Πώς η επιβαρυμένη σχέση της μόδας με το ανθρώπινο σώμα γίνεται η νέα έκθεση του MoMu
Μια νέα έκθεση που ονομάζεται «Mirror Mirror – Fashion & the Psyche» εγκαινιάζεται στο MoMu της Αμβέρσας.
Στη νέα έκθεση «Mirror Mirror – Fashion & the Psyche» στο MoMu της Αμβέρσας ξεκινάει ένας νέος διάλογος για τις εικόνες του σώματος, την ψυχική υγεία και την ευημερία στη βιομηχανία της μόδας και θα περιλαμβάνονται έργα των Cindy Sherman, Simone Rocha και Sarah Lucas.
Η μόδα κατέχει μια ευαίσθητη θέση στον πάντα περίπλοκο σύνδεσμο σώμα-ψυχή που μπορεί να είναι κατασκευαστής και καταστροφέας του εαυτού του. Το πώς ντυνόμαστε μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, όμως τα εξωτερικά μέσα μόδας μπορούν εξίσου να παραμορφώσουν αυτό που θεωρούσαμε αληθινό. Η έκθεση αυτή εμβαθύνει αυτήν την περίπλοκη σχέση μέσα από το περιεκτικό θέμα της ψυχής.
Τα μυστήρια της ανθρώπινης κατάστασης
Στο MoMu, η επιμελήτρια Elisa De Wyngaert, κατάφερε να αναλύσει μέσα από τον τριπλό φακό της Αντανάκλασης, του Αντιγράφου και του Άβαταρ τα μυστήρια της ανθρώπινης κατάστασης, όπου μέσα από τα τρία αυτά στάδια η De Wyngaert εξετάζει πως η σύγχρονη μόδα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας, πώς αυτή η εμπειρία υποκαθίσταται μέσω κούκλων και μανεκέν και, τέλος, πώς διαμορφώνεται μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες στο ψηφιακό πεδίο.
Ο ενδυματολογικός διάλογος ενισχύεται από έργα σύγχρονης τέχνης όπως της Genieve Figgis, της Sarah Lucas και της Cindy Sherman. Η De Wyngaert εξηγεί πως η έκθεση «Mirror, Mirror» δεν έχει σε καμία περίπτωση σκοπό να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη ιστορία της σχέσης μόδας-ψυχής-σώματος αλλά εστιάζοντας σε αυτά τα τρία άκρα ελπίζει να ενθαρρύνει έναν νέο τρόπο θεώρησης του σώματος που θα «ανοίξει έναν νέο διάλογο για τις εικόνες του σώματος, την ψυχική υγεία και την ευημερία στη βιομηχανία της μόδας».
Μια έκθεση που αποκλίνει από τα τυπικά
Ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με το σώμα μας μέσω της μόδας παρουσιάζεται συχνά ως μια αρρωστημένη κατάσταση δυσμορφίας.Η έκθεση αποκλίνει από τα τυπικά δείγματα του σώματος υπέρ ενός ενδυναμωτικού και αισιόδοξου λόγου. Τα φορέματα των Molly Goddard, Hussein Chalayan και Noir Kei Ninomiya, ενθαρρύνουν τον χρήστη να καταλάβει χώρο στον κόσμο, ενώ τα σχέδια των Rei Kawakubo και Martin Margiela προασπίζουν τις αντισυμβατικές κατασκευές της ανθρώπινης μορφής. Ορισμένες κούκλες φορούν εντυπωσιακές περούκες κατά παραγγελία από την κομμώτρια διασημοτήτων Cyndia Harvey, οι οποίες διαλύουν περαιτέρω τα τοξικά, τυποποιημένα ιδανικά της σιλουέτας στη θέση μιας πιο αληθινής, πιο περιεκτικής ομορφιάς.
Το Avatar
Η μόνη στιγμή που η διαρκής αισιοδοξία της έκθεσης αρχίζει να κλονίζεται είναι στο τελευταίο κεφάλαιο, Avatar: μπορεί ο φυσικός εαυτός και όλη η σύνθετη σημασία που συνδέεται με το σώμα να μεταφερθεί πιστά σε ένα εικονικό πεδίο; Η ψηφιακή κουλτούρα είναι μια περιοχή που μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε για τη μόδα, οπότε ο De Wyngaert στρέφεται στην τέχνη για να αναζητήσει απαντήσεις και περισσότερα ερωτήματα. Μάλιστα, η έκθεση κλείνει με την προβολή του βίντεο Ribbons, μια ωδή του Ed Atkin το 2014 στη μελαγχολία στην εποχή του ψηφιανισμού: μπροστά στη γιγαντοοθόνη, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι τόσο μικρός, τόσο σωματικά όσο και χρονικά, δίπλα στις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου. Μπορούν τα Avatar να γεφυρώσουν πραγματικά τον φυσικό με τον ψηφιακό εαυτό; Ποιος θα πρέπει να έχει την εξουσία να δημιουργεί αυτούς τους εικονικούς εαυτούς; Και, θα αναπτύξουν τελικά συναισθήματα, σκέψεις, πολυπλοκότητα – έναν δικό τους ψυχισμό;
Η έκθεση «Mirror Mirror – Fashion & the Psyche» παρουσιάζεται στο MoMu Antwerp έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|