι οι τρέχουσες προβλέψεις είναι συντηρητικές. Καθώς κοιτάμε κάτω συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι αναδράσεις ενεργοποιούνται ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε».

Το viral video

Ενώ η πρώτη μελέτη διαπιστώνει ότι οι τρέχουσες απώλειες πάγου, οι οποίες συμβαδίζουν με τα χειρότερα σενάρια για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που διατυπώθηκαν από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, η μελέτη που υποστηρίζεται από τη NASA υποδηλώνει ότι η IPCC μπορεί να υποεκτιμά τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εν τω μεταξύ, πριν από μερικά χρόνια, το National Geographic ανέλαβε να απεικονίσει το ακραίο σενάριο όπου όλοι οι πάγοι στη Γη θα λιώσουν. Συνεργαζόμενο με επιστήμονες και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, δημιούργησε μια ακριβή απεικόνιση του πώς θα έμοιαζε η Γη αν η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε κατά 216 πόδια – το ισοδύναμο της τήξης όλου του νερού που είναι σήμερα κλειδωμένο στον πάγο των ηπείρων (χιονοστρώματα βουνών, παγετώνες, στρώματα πάγου κ.λπ.) και του πάγου των ωκεανών και των λιμνών.

Ένα πλέον viral και τρομακτικό βίντεο από το Business Insider, βασισμένο στις εκτιμήσεις του National Geographic, δίνει μια σκοτεινή εικόνα του πιθανού μέλλοντος του πλανήτη μας. Στο βίντεο φαίνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές πόλεις -συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών και της Βενετίας- θα ήταν κάτω από το νερό, αν αυτό το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το Ντακάρ, η Άκρα και η Τζέντα θα είχαν παρόμοια μοίρα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ασιατικές πόλεις όπως η Βομβάη, το Πεκίνο και το Τόκιο θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και θα αναγκαστούν να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα.

Η Γη εκπέμπει SOS και αναρωτιόμαστε αν λιώσουν οι πάγοι τι θα συμβεί

Στη Νότια Αμερική, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπουένος Άιρες θα βυθιστούν στο νερό. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κόσμος θα παρακολουθούσε να εξαφανίζονται σιγά σιγά στη θάλασσα μέρη όπως το Χιούστον, το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη και ολόκληρη η πολιτεία της Φλόριντα. Όσο τρομακτικές κι αν είναι αυτές οι εικόνες, χρησιμεύουν ως αναγκαία υπενθύμιση ότι καθώς συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα για ενέργεια και να εκπέμπουμε άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας, ο πλανήτης θερμαίνεται όλο και περισσότερο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances από ερευνητές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία προειδοποιεί ότι έχουμε αρκετούς πόρους ορυκτών καυσίμων στη διάθεσή μας για να λιώσουμε εντελώς το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής.

«Αυτό δε θα συνέβαινε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι οι ενέργειες μας σήμερα αλλάζουν το πρόσωπο του πλανήτη Γη όπως τον ξέρουμε και θα συνεχίσουν να το κάνουν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια στο μέλλον», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ricarda Winkelmann, από το Ινστιτούτο Potsdam για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε να γίνει η Ανταρκτική χωρίς πάγους, πρέπει να διατηρήσουμε τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στο έδαφος».

Κι ενώ η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη, στην Ολλανδία έχουν βρει το μυστικό για τη μείωση εκπομπών του άνθρακα

Οι κάτοικοι της Ολλανδίας ποδηλατούν κατά μέσο όρο 2,6 χιλιόμετρα την ημέρα. Ενώ το Άμστερνταμ και άλλες ολλανδικές πόλεις μπορεί να έχουν περισσότερες υποδομές για τους ποδηλάτες από άλλες παγκόσμιες πόλεις, πολλές από τις διαδρομές που κάνουν οι άνθρωποι είναι επίσης εφικτό να γίνουν με ποδήλατο. Η κλιματική οργάνωση Hubbub διαπίστωσε ότι το 50% των καθημερινών μας ταξιδιών είναι λιγότερο από 3 χιλιόμετρα. Τα ποδήλατα είναι μια επιλογή χωρίς άνθρακα που μπορεί να ενθαρρύνει επίσης έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάτι που κρατά μακριά από τον οργανισμό μας τις ασθένειες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεταφορές είναι ένας τεράστιος παραγωγός άνθρακα

Ο τομέας φτάνει στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής, το μισό από αυτό το ποσό προέρχεται από ιδιωτικά οχήματα. Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη διαπίστωσαν ότι με το ποδήλατο στις ίδιες αποστάσεις που κάνουν οι Ολλανδοί, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν ετησίως 756 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών άνθρακα των ΗΠΑ. Αυτό είναι μεγαλύτερο από τις εκπομπές άνθρακα ολόκληρων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και αμέτρητων άλλων αντίστοιχα. «Τα διδάγματα από επιτυχημένες εμπειρίες σε χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, ιδιαίτερα σε επίπεδο πόλεων όπως η Κοπεγχάγη και το Άμστερνταμ, θα ήταν απαραίτητα», γράφουν οι συγγραφείς. «Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, για παράδειγμα, σωστό σχεδιασμό και κατασκευή ποδηλατικών λωρίδων, εκπαίδευση και πολιτισμό υπέρ του ποδηλάτου και πολιτικές για την αποθάρρυνση της χρήσης αυτοκινήτου μέσω φορολογίας».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer