Now Reading
Αν είσαι «μαγνήτης κουνουπιών» μην απογοητεύεσαι-Υπάρχει τρόπος να τα απωθήσεις

Αν είσαι «μαγνήτης κουνουπιών» μην απογοητεύεσαι-Υπάρχει τρόπος να τα απωθήσεις

Avatar photo
-α

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι μπορούν να σε ξεχωρίσουν μέσα σε ένα πλήθος.

Αν είσαι από αυτούς που τα κουνούπια φαίνεται να προτιμούν, δεν είσαι μόνη. Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα κουνούπια τις τσιμπάνε περισσότερο από άλλους, γεγονός που μπορεί να προκαλεί αναστάτωση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Περισσότερο από απλή ενόχληση, τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν καταστροφικές ασθένειες και ιούς όπως: ο Ζίκα, ο δάγγειος πυρετός, η ελονοσία και η νόσος του Δυτικού Νείλου, όπου ευθύνονται για περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο.

Και ενώ ιστορικά, ήταν πιο διαδεδομένα σε τροπικά κλίματα, τα κουνούπια που φέρουν οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες έχουν διευρύνει την εμβέλειά τους καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Το πρώτο πράγμα που τα «προσκαλεί» για να σε τσιμπήσουν είναι η μυρωδιά σου, καθώς θα την ξεχωρίσουν ακόμη κι αν είναι 60 μέτρα μακριά σου! Κι όσο σε πλησιάζουν μυρίζουν τις οσμές που αναδύονται από τα πόδια, τις μασχάλες και το δέρμα σου. Στα 15 μέτρα πλέον που βλέπουν τη φιγούρα σου, αποφασίζουν σε ποιο μέρος του σώματος σου θα σε τσιμπήσουν.

ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΜΑ

Προσελκύοντας τα κουνούπια

Από σαμπουάν μέχρι αποσμητικό και σαπούνι, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούμε προϊόντα προσωπικής περιποίησης κάθε μέρα. Και αν η μυρωδιά του σώματος μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια, ίσως το πλύσιμο ή το άρωμα από πάνω μπορεί να τα μπερδέψει. Αλλά η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο National Geographic που διερεύνησε πώς αυτά τα σαπούνια επηρεάζουν την ικανότητα των κουνουπιών να μας παρακολουθούν.

Για το αρχικό τους πείραμα, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των φορών που τα κουνούπια προσγειώθηκαν σε ένα νάιλον μανίκι που είχε φορεθεί στον άπλυτο βραχίονα ενός ατόμου με εκείνο που είχε φορεθεί στον πλυμένο βραχίονα του ίδιου ατόμου. Το πείραμα επαναλήφθηκε σε τέσσερα διαφορετικά άτομα και τέσσερα διαφορετικά σαπούνια. Προς έκπληξη των ερευνητών, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλύσιμο αύξησε τον αριθμό των επιθέσεων τωνκουνουπιών – υποδεικνύοντας ότι το σαπούνι ενίσχυε την ελκυστικότητα αυτού του ατόμου για αυτά. Αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν συνεπές – για παράδειγμα, τα σαπούνια Dove και Simple Truth έκαναν μερικούς (αλλά όχι όλους) ανθρώπους πιο δελεαστικούς. ενώ το εγγενές σαπούνι φαινόταν να μειώνει τη γοητεία των ανθρώπων.

Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξεις φυσικό DIY αντικουνουπικό που θα αποτρέψει πραγματικά τα τσιμπήματα

