Η Dior Women’s Pre-fall 2024 είναι μια ωδή στο μοναδικό στυλ της Marlene Dietrich
Η Maria Grazia Chiuri γι’ άλλη μια φορά μελετά τις γυναίκες που φορούσαν τις δημιουργίες του ιδρυτή Christian Dior.
Η Maria Grazia Chiuri κοιτάζει πάντα την πλούσια ιστορία του Dior μελετώντας προσεκτικά τις γυναίκες που περιέβαλαν τον ιδρυτή Christian Dior και εκείνες που φορούσαν τα ρούχα του. Για τη συλλογή της πριν το φθινόπωρο, εστίασε στη Marlene Dietrich, της οποίας η καριέρα στο Χόλιγουντ και η δημόσια εικόνα της ήταν περίπλοκα συνδεδεμένα με τον γαλλικό οίκο, και της οποίας το στιλ που καθορίζει το φύλο ήταν επαναστατικό και που αντηχεί ακόμα.
«No Dior, no Dietrich», είναι αυτό που φέρεται να είπε η Γερμανίδα ηθοποιός στον Άλφρεντ Χίτσκοκ όταν ο τρομερός σκηνοθέτης την επέλεξε για έναν ρόλο στο «Stage Fright», ένα θρίλερ νουάρ του 1950. Η Dietrich ήταν από τις πρώτες γυναίκες που φόρεσαν ανδρικά ρούχα δημόσια τη δεκαετία του ’30 και πυροδότησε τη μόδα στο Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Η Chiuri, η ίδια λάτρης της ανδρικής γκαρνταρόμπας και της άνεσης και της ελευθερίας που προσφέρει στις γυναίκες, ενθουσιάστηκε με την εξερεύνηση αυτού του περίπλοκου χαρακτήρα, «τόσο συνειδητοποιημένη για τον εαυτό της» — και τόσο έμπειρη στο να χρησιμοποιεί ρούχα και «σύστημα μόδας» για να διαμορφώσει τη δημόσια προσωπικότητά της. «Ήταν η πρώτη σούπερ σταρ κατά κάποιο τρόπο. Ήταν επίσης μια γυναίκα που παραβίασε τους κανόνες», είπε η Chiuri στο WWD. «Ήταν πολύ επαναστατική, πολύ ανεξάρτητη και πολύ ελεύθερη».
Για τη φωτογράφιση, η Chiuri έφτιαξε τα μαλλιά των μοντέλων της με τα Victory Rolls, ένα χαρακτηριτικό χτένισμα της δεκαετίας του ’40 που έγινε δημοφιλής από τις στάρλετ του Χόλιγουντ, και μεταμόρφωσε το φωτογραφικό σετ με φωτογραφικές μηχανές και vintage φανάρια σκηνής. Αυτό δημιούργησε μια ευχάριστη ρετρό ατμόσφαιρα και ενίσχυσε την κινηματογραφική αίγλη των ρούχων.
Αυτή η εκλεπτυσμένη συλλογή soigné περιλαμβάνει 116 κομμάτια, αρκετά ώστε η Chiuri να εισάγει μια υπο-αφήγηση για το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, δυναμικές πόλεις τις οποίες διέσχισαν τόσο η Dietrich όσο και ο Dior, με τον σχεδιαστή να προσαρμόζει τη δημιουργικότητά του στον αμερικανικό τρόπο ζωής και να στήνει ένα εργαστήριο στο Μανχάταν που εξυπηρετούσε μια τεράστια αγορά η οποία αγκάλιασε τις παριζιάνικες ευαισθησίες του.
Η Chiuri είπε ότι έμαθε για πρώτη φορά για την Αμερική παρακολουθώντας ταινίες του Χόλιγουντ και έκανε το πρώτο της ταξίδι στη Νέα Υόρκη μόλις στα 18 της. Μάλιστα στο Μανχάταν γίνεται μια έκθεση για την αείμνηστη ηθοποιό με τίτλο «Play the Part: Marlene Dietrich» που θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας, παρουσιάζοντας 250 στιγμιότυπα, στιγμιότυπα δημοσιότητας, στιγμιότυπα ταινιών και άλλες εικόνες από 1905 έως 1978.
Διάβασε επίσης: Η Pre-Fall ’24 Antonio Marras αποτυπώνει την απεριόριστη φαντασία του καθώς ενώνει 2 πολιτισμούς
Αυτά περιλαμβάνουν κι ένα εξώφυλλο του 1947 του περιοδικού Life του Ντίτριχ που φορούσε το New Look του Dior.
Εδώ θα δεις τη συλλογή:
Πηγή:©Launchmetrics/Spotlight
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|