4+1 tips για να διατηρείς φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά για μεγαλύτερο διάστημα
Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι από τα καλύτερα φυσικά δώρα της εποχής. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διατηρηθούν φρέσκα. Δεν είναι αποτελεί «μυστήριο» που η μέση οικογένεια πετάει προϊόντα αξίας 1.600e κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως μερικά έξυπνα tips που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να τα απολαμβάνεις φρέσκα.
1.Τύλιξε τις μπανάνες με μεμβράνη
«Οι μίσχοι της μπανάνας εκπέμπουν ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση», εξηγεί η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Lauren McDuffie του My Kitchen Little. «Και αυτή η διαδικασία επιταχύνεται μόλις μαζευτούν οι μπανάνες από το δέντρο». Για να αποτρέψεις το τσαμπί με τις μπανάνες σου να χαλάσει πρόωρα, απλώς κάλυψέ το με πλαστική μεμβράνη — αυτή η στρατηγική επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης έως και μία εβδομάδα. Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν και οι μπανάνες σου ωριμάσουν υπερβολικά, φτιάξε banana bread.
2.Διατήρησε τραγανό το σέλινο με αλουμινόχαρτο
Αγαπάμε την τραγανότητα του σέλινου – αλλά είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αφού τα κοτσάνια έχουν μείνει στο συρτάρι των λαχανικών για μερικές μέρες. «Για να μην μουσκέψει το σέλινο, τύλιξε το σε αλουμινόχαρτο», προτείνει η ειδικός σε θέματα ολιστικών τροφίμων Lisa Leslie-Williams, PharmD, ιδρύτρια του ιστολογίου The Domestic Life Stylist. Ενώ οι πλαστικές σακούλες προϊόντων παγιδεύουν το αέριο αιθυλενίου που εκπέμπει φυσικά το σέλινο, με αποτέλεσμα να μαλακώνει, το αλουμινόχαρτο αφήνει το αέριο να διαφύγει, αφήνοντάς τραγανά και νόστιμα τα κοτσάνια του.
3.Συντήρησε τα βότανα, φτιάχνοντας ένα «μπουκέτο»
Το κλειδί για να διασφαλίσεις ότι βότανα όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και ο βασιλικός θα διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες; Συγκέντρωσε τα σε ένα «μπουκέτο» και βάλε τα κοτσάνια τους σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό στο ψυγείο σου, λέει η διαιτολόγος Katie Tomaschko, MS, RDN. Αυτό ενυδατώνει συνεχώς τα βότανα. Απλά άλλαζε το νερό κάθε λίγες μέρες.
4.Φρέσκες ντομάτες με ένα γρήγορο γύρισμα
Για να αποφύγεις τις υπερώριμες ντομάτες, τοποθέτησέ τες με το στέλεχος προς τα κάτω στον πάγκο. «Το στέλεχος είναι το σημείο όπου η υγρασία φεύγει από την ντομάτα και όπου μπαίνουν μούχλα και βακτήρια», εξηγεί ο Tomaschko. «Η τοποθέτηση ντομάτας με την όψη προς τα κάτω αποτρέπει αυτή την ανταλλαγή». Ένα ακόμη έξυπνο tip: Αποθήκευσέ τες σε δροσερό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για να εξασφαλίσεις την ανάπτυξη ενζύμων που παράγουν γεύση. Οι θερμοκρασίες που είναι πολύ ζεστές ή κρύες (όπως στο ψυγείο) σταματούν τη δραστηριότητα των ενζύμων, κάνοντας ζάπινγκ στη γεύση.
5.Μούρα ανθεκτικά στη μούχλα με λουτρό ξυδιού
Τα μούρα αναπτύσσουν μούχλα εύκολα επειδή είναι ευαίσθητα στην υγρασία – ακόμα κι αν δεν τα έχεις πλύνει ακόμα. Για να τα «σώσεις», βύθισέ τα μούρα σε ένα ισομερές διάλυμα νερού και ξιδιού, στέγνωσέ τα και μετά τοποθέτησέ τα σε ένα δοχείο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Το ξύδι εξουδετερώνει τη μούχλα, ενώ το χαρτί απορροφά την υγρασία. Αυτό το απλό βήμα θα προσθέσει μία ακόμη εβδομάδα στη διάρκεια ζωής των μούρων.
Διάβασε επίσης:
Dirty Dozen και Clean Fifteen: Αυτά είναι τα φρούτα και λαχανικά σε περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων
Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών δημοσίευσαν τη μελέτη ορόσημο αποκαλύπτοντας τους τοξικούς κινδύνους των φυτοφαρμάκων για τα παιδιά. Η ομοσπονδιακή εποπτεία για το θέμα ήταν διαβόητα ισχνή – και υστερούσε πολύ σε σχέση με άλλες χώρες.
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health διαπίστωσε ότι από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη γεωργία των ΗΠΑ το 2016, 322 εκατομμύρια λίβρες ήταν φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 26 εκατομμύρια λίβρες ήταν απαγορευμένα φυτοφάρμακα στη Βραζιλία και 40 εκατομμύρια λίρες απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην Κίνα. «Η πλειονότητα των φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα τρία έθνη δεν έχουν μειωθεί αισθητά στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, «και σχεδόν όλα έχουν μείνει σταθερά ή έχουν αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια».
Δες εδώ Dirty Dozen και Clean Fifteen
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|