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, το χημικό περιεχόμενο ενός σαπουνιού μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από το πώς αυτά τα περιεχόμενα αντιδρούν με την ατομική χημεία του σώματος του ατόμου που το χρησιμοποιεί. «Όλα τα σαπούνια που χρησιμοποιήσαμε κυριαρχούνταν σε μεγάλο βαθμό από μια ένωση που ονομάζεται λεμονένιο, η οποία είναι ένα γνωστό απωθητικό για τα κουνούπια – αλλά τρία στα τέσσερα σαπούνια αύξησαν πραγματικά την έλξη των κουνουπιών», λέει ο Clément Vinauger, νευροαιθολόγος στο Virginia Tech. Η ίδια χημική ουσία, επομένως, μπορεί να είναι ελκυστική ή απωθητική για τα κουνούπια ανάλογα με τη συγκέντρωσή της και τον τρόπο που συνδυάζεται με άλλες φυσικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα. Στη φύση, υπέθεσε ο Vinauger, ίσως ένας συνδυασμός χημικών ουσιών ερμηνεύεται από το κουνούπι ότι σημαίνει «φυτό», ενώ μια διαφορετική αναλογία των ίδιων συστατικών μπορεί να ουρλιάζει, «άνθρωπος». Η Maria Elena De Obaldia, μια νευρογενετική που σπούδασε την όσφρηση των κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο Rockefeller και η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δεν εκπλήσσεται που τα αποτελέσματα δεν ήταν απλά. Επειδή οι άνθρωποι είναι τόσο σημαντικοί για τον κύκλο ζωής ορισμένων κουνουπιών (τα θηλυκά χρειάζονται ένα γεύμα αίματος για να μπορέσουν να παράγουν αυγά), τα πονηρά έντομα έχουν αναπτύξει πλεονασμούς στον μηχανισμό ανίχνευσης ανθρώπων. «Δεν μπορούν να βασιστούν μόνο σε ένα σήμα—έτσι έχουν ένα πραγματικά ισχυρό σύστημα για την ανίχνευση μιας σειράς οσμών, το οποίο είναι πραγματικά δύσκολο να χαρακτηριστεί», λέει η De Obaldia.

 

ΦΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Στην επόμενη φάση της μελέτης προσωπικών προϊόντων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα νάιλον μανίκια από το αρχικό πείραμα για να διαλέξουν συνδυασμούς χημικών ουσιών που σχετίζονται με την έλξη και την απώθηση των κουνουπιών. Με αυτά τα δεδομένα, σχεδίασαν ένα ελκυστικό μείγμα και ένα απωθητικό μείγμα και τα δοκίμασαν με ένα πέμπτο άτομο, το οποίο δεν ήταν μέρος των προηγούμενων πειραμάτων. Όταν δόθηκε η επιλογή ανάμεσα σε ένα μανίκι εμποτισμένο με το ελκυστικό μείγμα και ένα μανίκι με ορυκτέλαιο, τα κουνούπια ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό το ελκυστικό μείγμα, λέει η Chloé Lahondère, εντομολόγος στη Virgina Tech και συν-συγγραφέας της μελέτης. Ομοίως, τα κουνούπια προτιμούσαν να προσγειώνονται στο μανίκι με ορυκτέλαιο όταν προσφερόταν το απωθητικό μείγμα. Με μελλοντικές μελέτες και περισσότερους συμμετέχοντες, η Lahondère ελπίζει ότι: «Με βάση τη μυρωδιά που έχετε, μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτό θα ήταν ένα καλό σαπούνι για να αποφύγετε τα κουνούπια».

Οι καλύτεροι τρόποι για να απωθήσεις τα κουνούπια

Η έρευνα για την επινόηση ασφαλών απωθητικών είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά οι επιστήμονες έχουν κάποιες προκαταρκτικές ιδέες που βασίζονται στην τρέχουσα επιστήμη. «Δοκιμάστε προϊόντα με άρωμα καρύδας, το άρωμα που σχετίζεται με το σαπούνι που απέτρεπε πιο σταθερά τα κουνούπια», πρότεινε ο Vinauger. «Και επειδή μπορεί να εξαρτάται από την προσωπική σας μυρωδιά του σώματός σας, πειραματιστείτε με διαφορετικά σαπούνια για να δείτε ποιο λειτουργεί καλύτερα». Αλλά η καλύτερη άμυνα που έχουμε ενάντια στα κουνούπια παραμένουν τα παραδοσιακά απωθητικά. Τα φυσικά απωθητικά όπως το έλαιο ευκαλύπτου-λεμονιού μπορούν επίσης να λειτουργήσουν, αλλά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά και πρέπει να επαναλαμβάνονται πιο συχνά.

Διάβασε επίσης: Πώς τα κουνούπια προκαλούν τόση φαγούρα και γιατί είναι πιο έντονη το βράδυ – Υπάρχει εξήγηση

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST