Ένα πέτρινο κτίσμα με ισλαμικά μοτίβα ολοκληρώνει τους κήπους Aga Khan στον Καναδά
To υπερσύγχρονο κτήριο εναρμονίζεται με το πλούσιο περιβάλλον ενώ η σύγχρονη ερμηνεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής δίνει μια αλλιώτικη ταυτότητα στους κήπους του Πανεπιστημίου.
Τα καναδικά στούντιο AXIA Design Associates και Arriz + Co ολοκλήρωσαν έναν χώρο εκδηλώσεων στους Βοτανικούς Κήπους του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, το τελευταίο βήμα στο γενικό σχέδιο του Πανεπιστημίου. Το περίπτερο ονομάζεται Diwan και σχεδιάστηκε ως χώρος πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων για τον κήπο Aga Khan του πανεπιστημίου, έκτασης 40,8 στρεμμάτων.
«Ο όρος Diwan έχει ποικίλους ιστορικούς ορισμούς και εδώ υπονοεί έναν χώρο συνάντησης, πολιτιστικών ανταλλαγών και γιορτών», εξηγεί στο Dezeen το αρχιτεκτονικό στούντιο AXIA Design Associates , το οποίο συνεργάστηκε με το στούντιο σχεδιασμού Arriz + Co για το έργο. «Εκτός από την παροχή λειτουργικότητας πολλαπλών χρήσεων, το περίπτερο είχε σκοπό να εναρμονίζεται με το πλούσιο περιβάλλον του και να επεκτείνει τα θέματα του Κήπου, μια σύγχρονη ερμηνεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής τοπίου σε ένα κτήριο που βρίσκεται σε μια βόρεια χώρα όπως ο Καναδάς», δήλωσε η AXIA.
Το χαμηλό πέτρινο κτήριο έχει μια βαθιά προεξοχή στην μπροστινή πρόσοψη, η οποία βλέπει στον κεντρικό άξονα του κήπου. «Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αντισταθμίζει ορισμένες από τις συμμετρίες του κήπου Aga Khan ενώ τηρεί άλλες, για να εξισορροπήσει το επίσημο πλαίσιο του κήπου με την εσωτερική λειτουργία του περιπτέρου», συνέχισε σε δήλωσή της εταιρίας AXIA ένας εκπρόσωπός της.
Αυτό το πρωτεύον περίπτερο έχει μια καλυμμένη περιοχή κοντά στην είσοδο για την προστασία των επισκεπτών από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες. Υπάρχει φουαγιέ και έλεγχος παλτών, που με τη σειρά τους οδηγούν στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων. Αυτός ο ανοιχτός χώρος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου.
«Ο όγκος του χώρου είναι μεγάλος και η χρήση δαπέδων και επενδύσεων από λευκό ξύλο δρυός παρέχει μια αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης», δήλωσε η ομάδα του έργου. Η δημιουργική ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου πήρε στοιχεία από τα παραδοσιακά ισλαμικά design χαρακτηριστικά σε όλο το κτίριο. Σε αρκετές περιοχές, οι οθόνες με περίπλοκα γεωμετρικά μοτίβα θυμίζουν την παραδοσιακή mashrabiya – ξύλινες οθόνες που φιλτράρουν το φως της ημέρας στα παράθυρα-.
«Ο σχεδιασμός, η μάζα και η επιλογή υλικού είναι αυτή ενός σύγχρονου κτιρίου που ερμηνεύει τις παραδοσιακές αρχές», είπε η ομάδα. Στην κύρια αίθουσα, ένα φωτεινό κίτρινο χαρακτηριστικό οροφής πλαισιώνεται από κρεμαστά μαύρα πάνελ για να προσελκύσει την προσοχή στα περίπλοκα μοτίβα.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|