6 φυσικά υλικά καθαρισμού για να απολυμάνεις με ασφάλεια το σπίτι σου
Άφησε στην άκρη τα σκληρά χημικά καθαριστικά υπέρ αυτών των ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων.
Μπορούν τα φυσικά, μη τοξικά καθαριστικά να απολυμάνουν το σπίτι σου εξίσου καλά με τα παραδοσιακά; Η απάντηση είναι ναι. Όχι μόνο αυτό, η πλειονότητα των φυσικών αντιβακτηριακών απολυμαντικών μπορεί να βρεθεί στην κουζίνα σου και σε ένα πιο χαμηλό κόστος έναντι των σκληρών χημικών καθαριστικών.
Τα φυσικά καθαριστικά είναι καλύτερα για την υγεία σου και ασφαλέστερα για τα παιδιά, τα ζώα και το περιβάλλον. Διατήρησε το σπίτι σου καθαρό με αυτά τα φυσικά υλικά που βρίσκονται σίγουρα στο ντουλάπι της κουζίνας σου.
1. Λευκό ξύδι
Το λευκό ξύδι είναι φτιαγμένο από οξικό οξύ και νερό, και είναι ένα ισχυρό καθαριστικό – διασπά εύκολα το λίπος και αφαιρεί το ωίδιο, τις οσμές, τους λεκέδες και τη συσσώρευση κεριού. Χάρη στην υψηλή οξύτητά του, το λευκό ξύδι μειώνει τα βακτήρια της επιφάνειας, καθιστώντας το μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Το ξύδι θα λειτουργήσει για όσους εκτιμούν μια ασφαλή μέθοδο καθαρισμού και θέλουν να απαλλάξουν τα σπίτια τους από επιβλαβείς χημικές ουσίες, αλλά δεν θα αφήσει τις επιφάνειες εντελώς απαλλαγμένες από βακτήρια.
2. Βότκα
Επειδή η βότκα έχει 40% αλκοόλ κατ’ όγκο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό για την αφαίρεση μούχλας και μούχλας. Όπως το ξύδι, η βότκα απολιπαίνει, αφαιρεί λεκέδες, γυαλίζει τα εξαρτήματα και αναζωογονεί το ύφασμα – αλλά χωρίς την παρατεταμένη ξινή μυρωδιά.
3. Λεμόνι
Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια λειτουργεί θαυμάσια σε αλκαλικούς λεκέδες όπως τον αφρό σαπουνιού που βρίσκεται σε μπάνια και κουζίνες. Τα λεμόνια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να απολυμάνουν μη πορώδεις επιφάνειες και να γυαλίσουν οξειδωμένο μέταλλο, όπως παλιά χάλκινα δοχεία και τηγάνια. Το λεμόνι δρα επίσης στη μείωση των βακτηρίων σε σκληρές επιφάνειες, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το ξύδι και τα καθαριστικά του εμπορίου.
Διάβασε επίσης: Αν θες τη λεκάνη πιο καθαρή χωρίς οσμές βάλε αυτό το προϊόν στο καζανάκι
4. Υπεροξείδιο του Υδρογόνου ή απλά οξυζενέ
Από τη δεκαετία του 1920, το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό στα κοψίματα λόγω της ικανότητάς του να σκοτώνει τα βακτήρια καταστρέφοντας τα κυτταρικά τοιχώματα. Μπορεί επίσης να εξουδετερώσει τη μούχλα και να αφαιρέσει λεκέδες στα λευκά ρούχα. Αλλά να είσαι προσεκτική όταν καθαρίζεις με οξυζενέ, καθώς θα λευκάνει τις πολύχρωμες ίνες και θα χαράξει την επιφάνεια της πέτρας με την πάροδο του χρόνου.
5. Αιθέρια Έλαια
Τα αιθέρια έλαια δεν μυρίζουν απλά υπέροχα, σύμφωνα με το Real Simple έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων που καταπολεμούν τα βακτήρια και τους μύκητες. Όταν προστίθενται σε βότκα ή σε διάλυμα σαπουνιού και νερού, ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να ενισχύσουν τις καθαριστικές ιδιότητες, βοηθώντας να απαλλαγείς από τη μούχλα, το ωίδιο και τις μυρωδιές μούχλας. Υπάρχουν ένα σωρό αιθέρια έλαια που καταπολεμούν τα βακτήρια για να διαλέξεις, ιδιαίτερα τεϊόδεντρο, σιτρονέλλα, γεράνι, λεμονόχορτο, πορτοκάλι και πατσουλί. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τις ικανότητές τους να καταπολεμούν τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης τους ως αντιβιοτικού.
6. Ατμός
Ο απλός συνδυασμός νερού και θερμότητας δημιουργεί το απόλυτο οικονομικό και χωρίς χημικά απολυμαντικό—γι’ αυτό οι ατμοκαθαριστές μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο καθαρισμού. Ο ατμός εξαλείφει τους σκληρούς κολλημένους λεκέδες και το λίπος και απολυμαίνει τόσο τις σκληρές όσο και τις μαλακές επιφάνειες. Το άτμισμα είναι μια πιο αργή διαδικασία—μερικές φορές χρειάζονται έως και 20 δευτερόλεπτα για την πλήρη απολύμανση μιας περιοχής. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, όμως, ο ατμός μπορεί να απομακρύνει βακτήρια, μικρόβια, ακάρεα σκόνης και άλλα παθογόνα.
Διάβασε επίσης: Για να έχεις μυρωδάτες πετσέτες σαν να βρίσκεσαι σε spa ακολούθησε 5 συμβουλές
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|