Η Μασαχουσέτη είναι η πρώτη Πολιτεία που επιβάλλει επίσημα την ανακύκλωση των ρούχων
Η Μασαχουσέτη είναι η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει με νόμο τη ρίψη των παλιών ρούχων στα σκουπίδια.
Η Μασαχουσέτη είναι η πρώτη Πολιτεία της Αμερικής που απαγορεύει με νόμο τους πολίτες να πετάνε στα σκουπίδια τα παλιά ρούχα και αυτό πρόκειται για μια τεράστια περιβαλλοντική νίκη. Το trashin δεν είναι πια στη μόδα κι έτσι κατέστησε επίσημα παράνομη την απόρριψη ρούχων και άλλων υφασμάτων, αποτελώντας την πρώτη Πολιτεία που το κάνει.
Σύμφωνα με ένα νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, οι κάτοικοι πρέπει να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιημένα ρούχα τους, εφόσον είναι στεγνά και δεν έχουν προσβληθεί από έντομα ή έχουν μολυνθεί με άλλο τρόπο. Ο νέος νόμος έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την επιβάρυνση των χωματερών της πολιτείας και άλλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σκουπιδιών από τα υφασμάτινα απόβλητα.
«Ακόμη και τα φθαρμένα, σκισμένα και λερωμένα αντικείμενα έχουν αξία ανάκτησης»
Ο Cole Rosengren, επικεφαλής συντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου WasteDive για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, σημειώνει ότι η Μασαχουσέτη «βρισκόταν σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη χωρητικότητα διάθεσης» όταν ο νέος νόμος προτάθηκε αρχικά πριν από χρόνια, και η κατάσταση πλέον είχε επιδεινωθεί.
Ο Steve Lisauskas, αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ανακύκλωσης Waste Zero, συμφωνεί. «Αυτή τη στιγμή στη Μασαχουσέτη, εξάγουμε 2 εκατομμύρια τόνους στερεών αποβλήτων σε άλλες πολιτείες», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό WGBH της Μασαχουσέτης. «Περισσότερα από τα μισά από τα σκουπίδια που απορρίπτονται στο Νιου Χάμσαϊρ είναι σκουπίδια της Μασαχουσέτης».
Παρόλο που η απαγόρευση ισχύει τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Μασαχουσέτης (MassDEP) αναφέρει ότι «γενικά δεν εκδίδει διατάξεις επιβολής της απαγόρευσης των αποβλήτων σε ιδιώτες και, αντίθετα, τυπικά εκδίδει διατάξεις επιβολής της απαγόρευσης σε επιχειρήσεις και ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων των δήμων) καθώς και σε μεταφορείς αποβλήτων».
Το MassDEP εκτιμά ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Μασαχουσέτης πετούν κάθε χρόνο 230.000 τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ότι το 85% θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί, να δωριστεί ή να ανακυκλωθεί. «Σχεδόν κάθε κλωστοϋφαντουργικό προϊόν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί εάν είναι καθαρό και στεγνό», γράφει το τμήμα στην ιστοσελίδα του. «Ακόμη και τα φθαρμένα, σκισμένα και λερωμένα αντικείμενα έχουν αξία ανάκτησης».
Ανακύκλωση και στα στρώματα
Για να βοηθήσουν στη συμμόρφωση, εταιρείες όπως η Recycling Works Massachusetts και η Bay State Textiles προσφέρουν προγράμματα ανακύκλωσης και συμβουλές μέσω των ιστότοπων τους. Ο νέος νόμος δεν περιορίζεται στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα: Απαιτεί από τους πολίτες να ανακυκλώνουν και τα στρώματα, τα οποία, σύμφωνα με την MassDEP, μπορούν συχνά να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν για την κατασκευή νέων προϊόντων.
Θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες το παράδειγμα της Μασαχουσέτης; Ο προοδευτικός ιστότοπος ακτιβισμού Care2 έχει συντάξει μια αίτηση με την οποία ζητά από τις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ να επιβάλουν την ανακύκλωση των ενδυμάτων. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έχει λάβει 39.780 υπογραφές έναντι στόχου 40.000.
«Πρόκειται για μια τεράστια περιβαλλοντική νίκη και, ειδικά στην εποχή της γρήγορης μόδας, θα βοηθήσει την πολιτεία να μειώσει δραματικά τα απόβλητα», αναφέρει η αίτηση. «Οι Υπηρεσίες Προστασίας Περιβάλλοντος άλλων πολιτειών θα πρέπει να εφαρμόσουν παρόμοιες πολιτικές για να ενθαρρύνουν την ανακύκλωση των ρούχων και να βοηθήσουν στην ανάσχεση της κρίσης των απορριμμάτων μας!».
Ας ελπίσουμε κάποτε να επιβληθεί και στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα, ένας τέτοιος νόμος πιστεύοντας πως με κάποιο τρόπο θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Διάβασε επίσης:
Stella McCartney’s, S-Wave Bag: H εναλλακτική τσάντα από «δέρμα» σταφυλιού
Tα υλικά των αξεσουάρ αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται κι εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Η πρωτοπόρος στο να ψάξει, να βρει και να εντάξει στις δημιουργίες της νέα υλικά ώστε να αντικαταστήσει πλήρως το δέρμα, είναι η Stella McCartney. Και αν εσύ πίνεις Chardonnay ή Petite Sirah και τα απολαμβάνεις, μπορείς να εφησυχάσεις καθώς τα υπολείμματα των σταφυλιών χρησιμοποιούνται και μάλιστα θα γίνουν το αγαπημένο σου αξεσουάρ.
Η νέα τσάντα S-Wave της Stella McCartney είναι από τα πρώτα κομμάτια ενός σχεδιαστή πολυτελείας που χρησιμοποιεί δέρμα από φλούδες σταφυλιών. Με τις πρωτοποριακές ιδέες της , η οποία McCartney είναι φανατική vegan, έχουν δημιουργηθεί και τσάντες από μανιτάρια. Πραγματικά κάθε φορά αναμένουμε να δούμε τί άλλα ιδιαίτερα υλικά μπορούν να δημιουργηθούν από τις μελέτες και τις συνεργασίες της σχεδιάστριας.
Διάβασε τη συνέχεια εδώ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|