Η καλλιέργεια βιώσιμου βαμβακιού είναι το νέο όραμα του Armani και έχει ξεκινήσει ήδη το έργο του
Η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον της μόδας και ο Όμιλος Armani εγκαινιάζει επίσης ένα ειδικό έργο.
Η Απουλία (μια από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας) διαθέτει ένα ιδανικό περιβάλλον για τη γεωργία και την καλλιέργεια διαφόρων ειδών, όμως αυτό που δε γνωρίζουμε είναι ότι το κλίμα και το έδαφος εκεί είναι εξαιρετικό για την καλλιέργεια βαμβακιού με βιώσιμο τρόπο κάτι που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μέσα από μια μακρά παράδοση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που ήταν στις 5 Ιουνίου, ο Όμιλος Armani ανακοίνωσε ένα νέο κυκλικό σχέδιο μόδας. Θα ονομάζεται Apulia Regenerative Cotton Project και στοχεύει στην προώθηση της καλλιέργειας βιώσιμου βαμβακιού στην Απουλία. Το sustainable και Made in Italy βαμβάκι θα είναι το επίκεντρο του νέου έργου Armani Group.
Aυτό το πιλοτικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πειραματικού χωραφιού βαμβακιού σύμφωνα με το σύστημα αναγεννητικής καλλιέργειας και, ένα από τα πρώτα του είδους του, να δοκιμάσει και να αξιολογήσει επιστημονικά νέους τρόπους εφαρμογής βιώσιμων τρόπων παραγωγής βαμβακιού στην Ιταλία. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η ποικιλότητα του τοπίου, η γονιμότητα του εδάφους, η εξοικονόμηση νερού και οι υπηρεσίες οικοσυστήματος που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, με παράλληλη παραγωγή βαμβακιού με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο χάρη στη χρήση αγροδασοκομικών συστημάτων που θα έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στη ζωή όσων ζουν στην περιοχή.
Ο Giorgio Armani, στον οποίο απονεμήθηκε πρόσφατα τιμητικός τίτλος στην Παγκόσμια Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Sacred Heart, εξηγεί στη vogue.it: «Στη μόδα, όλα ξεκινούν από το υλικό: το σχέδιο μου προέρχεται από την επιλογή των υφασμάτων. Και ήταν μέσω του πειραματισμού και της χρήσης μη παραδοσιακών υφασμάτων που έφεραν επανάσταση στη μόδα. Όμως η κλωστοϋφαντουργία είναι μια από τις παραγωγικές δραστηριότητες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πλανήτη: ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η δέσμευση μας, μαζί με την Πρωτοβουλία Βιώσιμων Αγορών, είναι να προωθήσουμε τη θετική αλλαγή: είναι ένα τολμηρό και καινοτόμο έργο που έχει ιδιαίτερο νόημα για μένα και για την εταιρεία μου. Η ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη του αναγεννητικού αγροδασικού βαμβακιού, επιπλέον στην ιταλική επικράτεια, είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα έχει πραγματικό αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες. Η αναγεννητική,βιώσιμη μόδα αρχίζει επιτέλους να αποκτά απτά χαρακτηριστικά».
Μετά την αρχική φυτεία βαμβακιού σε ένα στρέμμα γης, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, από το 2024 η καλλιέργεια θα επεκταθεί σταδιακά για να καταλάβει μια συνολική γεωργική έκταση πέντε εκταρίων. Σε 5 χρόνια, αυτός ο γεωργικός χώρος θα είναι μεταξύ των πρώτων πειραμάτων πεδίου στην Ευρώπη που θα δοκιμάζουν το αγροδασικό βαμβάκι με εναλλακτικά είδη δέντρων και αναγεννητικές πρακτικές, δοκιμασμένα και επαληθευμένα από επιστημονικές εκθέσεις.
