6 σοβαροί λόγοι που το εφηβάκι σου δεν συζητά μαζί σου για sex, ραντεβού και σχέσεις
Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το παιδί σου δε θα σου μιλήσει για τα προσωπικά σου.
Σε πολλές οικογένειες συμβαίνει το ένα από τα παιδιά να ανοίγεται και να λέει τα προσωπικά του, ενώ το άλλο να μη μοιράζεται κάτι. Αυτό δεν είναι κάτι που το έχεις προκαλέσει εσύ ως γονιός. Είναι τόσο καθησυχαστικό όσο και απογοητευτικό όταν συνειδητοποιούμε πόσο λίγο έλεγχο έχουμε στις προσωπικότητες και την πρόοδό τους. Πέρα από τα βασικά της προσφοράς υγιεινών τροφών, της συζήτησης και της οπτικής επαφής μαζί τους, των αγκαλιών και της δημιουργίας ενός ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν πολλές συμφωνημένες μεταβλητές που αλλάζουν πραγματικά τα αποτελέσματα.
Έχοντας αυτό κατά νου και την προειδοποίηση ότι τίποτα από αυτά δεν είναι επιστήμη (ούτε ισχύει για κάθε παιδί), ειδικοί μίλησαν στο Your Tango γιατί ο έφηβος μας δεν μας μιλά για το σεξ ή την κοινωνική του ζωή. Μερικά παιδιά απλά δεν μιλάνε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε για να είμαστε πιο φιλόξενοι.
6 λόγοι για τους οποίους ένας έφηβος δεν θα μας μιλήσει για το σεξ (ή δεν θα ανοιχτεί για την ερωτική του ζωή)
1. Δεν το έχεις θέσει ως θέμα
Μπορεί να έχεις μιλήσει για τα ωάρια και το σπέρμα όταν ήταν στην πέμπτη ή την έκτη δημοτικού, αλλά δεν έχεις μιλήσει για σεξ ή σεξουαλικότητα από τότε. Το παιδί σου έχει λάβει το μήνυμα ότι δεν θέλεις να μιλήσεις για αυτό. Εάν έχουν ερωτήσεις, πιθανότατα θα πάνε σε φίλους ή στο διαδίκτυο. Και οι δύο είναι εμφανώς κακοί στο να δίνουν ακριβείς πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία τους. Τι μπορείς να κάνεις όμως τώρα. Πιάστο και μίλησε του και προσπάθησε να μην είσαι παράξενη γι’ αυτό. Αν δεν έχεις ένα καθιερωμένο στυλ περιστασιακής συνομιλίας για τα προσωπικά ζητήματα, μην μιλάς στο παιδί σου σαν φίλος. Αντίθετα, μίλησε σαν ενήλικας που μπορεί να εμπιστευτεί. Δοκίμασε κάτι όπως: «Ξέρω ότι δεν σου έχω μιλήσει πολύ για το σεξ ή τη σεξουαλικότητα, αλλά θέλω να ξεκινήσω. Μπορεί να με κάνει λίγο νευρικό επειδή οι γονείς μου δεν μου μίλησαν καθόλου για αυτό, αλλά δεν με φρικάρει το σεξ και δεν πρόκειται να ντροπιάσω εσένα ή κανέναν άλλο. Μπορείς να με ρωτήσεις οτιδήποτε, και αν δεν έχω καλή απάντηση, θα σου βρω».
Η παρακολούθηση τηλεόρασης και ταινιών μαζί μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αναδείξεις πράγματα. Για παράδειγμα, αν ένας άντρας φιλήσει επιθετικά μια γυναίκα που προσπαθεί να τον απομακρύνει, μοιράσου τις σκέψεις σου σχετικά με αυτό. Πες: «Αυτός ο τύπος είναι επιθετικός. Δεν θα ήθελα κάποιος να το κάνει αυτό. Αυτό δείχνει ασέβεια. Τι πιστεύεις, αγαπητέ;»
2. Έχεις ντροπιάσει και κρίνει τους άλλους
Εάν το παιδί σου σε έχει ακούσει να μιλάς αρνητικά, όπως για τη σεξουαλικότητα των γυναικών — π.χ. να λες ότι δείχνουν υπερβολικό δέρμα ή ότι δίνουν στους άντρες λάθος εντύπωση (ή οποιοδήποτε άλλο παλιομοδίτικο σχόλιο «βασισμένο σε αξίες»), πιθανώς θα υποθέσει πως θα το κρίνεις ή τους συντρόφους τους για σεξουαλικές σκέψεις και συναισθήματα ή για ντύσιμο με συγκεκριμένο τρόπο. Ακόμη χειρότερα, ίσως έχεις κάνει το παιδί σου να ντρέπεται για το σώμα ή τη σεξουαλικότητά του στο παρελθόν, λέγοντας για παράδειγμα στην κόρη σου ότι τα αγόρια δεν θα τη σέβονται ή ότι φαίνεται φτηνή ή ότι είναι «πολύ γρήγορη». Θα εμπιστευόσουν κάποιον που σε έκανε να νιώθεις άσχημα με τις πιο ευάλωτες, οικείες σκέψεις και ερωτήσεις σου; Όχι, δεν θα το έκανες.
3. Έχεις αποδείξει ότι δεν λες πάντα την αλήθεια
Πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους ότι τα μωρά γίνονται όταν ο μπαμπάς δίνει στη μαμά έναν ειδικό σπόρο να καταπιεί, και αυτός μπαίνει στην κοιλιά της και το μωρό μεγαλώνει εκεί. Πες στο παιδί σου την αλήθεια.Ξεκίνησε με ειλικρίνεια όταν είναι μικρά και συνέχισε με αυτό καθώς μεγαλώνουν. Αν δεν ξεκίνησες έτσι, δεν πειράζει επίσης, υπάρχει χρόνος να το διορθώσεις.
4. Ήσουν άκαμπτη στις προσδοκίες σου
Το σώμα του παιδιού σου δεν είναι ιδιοκτησία σου. Δεν μπορείς να αποφασίσεις για τις σεξουαλικές τους αξίες ή να τα ντροπιάσεις που μεγάλωσαν και έκαναν διαφορετικές επιλογές. Φυσικά, αυτό ισχύει για κάθε παιδί, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως με τις κόρες. Σχεδόν σε όλα τα χριστιανικά δόγματα παρατηρείται μείωση της συμμετοχής και των μελών μεταξύ των Millennials και του Gen-Z, και πολλοί αναφέρουν τους άκαμπτους κανόνες που θέτουν οι εκκλησίες σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα ως κύρια αιτία. Οι νέοι γενικά δεν βλέπουν το queerness ως κάτι εγγενώς κακό και δεν αποδέχονται την ιδέα ότι το να είσαι γκέι σε κάνει αμαρτωλό. Τα Χριστιανά παιδιά σήμερα έχουν συχνά την άποψη ότι ο Θεός δημιούργησε την ανθρωπότητα σε ένα ευρύ συνονθύλευμα παραλλαγών και ότι ο Ιησούς υποστήριζε την αγάπη και την αποδοχή – όχι άκαμπτους κανόνες που αποκλείουν τεράστια τμήματα ανθρώπων.
5. Ήσουν πολύ αδιάκριτη στο παρελθόν
Πολλά παιδιά φοβούνται ότι εάν σου κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το σεξ ή σου μιλήσουν γι’ αυτό, θα κάνεις ανόητες ερωτήσεις και θα παραβιάσεις την ιδιωτικότητά τους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν έρθει στο παρελθόν και να σου είπαν: «Πώς ξέρεις πότε κάποιος θέλει να σε φιλήσει;» και μπορεί να έχεις απαντήσει, «Προσπάθησε κάποιος να σε φιλήσει;», που δεν είναι καθόλου η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση — και το παιδί σου το ξέρει! Η αλήθεια είναι ότι το σεξ και η σεξουαλικότητα είναι ιδιωτικά και λίγοι από εμάς θέλουμε να κουβεντιάζουμε με τους γονείς μας για το πόσο μακριά έχουμε φτάσει με έναν σύντροφο. Επίσης, πιθανότατα δεν θέλουν να ακούσουν τις λεπτομέρειες του σεξουαλικού σου παρελθόντος ή του σεξ που κάνεις με τον γονέα ή τον τωρινό σου σύντροφο. Αυτή είναι η ιδιωτική σου δουλειά.
6. Το παιδί σου απλά δεν ενδιαφέρεται για το σεξ
Μερικά παιδιά απλά δεν ασχολούνται με το σεξ. Απλώς δεν είναι στο μυαλό τους. Τα περισσότερα παιδιά θα αναπτύξουν τελικά ρομαντικά και σεξουαλικά συναισθήματα κατά την εφηβεία, αλλά μερικά δεν θα είναι έτοιμα για σεξ ή ρομάντζο μέχρι ακόμα και τα 20 τους. Όλα αυτά είναι υγιή και φυσιολογικά για μερικούς ανθρώπους και θα ήταν ακόμα και αν αναπτύξουν αυτά τα συναισθήματα αργότερα. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ασεξουαλικούς, που σημαίνει ότι απλά δεν νιώθουν αυτά τα συναισθήματα και δεν περιμένουν να ξεκινήσουν σύντομα.
Δεν υπάρχει ένας τρόπος να νιώθεις, ούτε ένας τρόπος να είσαι. Το παιδί σου μπορεί να αναπτύξει μια ρομαντική και σεξουαλική ταυτότητα με τους δικούς του ρυθμούς και μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο να κάνεις το παιδί σου να αισθάνεται άσχημα για το χρονοδιάγραμμα της δικής του ανάπτυξης.
Συμπερασματικά. Ανεξάρτητα από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν (και όλοι έχουμε κάνει κάποια), υπάρχει πάντα χρόνος για να διορθώσουμε την κατάσταση με τρόπους που έχουν νόημα για εμάς και το παιδί μας. Κανείς δεν ξέρει όλους τους σωστούς τρόπους για να γίνει γονιός και εσύ ξέρεις το παιδί σου καλύτερα από τον καθένα. Μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα τους και να καθορίσεις τους μοναδικούς και καλύτερους τρόπους για να τους δείξεις αγάπη, αποδοχή και υποστήριξη.
Διάβασε επίσης:
Η χρήση των social media θα μπορούσε να αλλάξει τον εγκέφαλο των παιδιών
Πολλά διαβάζουμε για την επίπτωση που έχουν τα κινητά στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη των παιδιών. Μια νέα μελέτη τώρα όμως παρακολούθησε τη σχέση μεταξύ της χρήσης κοινωνικών μέσων πρώιμης εφηβείας και των αλλαγών στον εγκέφαλό τους σε μια περίοδο τριών ετών.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο συχνότερος έλεγχος των social media συνδέθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία στις κοινωνικές επιβραβεύσεις, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ανιχνευμένες εγκεφαλικές αλλαγές δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιωθούν ως αιτιολογικές ούτε να δηλωθούν επιβλαβείς από αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα.
Εδώ θα διαβάσεις τι θα μπορούσε να αλλάξει τον εγκέφαλο των παιδιών.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|