Vegan δέρμα: 3 γυναίκες προσεγγίζουν τη μόδα με τον πιο βιώσιμο τρόπο
Το δέρμα, για πολλούς, θεωρείται ως ένα ανώτερο ύφασμα, καθώς είναι ανθεκτικό και με μακρά διαρκεία. Όμως με την άνοδο των διατροφών που δεν περιέχουν κρέας και μιας πιο βιώσιμης προσέγγισης στη μόδα, απομακρυνόμαστε από το πολυαγαπημένο αυτό υλικό. Είναι γνωστό πως για την παραγωγή δέρματος δημιουργείται μεγαλύτερο αποτύπωμα του άνθρακα.
Με αφορμή τη βιωσιμότητα, μια ακόμη μάρκα πρωτοστατεί δημιουργώντας δέρμα από φύλλα, βακτήρια και άλλα υλικά. «Στην Ganni, χαρτογραφούμε το αποτύπωμα άνθρακα από το 2016», λέει η Lauren Bartley, επικεφαλής της βιωσιμότητας της εταιρείας. «Μέσα από τη διαδικασία λεπτομερούς χαρτογράφησης, μάθαμε ότι το παρθένο δέρμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ένοχους άνθρακα στην προσφορά των προϊόντων μας. Έτσι, πήραμε την απόφαση το 2022 να καταργήσουμε σταδιακά το παρθένο δέρμα και έχουμε εργαστεί σκληρά από τότε για να το κάνουμε πραγματικότητα».
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι, από το 2024, δεν θα λανσάρουμε νέα προϊόντα από παρθένο δέρμα στις συλλογές μας», πρόσθεσε η Bartley. Και, φαίνεται, αυτό το ψεύτικο δέρμα είναι μεγάλη επιχείρηση, καθώς οι αναζητήσεις για «vegan leather» αυξήθηκαν κατά 69% από έτος σε έτος, με μέσο όρο 33.100 διαδικτυακές μηνιαίες αναζητήσεις το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογίας μόδας Lyst , αριθμός που μπορούμε μόνο να φανταστούμε έχει αυξηθεί έως το 2024.
Υποστηρίζοντας το μήνυμα των μεγάλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δέρματος , η Mira Nameth, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Biophilica, κατασκευαστής υφασμάτων που κατασκευάζει vegan δέρμα, μίλησε στο Stylist για την πτώση του ζωικού υλικού και την επείγουσα ανάγκη να αλλάξει αυτό. «Η βιομηχανία της μόδας πιστεύεται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επομένως ολόκληρη η βιομηχανία πρέπει να κάνει αλλαγές. Η παραγωγή πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων όπως το συμβατικό δέρμα, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις εκπομπές», δήλωσε η Nameth. «Ο κόσμος χρειάζεται μια εναλλακτική λύση δέρματος που να είναι απαλλαγμένη από πλαστικό και να μπορεί να απορριφθεί υπεύθυνα χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα ή την απόδοση. Σε μια βιομηχανία όπου οι κυκλικές πρακτικές και οι δυνατότητες μαζικής ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών είναι ακόμα τόσο μακριά, οι λύσεις κομποστοποιήσιμων υλικών με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα είναι μια πιο άμεση, επεκτάσιμη απάντηση για τη βιομηχανία της μόδας και για τον κύκλο ζωής των ενδυμάτων».
Τι είναι όμως μια εναλλακτική δερματίνη φιλική προς τον πλανήτη που είναι εξίσου ανθεκτική, εύκολη στη χρήση και φαίνεται εξίσου υπέροχη;
«Το Vegan δέρμα έχει ιστορικά κακή πίεση, εν μέρει επειδή υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω και πολλές από αυτές τις επιλογές δεν είναι πιο βιώσιμες από το συμβατικό δέρμα. Πάντα να κοιτάτε τις ετικέτες για να δείτε από τι είναι φτιαγμένο το vegan δέρμα, αν είναι 100% PU (πολυουρεθάνη) ή ακόμα χειρότερα, PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), τότε προσπαθήστε να το αποφύγετε. Αυτό σημαίνει ότι είναι τοξικό πλαστικό και είναι απίστευτα βλαβερό», εξήγησε η Ιωάννα Τοπούζογλου, ιδρύτρια και δημιουργική διευθύντρια της μάρκας τσαντών vegan Mashu.
«Το ιδανικό σενάριο είναι να μπορούμε να κλιμακώνουμε εναλλακτικές λύσεις δέρματος που δεν έχουν συστατικό PU και, ευτυχώς, βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες σε συνεργάτες όπως η Celium by Polybion, η start-up με έδρα το Μεξικό που έχει δημιουργήσει ένα δέρμα που καλλιεργείται σε βακτήρια εναλλακτική χωρίς συστατικό PU», πρόσθεσε η Bartley, μιλώντας για το νέο δέρμα του Ganni που καλλιεργείται από βακτήρια. Ενώ το vegan δέρμα της Biophilica, που ονομάζεται Treekind, χρησιμοποιεί ένα ελαφρώς διαφορετικό υλικό, δημιουργώντας ένα ύφασμα κατασκευασμένο από φύλλα και πλήρως απαλλαγμένο από πλαστικό. «Το Treekind κατασκευάζεται με την ανάμειξη λιγνοκυτταρίνης από πηγές πράσινων αποβλήτων για τη δημιουργία ενός εύκαμπτου υλικού που μοιάζει με δέρμα, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο και οικιακό κομποστοποιήσιμο, χάρη στη σύνθεσή του σε λιγνοκυτταρίνη από φύλλα και ένα φυσικό συνδετικό, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διασπάται στο έδαφος ή νερό μέσα σε ένα χρόνο, με τη βοήθεια μικροβίων», εξήγησε η Nameth.
Διάβασε επίσης: 6 τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία της μόδας μπορεί να γίνει πιο βιώσιμη το 2024
Παρόλο που η επιστήμη κάνει μεγάλα βήματα και υπάρχουν ισχυρά στατιστικά στοιχεία βιωσιμότητας με δέρματα που σχεδόν δεν διακρίνονται από τα πραγματικά, το vegan δέρμα χρειάστηκε λίγο χρόνο για να πιάσει. «Κάποιοι νόμιζαν ότι οι τσάντες μας ήταν υπερτιμημένες επειδή ήταν “ούτε καν γνήσιο δέρμα”, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι τα υπεύθυνα υλικά και οι ηθικές αλυσίδες εφοδιασμού κοστίζουν απλώς περισσότερο», εξήγησε η Τοπούζογλου. Γι’ αυτό ο Ganni απομακρύνεται εντελώς από τη δερμάτινη ετικέτα. Η Bartley εξηγεί, «Δεν μας αρέσει πολύ να το αποκαλούμε vegan δέρμα, ή ακόμα και εναλλακτικά δέρματα, γιατί όταν το συγκρίνεις συνεχώς με ένα προϊόν που υπάρχει στην αγορά για χιλιάδες χρόνια, δεν θα κερδίσεις ποτέ. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτά τα υλικά ως εναλλακτικές λύσεις επόμενης γενιάς. Μπορεί να έχουν ομοιότητες με το δέρμα καθώς και κοινές ιδιότητες, αλλά πρέπει να τις δούμε ως υλικές καινοτομίες».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|