Γράφουν ιστορία οι γυναίκες στο όνομα της Μαχσά Αμινί – Γαλλίδες ηθοποιοί κόβουν τα μαλλιά τους
Αλληλεγγύη στους διαδηλωτές του Ιράν ύστερα από τον θάνατο της Μάσα Αμίνι δείχνουν διάσημες Γαλλίδες, κόβοντας on camera τα μαλλιά τους.
Άνδρες και γυναίκες σε διάφορες ιρανικές πόλεις καίνε χιτζάμπ σε μία συμβολική κίνηση για να δείξουν πως θέλουν να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ισλαμική δημοκρατία του Ιράν. Είναι η έκφραση της λαϊκής οργής απέναντι στην αστυνομία του Ιράν και τον θάνατο της Mahsa Amini, της 22χρονης κοπέλας που συνελήφθη για ανάρμοστη αμφίεση. Τα επεισόδια όμως συνεχίζονται με πολλούς ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή τους. Το κύμα των διαμαρτυριών μεταφέρθηκε και στα social media με πολλές γυναίκες να ανεβάζουν βίντεο που κόβουν τα μαλλιά τους.
Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στις γυναίκες του Ιράν που μάχονται για την ελευθερία τους εξέφρασαν 50 Γαλλίδες, οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν να κόβουν τα μαλλιά τους, όπως ακριβώς κάνουν και οι Ιρανές αγωνίστριες. Οι ηθοποιοί Isabelle Adjani, Berenice Bejo, Juliette Binoche, Laure Calamy, Marion Cotillard, Julie Gayet, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert and Alexandra Lamy, είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο video και κόβουν τα μαλλιά τους. #HairForFreedom είναι το μήνυμα που μοιράζονται καθ’ όλη τη διάρκειά του video.
These women in #Iran’s northern city of Sari are dancing and burning their headscarves… anti-regime protests have now spread to dozens of cities from north to south, east to west… all triggered by the death of #MahsaAmini while in the custody of Iran’s morality police. pic.twitter.com/BBDvgC5L1w
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) September 20, 2022
Πρώτη εμφανίζεται η Julliette Binoche, η οποία κρατά μία τούφα από τα μαλλιά της και την κόβει με ένα μεγάλο ψαλίδι λέγοντας «Για την Ελευθερία». Στο backround ακούγεται μία έκδοση του ιταλικού τραγουδιού «Bella Ciao» στα περσικά. Τελευταίο πλάνο είναι εκείνο της Ιρανογαλλίδας καλλιτέχνιδας και σκηνοθέτιδας, Marjane Satrapi, η οποία πρώτη έφερε στο φως το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν στη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία της, Persepolis.
Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Huppert, Isabelle Adjani, & Charlotte Gainsbourg. Persian version of Italian anti-fascist ballad “Bella Ciao” is performed by Iranian artist Gandom while final artist is “Persepolis” creator Marjane Satrapi #MahsaAmini #HairForFreedom pic.twitter.com/VgwRigJKRy
— George Roussos (@baphometx) October 5, 2022
«Bella Ciao»
Το τραγούδι «Bella Ciao» δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από τις κακουχίες των γυναικών που εργάζονταν νυχθημερόν στους ιταλικούς ορυζώνες. Μετέπειτα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε ύμνο των Ιταλών παρτιζάνων και είναι συνυφασμένο με τους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η Mahsa Amini, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στην Τεχεράνη από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Αφού έπεσε σε κώμα για τρεις ημέρες, πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνταν μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών. Ο διοικητής της αστυνομίας της Τεχεράνης, χαρακτήρισε τον θάνατο της Amini «ατυχές συμβάν», εκφράζοντας την ελπίδα να μην επαναληφθεί.
Ωστόσο, ο πατέρας της νεαρής γυναίκας διέψευσε επανειλημμένα ότι η κόρη του είχε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι είδε μώλωπες στα πόδια της. Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνη για τον θάνατό της την αστυνομία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία, μέλη της Αστυνομίας Ηθών χτύπησαν το κεφάλι της νεαρής γυναίκας πάνω σε περιπολικό.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|