Τι είναι λοιπόν η κυκλική οικονομία και γιατί είναι το κλειδί για τη βιομηχανία της μόδας;
Η μετάβαση από την παραδοσιακή γραμμική στην κυκλική οικονομία είναι το κλειδί για το μέλλον του πλανήτη, γιατί συνίσταται στο να δίνει σε αντικείμενα και υλικά μια αξία που ξεπερνά το άμεσο και κοιτάζει το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα εκτιμά την ιστορία και τα υλικά. Η κυκλική οικονομία, στην πραγματικότητα, είναι ένα μοντέλο που στοχεύει στην αποφυγή της σπατάλης και συνεπάγεται, τόσο στη φάση παραγωγής όσο και στην κατανάλωση, διαμοιρασμό, δανεισμό, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση υπαρχόντων υλικών και προϊόντων, και στο τέλος της ζωής τους, μπαίνουν ξανά στον κύκλο παραγωγής δημιουργώντας νέα αξία.
Και είναι πολύ σημαντικό για τη βιομηχανία της μόδας επειδή η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση είναι τομείς που έχουν βαθιές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τόσο στη φάση παραγωγής, με τη συχνά αδιάκριτη χρήση πόρων όπως το νερό, όσο και σε φάσεις που επηρεάζονται λιγότερο εκ πρώτης όψεως, όπως το πλύσιμο ρούχων που αντίθετα συμβάλλει στην απελευθερώνει το 35% των μικροπλαστικών επιβλαβών για τη ζωή των ωκεανών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η μόδα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση πρωτογενών πόρων, τους οποίους είναι επομένως σωστό να μην σπαταλούνται μετά τη χρήση.
Η μόδα λοιπόν πρέπει να γίνει κυκλική. Μια συμβολή προέρχεται, για παράδειγμα, από τη νομοθεσία όπως για το θέμα της ανακύκλωσης ρούχων, για παράδειγμα, που από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην Ιταλία υπάρχει υποχρέωση χωριστής συλλογής κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χωριστή συλλογή αυτού του τύπου απορριμμάτων θα γίνει υποχρεωτική έως το 2025.
Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο επιδιώκει να ανακόψει την τάση που έχει εμφανιστεί, όπως καταδεικνύεται από μελέτη που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της πτώσης των μέσων τιμών που προκαλεί η γρήγορη μόδα από το 1996. Τι γίνεται όμως με τα μεταχειρισμένα ρούχα; Δυστυχώς σχεδόν το 90% αποτεφρώνεται ή μεταφέρεται σε ΧΥΤΑ. Τώρα, ωστόσο, όλοι οι πολίτες καλούνται να συνεργαστούν για την ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με κυκλική προοπτική και επειδή, σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος Ellen MacArthur, το 70% των ενδυμάτων που συλλέγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι σε αρκετά καλή κατάσταση μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει και ο δρόμος για πλατφόρμες μεταπώλησης ρούχων όπως η Vinted και η Vestiaire Collective αλλά και για τις vintage αγορές που μας επιτρέπουν να προσφέρουμε μια δεύτερη ζωή στα ρούχα και τα αξεσουάρ όπως είναι.
Πηγή: ©Launchmetrics/Spotlight
Διάβασε επίσης:
Desserto: Ένα vegan δερμάτινο ύφασμα φτιαγμένο από κάκτους
Kι ενώ η ρύπανση στο περιβάλλον αυξάνεται, η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίζει να ανεβαίνει, βιομηχανίες συνεχίζουν να παράγουν πλαστικά, στο βάθος του τούνελ αυτής της ανελέητης κακοποίησης του πλανήτη μας αχνοφαίνονται κάποιες φωτεινές προσπάθειες. Το όνομα αυτής της προσπάθειας λέγεται Desserto κι έρχεται από το Μεξικό.
Η καινοτομία αυτή έχει φέρει καλά νέα στον κόσμο της μόδας, και όχι μόνο, καθώς μετατρέπει τα φύλλα κάκτου nopal σε βιολογικό, απόλυτα φυσικό δέρμα χωρίς σκληρότητα. Το Desserto είναι το πρώτο δέρμα με βάση τον κάκτο στην αγορά και το υλικό έχει τη δυνατότητα να κάνει τη βιομηχανία vegan δέρματος πολύ πιο βιώσιμη.
Διάβασε εδώ τις λεπτομέρειες για το Desserto.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|