7 λάθη που πρέπει να αποφύγεις αν πας στο Παρίσι σύμφωνα με έναν Παριζιάνο
Ένας μόνιμος κάτοικος του Παρισιού μοιράζεται μερικά κοινά λάθη που κάνουν οι ταξιδιώτες όταν επισκέπτονται την Πόλη του Φωτός και πώς να τα αποφύγεις.
Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ακόμα και οι Γάλλοι – δηλαδή οι μη Παριζιάνοι – δεν τα καταφέρνουν πάντα σωστά όταν επισκέπτονται την πρωτεύουσα της χώρας. Γιατί; Επειδή στη νοτιοδυτική Γαλλία, το pain au chocolat ονομάζεται chocolatine, και στην Αλσατία, ξεκινούν το bisous -διπλό φιλί χαιρετισμού- από το αριστερό μάγουλο, όχι από το δεξί. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα είσαι η μόνη που θα κάνεις ένα λάθος όταν επισκεφτείς το Παρίσι.
Θα λέγαμε να αφήσεις το φαρδύ σακίδιο και τα αθλητικά παπούτσια στο σπίτι, αλλά και τα δύο είναι πάλι στη μόδα αυτές τις μέρες και το Παρίσι είναι γνωστό για τις τάσεις του. Δεδομένου ότι οι Παριζιάνοι δεν χοροπηδάνε με τα ρούχα γυμναστικής τους όπως οι Αμερικανοί, μπορείς να φορέσεις ένα απλό τζιν, με μια καμπαρντίνα, και ένα λευκό T-shirt και να χαθείς μέσα στο πλήθος. Εξάλλου η τάση «always-be-dressed-to-impress» έχει ελαφρύνει λίγο λόγω της πανδημίας, αν και μερικοί άλλοι σταθεροί κανόνες παραμένουν.
Ακολουθούν τα 10 ταξιδιωτικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο επόμενο ταξίδι σου στο Παρίσι.
1.Δεν λέμε «Bonjour» κατά την είσοδο ή «S’il Vous Plait» και «Merci» αρκετά
Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που διδασκόμαστε στο σχολείο, στο Παρίσι, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να λέμε «γεια» -“bonjour” αν είναι μέρα, “bonsoir” αν είναι νύχτα- κατά την είσοδο σε ένα κατάστημα ή εστιατόριο. Η οπτική επαφή ενθαρρύνεται επίσης. Αναγνώρισε τους συνανθρώπους σου, που κυκλοφορούν γύρω σου.
2.Περιμένοντας για νερό και το λογαριασμό στα εστιατόρια
Ας ξεκινήσουμε με το φαγητό έξω, καθώς το φαγητό και το ποτό στο Παρίσι είναι μια αγαπημένη ασχολία που πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά, τόσο σοβαρά, μάλιστα, ώστε να μην βιαστείς να βγεις από την πόρτα μόλις τελειώσεις το γεύμα σου. Το φαγητό είναι μια στιγμή για να απολαύσεις τόσο τις γεύσεις του φαγητού όσο και την παρέα που έχεις μαζί σου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο λογαριασμός δεν θα έρθει αμέσως μόλις αδειάσουν τα πιάτα σας και πιείτε την τελευταία γουλιά νερό. –Μιλώντας γι’ αυτό, πιθανότατα θα πρέπει να ζητήσεις νερό – «une carafe d’eau, s’il vous plait», αν θέλεις μόνο νερό από τη βρύση – εκτός αν βρίσκεσαι σε ένα σούπερ φανταχτερό εστιατόριο-. Ο λογαριασμός θα έρθει στο τραπέζι μόνο όταν τον ζητήσετε -«l’addition, s’il vous plait»-.
-
Παίρνοντας έναν καφέ σε ένα γωνιακό καφέ
Αν δεν το έχεις ήδη παρατηρήσει, στη Γαλλία, το φαγητό είναι η ζωή. Μπορεί να είναι το όνειρό σου να επισκεφθείς το Παρίσι, να καθίσεις σε μια από αυτές τις ψάθινες καρέκλες που βλέπουν προς το δρόμο και να παραγγείλεις ένα café crème. Και ναι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να παρατηρείς τον κόσμο ή να διαβάζεις τον Hemingway ή τον Sartre σε ένα από αυτά τα γωνιακά καφέ της πόλης. Αλλά επιτρέψτε μας να σου υπενθυμίσουμε δύο πράγματα: Το κάπνισμα επιτρέπεται ακόμα στις βεράντες, οπότε περίμενε ότι ό,τι κι αν παραγγείλεις θα συνοδεύεται από μια δόση παθητικού καπνού. Και ο καφές σε αυτά τα μέρη δεν είναι αναμφισβήτητα καλός. Καλύτερα να παραγγείλεις κρασί ή μπύρα, αν το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να απολαύσεις τη σκηνή.
4. Αγοράζοντας μια μπαγκέτα αντί για μια παραδοσιακή
Στον φούρνο, εν τω μεταξύ, ζήτησε μια παραδοσιακή -tradi αν θέλεις πραγματικά να φανείς σαν ντόπιος- αντί για μπαγκέτα. Η τελευταία είναι λευκή στο εσωτερικό της, μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε υλικά και συχνά παράγεται μαζικά, οπότε δεν είναι τόσο νόστιμη. Μια tradi μπορεί να περιέχει μόνο αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά και συνήθως φτιάχνεται με το χέρι στις εγκαταστάσεις ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο νόστιμη. Αν είσαι τυχερή και πάρεις κατευθείαν μία από το φούρνο, προσπάθησε να μην τη καταβροχθίσεις ολόκληρη στο δρόμο προς τον προορισμό σου.
5. Τρώγοντας ή πίνοντας εν κινήσει
Μιλώντας για φαγητό ή ποτό εν κινήσει, οι Παριζιάνοι δεν το κάνουν αυτό στην πραγματικοτήτα. Και πάλι, το φαγητό και τα ποτά προορίζονται για να τα απολαμβάνεις και να τα καταπίνεις αργά και όχι βιαστικά, πάνω από τον υπολογιστή ή στο μετρό. Το μόνο πράγμα που θα δεις ποτέ ανθρώπους να τρώνε στο δρόμο ενώ περπατούν είναι ένα σάντουιτς ή μια μπαγκέτα -πιθανότατα επειδή είναι ζεστή και ναι, μπορείτε ακόμα να την αποκαλείτε μπαγκέτα στην καθομιλουμένη ακόμα και αν παραγγείλεις μια παραδοσιακή. Ο καφές σπάνια παραγγέλνεται to-go ή πίνεται καθ’ οδόν ακόμη και το να τρως μήλα ή μπανάνες στο δρόμο μπορεί να προκαλέσει την περιφρόνηση των ανθρώπων. Και ενώ υπάρχουν και στο τραπέζι ορισμένα dos και don’ts – όπως οι σωστοί τρόποι να κόβεις το τυρί ή να σερβίρεις το κρασί – οι Παριζιάνοι είναι τελικά μια διεθνής παρέα, οπότε αν θέλεις να φας ένα χάμπουργκερ ή ένα κομμάτι πίτσα με τα χέρια σου, ενώ εκείνοι κόβουν το δικό τους με πιρούνι και μαχαίρι, κάντο.
-
Να αγγίζεις οτιδήποτε χωρίς να ρωτάς
Όταν πρόκειται να πιάσεις κάτι στα χέρια σου, απλά μην το κάνεις. Ή, όπως λένε οι Γάλλοι, «”e touchez pas!». Τώρα που όλοι ζούμε σε ένα σύμπαν Covid-19, αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Αλλά οι αγορές έχουν γίνει πιο αυστηρές. Παλαιότερα, οι πωλητές προϊόντων άφηναν τους αγοραστές να διαλέξουν μόνοι τους τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα μανιτάρια pleurote, αλλά τώρα είναι καλύτερο να ρωτάς πρώτα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει σε οποιαδήποτε από τις brocantes -υπαίθριες αγορές- του Σαββατοκύριακου που βρίσκονται διάσπαρτες στους δρόμους των καρτιέ. Πολλά από τα αντικείμενα προς πώληση είναι πολύτιμα και εύθραυστα, οπότε είναι προτιμότερο να τραβήξεις την προσοχή του πωλητή και να του δείξεις το αντικείμενο που θέλεις αντί να το κρατήσεις στα χέρια σου.
-
Αγοράζοντας ένα εβδομαδιαίο πάσο και πετώντας τα εισιτήρια του μετρό
Από το 2022, το σύστημα μεταφορών της πόλης καταργεί οριστικά τα χάρτινα εισιτήρια. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν να αγοράζουν μια χούφτα εισιτήρια αντί να αναβαθμίσουν την ψηφιακή κάρτα τους, την οποία μπορείς να αγοράσεις και να φορτώσεις με διαδρομές online ή μέσω της εφαρμογής που υπάρχει.
Αν σκοπεύεις να πάρεις χάρτινα εισιτήρια, είναι σημαντικό να κρατήσεις το χρησιμοποιημένο εισιτήριο σου μέχρι να βγεις από το σταθμό στον προορισμό σου. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να το πετάξεις αμέσως, αλλά το μετρό ελέγχεται αυστηρά και θα σου επιβληθεί πρόστιμο αν δεν έχεις εισιτήριο που να αποδεικνύει ότι πληρώσεις για τη διαδρομή. Επειδή όμως πολλές δημοφιλείς παριζιάνικες τοποθεσίες βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, ίσως θελήσεις να περπατήσεις και να απολαύσεις τα αξιοθέατα κατά μήκος της διαδρομής.
Διάβασε επίσης:
7 τοποθεσίες του «Emily in Paris» που μπορείς και εσύ να επισκεφτείς στη Γαλλία
Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε παρακολουθήσει το «Emily in Paris», στο Netflix εκτός από το άψογο στιλ της Sylvie που θα θέλαμε να έχουμε, «ταξιδεύουμε» στο εκπληκτικό σκηνικό στο οποίο έχουν γίνει τα γυρίσματα. Λαμπερές λήψεις πάνω από τον Σηκουάνα και σκηνές σε εμβληματικές τοποθεσίες επιβεβαιώνουν ότι το Παρίσι είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο.
Συγκεντρώσαμε μερικές από τις τοποθεσίες γυρισμάτων που απεικονίζονται στο «Emily in Paris», ώστε να μπορείς να περπατήσεις και εσύ σε αυτούς τους δρόμους και να χαζέψεις από κοντά
Pont Alexandre III στην ανατολή του ηλίου
Σε μια πόλη γεμάτη γραφικά γεφύρια, το Pont Alexandre III ξεχωρίζει ως ένα από τα ομορφότερα. Με περίτεχνο design και θέα στο Grand Palais και τον Πύργο του Άιφελ, είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό μέρος για περπάτημα. Η Savoir, η γαλλική εταιρεία μάρκετινγκ όπου εργάζεται η Emily, κινηματογραφεί εδώ μια διαφήμιση αρώματος με τον πελάτη τους, Maison Lavaux, στο τρίτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν.
Δες εδώ τις 7 τοποθεσίες του «Emily in Paris»
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|