8 μικρές αλλαγές που αν τις κάνεις θα μεταμορφώσεις το σπίτι σου σε eco-friendly χώρο
Η βιώσιμη ζωή αποτελείται από μικρές ενέργειες που κάνουμε καθημερινά και που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το να σβήνουμε τα φώτα ή να παραλείπουμε το κούρεμα του γκαζόν μας για μια εβδομάδα μπορεί να μην φαίνεται κάτι σπουδαίο, αλλά είναι όλα μέρος μιας συνολικής προσπάθειας για βιωσιμότητα.
Και αν όλοι προσπαθήσουμε κάνοντας μικρά πράγματα, αυτό αθροίζεται σε κάτι μεγάλο. Σύμφωνα με το thespruce.com, μπορούμε στο σπίτι μας αλλάζοντας κάποιες μικρές συνήθειες να συμβάλλουμε θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικοί μας δίνουν tips πώς να ξεκινήσουμε να ζούμε μια πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι κάθε μέρα.
1. Εναλλαγή σε λαμπτήρες LED
Η Jhánneu Roberts, ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας στο Opendoor Eco-Forward Cities, προτείνει την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι. «Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες και διαρκούν έως και 25 φορές περισσότερο. Αν και μπορεί να είναι πιο ακριβοί αρχικά, η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση στον ενεργειακό σας λογαριασμό τα καθιστά μια έξυπνη επένδυση», λέει ο Roberts.
2. Κούρεμα στο γκαζόν λιγότερο συχνά
«Τα χλοοκοπτικά παράγουν το 5% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την EPA,1 επειδή οι δίχρονοι και τετράχρονοι κινητήρες αερίου τους είναι πολύ λιγότερο αποδοτικοί από τους κινητήρες των αυτοκινήτων», λέει η Heather Evans, μια κορυφαία κηπουρός και συγγραφέας του The Avant Gardener. Συνιστά λοιπόν λιγότερο κούρεμα για να ενθαρρύνει τον υγιέστερο χλοοτάπητα με βαθύτερες ρίζες και να μειώσει την ανάγκη για άρδευση.
3. Επικονιαστές φυτών και ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας
«Η απώλεια βιοποικιλότητας είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Βρείτε τρόπους για να υποστηρίξετε την τοπική βιοποικιλότητα με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις γκαζόν, φυτά επικονιαστών και τροφοδότες πουλιών», λέει η Alannah Hardcastle, Social Impact Manager στο Random Acts of Green. Για παράδειγμα οι χλοοτάπητες με τριφύλλι παρέχουν αυτή την καταπράσινη εμφάνιση χωρίς το απαραίτητο πότισμα των παραδοσιακών χλοοτάπητων. Επιπλέον, η ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας δεν χρειάζεται να είναι μια δραστηριότητα ιδιαίτερης προσπάθειας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε απλά φυτεύοντας σπόρους γηγενών επικονιαστών ή αφήνοντας τα ζιζάνια στο γρασίδι μας να γεμίσουν το κενό όπου το γρασίδι δεν μπορεί να επιβιώσει.
4. Φύλαξε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες όπου τις χρειάζεσαι
Πόσες φορές έχουμε πάει στο μπακάλικο μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες μας; Η Katherine Berg, ιδρύτρια της Will & Atlas, συνιστά να κρατάμε τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες μας σε βολικά σημεία. Μπορούμε να έχουμε πάντα αναδιπλούμενες μέσα στην καθημερινή μας τσάντα.
5. Κάψε περισσότερα αειφόρα κεριά
Επίλεξε φυσικά κεριά που απελευθερώνουν λιγότερες τοξίνες στον αέρα και είναι κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενες, ανανεώσιμες πηγές, όπως κερί μέλισσας και κερί σόγιας, ενώ δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις, parabens και άλλα δυνητικά επιβλαβή συστατικά. Η Tamara Mayne, ιδιοκτήτρια, ιδρυτής και Δημιουργική Διευθύντρια του Brooklyn Candle Studio, συνιστά να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και αφού κάψουμε το κερί να κάνουμε άλλη χρήση στο ποτήρι που ήταν μέσα. Προτείνει τη χρήση τους για καφέ, κοκτέιλ, ζαρντινιέρες, μολυβοθήκες ή και για να βάλουμε τα πινέλα του μακιγιάζ, δίνοντάς τους μια άλλη βιώσιμη δεύτερη ζωή.
6. Εγκατέστησε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη
Δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα ή ενέργεια για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού μας όταν δεν είμαστε εκεί. Γι’ αυτό η Roberts συνιστά την εγκατάσταση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. «Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε το σύστημα θέρμανσης και ψύξης ώστε να απενεργοποιεί ή να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας όταν δεν είστε στο σπίτι ή δεν κοιμάστε», εξηγεί η Roberts.
Είναι καλύτερο για το περιβάλλον και το πορτοφόλι σας.
7. Καλλιέργησε τα δικά σου βότανα και λαχανικά
Όταν καλλιεργούμε τα δικά μας βότανα και λαχανικά στο σπίτι, μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα που απαιτούνται για τη μεταφορά τους από το αγρόκτημα στο σπίτι μας, καθιστώντας το μια πιο βιώσιμη επιλογή. Και δεν χρειάζεται να έχουμε τη δική μας φάρμα στο σπίτι για να το κάνουμε αυτό. «Δεν χρειάζεστε υπαίθριο χώρο για να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα και λαχανικά. Πολλά βότανα και λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους σε μικρά δοχεία ή υδροπονικά συστήματα», λέει η Roberts.
8. Χρησιμοποίησε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού
«Πολλά προϊόντα οικιακού καθαρισμού περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που δεν είναι μόνο επιβλαβείς για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία σας», λέει η Roberts. Προτείνει τη μετάβαση σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού, όπως ξύδι, μαγειρική σόδα και σαπούνι Καστίλλης. Εξηγεί, «Αυτά τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας των τοξικών χημικών ουσιών στο σπίτι σας και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις σας στο περιβάλλον».
Διάβασε επίσης:
Δεν πετάμε τίποτα! Πώς τα τσόφλια αυγών μπορούν να κάνουν τον κήπο σου καταπράσινο
Τα αυγά πολλές από εμάς τα τρώμε για πρωινό και καλό είναι να σκεφτούμε 2 φορές αν πρέπει να πετάξουμε τα τσόφλια. Υπάρχει ένας πολύ πιο έξυπνος τρόπος να χρησιμοποιήσεις ανεπιθύμητα τρόφιμα για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων και να ζήσεις πιο βιώσιμα αλλά να δώσεις ώθηση στον κήπο σου!
Όπως τα κατακάθια του καφέ μπορούν να κάνουν θαύματα σε οτιδήποτε, από τα βατόμουρα μέχρι τις ορτανσίες, παρόμοια αποτελέσματα έχουν και τα τσόφλια αυγών για τα φυτά.
Διάβασε εδώ τι μπορούν να κάνουν στον κήπο σου.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|