Now Reading
Η Stella McCartney πρωτοπορεί δημιουργώντας βιοπλαστικές παγιέτες από κυτταρίνη δέντρων

Η Stella McCartney πρωτοπορεί δημιουργώντας βιοπλαστικές παγιέτες από κυτταρίνη δέντρων

Ιωάννα Σαλαμουρα
φόρμα από παγιέτα

Η Stella McCartney γι’ άλλη μια φορά μας εκπλήσει αφού δημιούργησε τις πρώτες sustainable παγιέτες.

Η Stella McCartney είναι γνωστό πως ό, τι δημιουργεί είναι από βιώσιμα υλικά καθώς ασχολείται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος. Με αφορμή μια φωτογράφηση που θα έκανε η Annie Leibovitz για το τεύχος Απριλίου της Vogue, με την ακτιβίστρια και μοντέλο Cara Delevingne, δημιούργησε μια ολόσωμη φόρμα φτιαγμένη από παγιέτες BioSequins.

Κατασκεύασε το ρούχο από βιοπλαστικές παγιέτες από κυτταρίνη δέντρων που ονομάζονται BioSequins. Οι πούλιες αναπτύχθηκαν από την εταιρεία βιοϋλικών Radiant Matter ως εναλλακτική λύση στις επιλογές πλαστικών με βάση το πετρέλαιο στην αγορά, οι οποίες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς καρκινογόνες χημικές ουσίες.

 

BioSequins, ένα πρωτοποριακό υλικό

Η ιδρύτρια του Radiant Matter, Elissa Brunato, πιστεύει ότι υπάρχει ένα «κενό στην αγορά» για μια πιο βιώσιμη παγιέτα για ρούχα. «Τα BioSequins μας είναι η απάντηση σε ένα χάσμα στην αγορά μεταξύ βιώσιμων και αισθητικών παραμέτρων που η βιομηχανία πάλεψε να κλείσει», ανέφερε η Brunato στο Dezeen. «Η Radiant Matter εργάζεται σε λύσεις που είναι υγιείς για τον πλανήτη χωρίς να διακυβεύεται η αισθητική».

Κάθε BioSequin σε σχήμα δίσκου είναι κατασκευασμένο από ανανεώσιμο πολυμερές, την κυτταρίνη που εξάγεται από δέντρα. Οι ιδιότητες του υλικού της κυτταρίνης σημαίνουν ότι αντανακλά φυσικά το φως και κάνει το προϊόν να λάμπει. Αντίθετα, οι παραδοσιακές παγιέτες συχνά επικαλύπτονται ή φινιρίζονται με συνθετικά, τοξικά ή επιμεταλλωμένα μέρη για να τους δώσουν τη λάμψη τους.

«Τα BioSequins μας είναι δομικά χρωματισμένα, που σημαίνει ότι το χρώμα προέρχεται από την έμφυτη δομή του υλικού και όχι από βαφές, μέταλλα ή ορυκτά. Οι συμβατικές πούλιες είναι κατασκευασμένες από μια πολυεστερική μεμβράνη που ονομάζεται Mylar ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), η οποία προκαλεί ιδιαίτερα σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία – τοξικές και βιοσυσσωρευτικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων, όπως φθαλικές ενώσεις και ορμονοδιαταράκτες» εξηγεί η Brunato.

Το Radiant Matter κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τις Bio Iridescent Sequins το 2019. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι παγιέτες χρησιμοποιούνται σε ένα ρούχο.

Stella McCartney, η ασυμβίβαστη σχεδιάστρια

Η Stella McCartney ιδρύθηκε το 2001. Από την κυκλοφορία της, η μάρκα έχει εισαγάγει αρκετές βιώσιμες πρωτοβουλίες για τις συλλογές της και είναι μια μάρκα χωρίς PVC από το 2010. Κυκλοφόρησε ένα βιοδιασπώμενο φόρεμα τένις σε συνεργασία με την Adidas, το οποίο κατασκευάστηκε από μετάξι αράχνης που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο και στη συνέχεια δημιούργησε τσάντες οι οποίες κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική δερμάτινη από μυκήλιο.

«Μας άρεσε η ασυμβίβαστη προσέγγιση της Stella McCartney στη βιωσιμότητα και την αισθητική, η οποία αντικατοπτρίζεται σε κάθε απόφαση, μέχρι την επιλογή υφάσματος και νήματος, με αποτέλεσμα ένα ένδυμα που προέρχεται από φυτά», είπε η Brunato.

Η Mccartney έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram πως η ολόσωμη φόρμα κατασκευάστηκε στο ατελιέ της από BioSequins χωρίς πλαστικό, μη τοξικό, βιοδιασπώμενο και φυτικής προέλευσης, που είναι μια αποκλειστική καινοτομία της Radiant Matter. Ανέφερε επίσης πως είναι οι πρώτες παγιέτες που κατασκευάζονται στο εργαστήριο, φτιαγμένες από ανανεώσιμη κυτταρίνη και καινοτόμες από μια γυναίκα ιδρυτή.

Και στη συνέχεια έγραψε πως: «Κάθε εορταστική περίοδο, οι Βρετανίδες αγοράζουν 33 εκατομμύρια ενδύματα με παγιέτες — με 1,7 εκατομμύρια να πηγαίνουν σε χωματερές μετά από μόλις πέντε φορέματα. Αυτό καταλήγει ως μικροπλαστικά στους ωκεανούς μας, για αιώνες. Φανταστείτε να ήταν όλα κατασκευασμένα από BioSequin; x Stella».

φόρμα από παγιέτα
instagram@stellamccartney

Αν μόνο οι Βρετανίδες αγοράζουν 33 εκατομμύρια ενδύματα με παγιέτες, δεν τολμούμε να βάλουμε με τον νου μας ποιο είναι το νούμερο ενδυμάτων που αγοράζονται με αυτό το υλικό από τον υπόλοιπο πλανήτη.. Ας ελπίσουμε πως την αρχή την έκανε η Stella και θα την ακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι οίκοι και όχι μόνο!

Διάβασε επίσης:

Ο Jeremy Scott μεταμορφώνει ανακυκλωμένα απόβλητα αυτοκινήτων της Hyundai σε ρούχα Υψηλής Ραπτικής

Ο Jeremy Scott μετά την ανακοίνωση του ότι αποχωρεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή από τον οίκο Moschino ύστερα από 10 χρόνια, κάνει το ντεμπούτο του με την κορεάτικη εταιρεία αυτοκινήτων, Hyundai, με τη συλλογή ρούχων Υψηλής Ραπτικής. Σύμφωνα με το wwd.com, η συλλογή περιλαμβάνει 10 μοναδικά κομμάτια που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα, απόβλητα αυτοκινήτων της εταιρείας.

jeremy scott
απε-μπε

Η συνεργασία είναι μέρος του προγράμματος Re:Style της Hyundai, μια πρωτοβουλία, που διανύει τώρα τον τέταρτο χρόνο της και αξιοποιεί κορυφαίους σχεδιαστές μόδας για να μετατρέψουν τα απόβλητα αυτοκινήτων στη μόδα. Η Hyundai ξεκίνησε το έργο για πρώτη φορά το 2019 με τη σχεδιάστρια μόδας Maria Cornejo. Το Re:Style έχει επίσης συνεργαστεί με επιτυχία με την Selfridges στο Λονδίνο και την L’Eclaireur στο Παρίσι.

Εδώ θα δεις τα σχέδια του.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer