Now Reading
Αν ο σκύλος σου ξαπλώνει στα πόδια σου έχει 6 πολύ σοβαρούς λόγους που το κάνει

Αν ο σκύλος σου ξαπλώνει στα πόδια σου έχει 6 πολύ σοβαρούς λόγους που το κάνει

Ιωάννα Σαλαμουρα
σκύλος πάνω σε καναπέ

Ο σκύλος σου έχει πολύ «σοβαρούς» λόγους που ξαπλώνει στα πόδια σου και ήρθε να τους μάθεις.

Τα σκυλιά είναι τα πιο φιλικά κατοικίδια και μοιράζονται έναν ισχυρό δεσμό με τον ιδιοκτήτη τους. Αν είσαι ιδιοκτήτης σκύλου, μπορεί να έχεις βιώσει τον σκύλο σου να αρνείται να φύγει από το πλευρό σου, να ξαπλώνει δίπλα στα πόδια σας ή ακόμη και να κοιμάται πάνω στα πόδια σου. Αυτές οι χαριτωμένες συμπεριφορές είναι πράγματι αξιολάτρευτες.

Όμως κάνοντας αυτές τις χαριτωμένες συμπεριφορές υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που τις κάνουν. Γιατί λοιπόν οι σκύλοι ξαπλώνουν στα πόδια σου; Όπως και να έχει δεν υπάρχει τίποτα πιο υπέροχο από το να σου δείχνουν με αυτό τον τρόπο το νοιάξιμο τους. Σύμφωνα με το thedogsnob.com να για ποιους λόγους ο σκύλος σου ξαπλώνει στα πόδια σου.

σκύλος ξαπλωμένος

Οι 6 λόγοι

1. Επιδίωξη προσοχής

Εκτός από αξιολάτρευτοι, οι χνουδωτοί σύντροφοι μας είναι εξαιρετικοί παρατηρητές και μαθαίνουν γρήγορα. Ο σκύλος μας μπορεί να ξαπλώσει στα πόδια μας, καθώς έχει μάθει ότι με αυτόν τον τρόπο θα τραβήξει την προσοχή μας.
Ενώ είναι φυσιολογικό να χαιρετάμε το κατοικίδιο μας ή να το αγκαλιάζουμε όταν πλησιάζει, το να δίνουμε στο σκύλο μας χάδια στα αυτιά και στην κοιλιά όταν ξαπλώνει στα πόδια μας, μαθαίνει πώς να κερδίζει τη σωματική μας προσοχή.

2. Προστασία της αγέλης

Τα σκυλιά κοιτάζουν προς τον ιδιοκτήτη τους για προστασία. Παρομοίως, μερικές φορές νιώθουν την ανάγκη να προστατεύσουν την αγέλη τους από κακό. Ξαπλώνουν στα πόδια σου για να σε προστατέψουν από τον κίνδυνο και θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κίνδυνος ο σκύλος σου θα εξακολουθεί να ξαπλώνει στα πόδια σου. Όταν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο θα έχει αυξημένα προστατευτικά ένστικτα και θα κάθεται πάνω ή κοντά στα πόδια σου. Αυτός είναι ο τρόπος του να ενημερώσει τα άλλα σκυλιά ότι πρέπει να μείνουν μακριά. Αυτό δεν πειράζει αν ο σκύλος επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά χωρίς επιθετικότητα.

Ορισμένα σκυλιά μοιράζονται έναν τόσο ισχυρό δεσμό που δεν αντέχουν να πλησιάζουν άλλα κατοικίδια στον ιδιοκτήτη τους και μπορεί να γίνουν επιθετικά για να τα προειδοποιήσουν. Μια τέτοια συμπεριφορά πρέπει πάντα να αποθαρρύνεται. Είναι προτιμότερο να επικοινωνήσεις με έναν εκπαιδευτή αν παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά όταν προστατεύει την περιοχή του.

σκύλος δίπλα σε αφεντικό σε καφέ

Παρόμοια με το ότι ο σκύλος σου αισθάνεται υποχρεωμένος να σε προστατεύσει, μπορεί επίσης να ξαπλώσει στα πόδια σου για να αναζητήσει προστασία. Είναι φυσικό ένστικτο των σκύλων να σκύβουν προς τον ιδιοκτήτη τους για προστασία όταν βρίσκονται σε ένα άγνωστο περιβάλλον ή μια κατάσταση.

3. Επίδειξη κυριαρχίας

Την πρώτη φορά που θα συναντήσεις έναν σκύλο, μπορεί να πηδήξει αμέσως στην αγκαλιά σου. Υπάρχουν 2 λόγοι πίσω από αυτή την προσκόλληση. Είτε ο σκύλος χαίρεται που δένεται μαζί σου,  είτε θέλει να επιβάλει την κυριαρχία του και να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι είναι επικεφαλής.

Το να κάθεται στην αγκαλιά κάνει τον σκύλο να αισθάνεται πιο ψηλά και του δίνει τη βεβαιότητα ότι έχει τον έλεγχο. Ενώ αυτή η συμπεριφορά είναι συνηθισμένη όταν ένα νέο κατοικίδιο μπαίνει μέσα σε ένα σπίτι, τα σκυλιά μπορούν επίσης να εξασκούν αυτή τη συμπεριφορά σε ανθρώπους. Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο αν δείχνουν κυριαρχία ή απλά χαίρονται που κάθονται στην αγκαλιά σας. Σε μια τέτοια κατάσταση, παρατήρησε τη συνολική συμπεριφορά του σκύλου σου και συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου αν διαπιστώσεις περίεργες συμπεριφόρες, όπως φύλαξη τροφής, επιθετική αντίδραση σε λεκτικές εντολές ή να κάθεσαι σε ψηλά σημεία κοιτάζοντας προς τα κάτω τα άλλα κατοικίδια.

κορίτσι σε βαν με σκύλο

4. Επίδειξη στοργής

Αφήνοντας στην άκρη τα ένστικτα συμπεριφοράς, ο σκύλος μας μπορεί να κάθεται στα πόδια μας μόνο και μόνο επειδή μας λατρεύει και μας θαυμάζει. Θέλουν να βρίσκονται κοντά μας και να δείχνουν τη στοργή τους. Οι ιδιοκτήτες σημαίνουν τα πάντα για έναν σκύλο και πάντα θα προσπαθούν να επιδεικνύουν την αγάπη τους με διάφορους τρόπους.

Τα κατοικίδια ζώα, ειδικά οι σκύλοι, μοιράζονται έναν ισχυρό δεσμό και αντιλαμβάνονται πώς αισθανόμαστε. Αντιλαμβάνονται εύκολα το στρες ή το άγχος και μπορεί να ξαπλώσουν στα πόδια μας για να δείξουν την υποστήριξή τους. Αυτή η συμπεριφορά επιβεβαιώνει ότι τα πας καλά ως ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων και ο σκύλος σου είναι απλώς ευγνώμων για την αγάπη και τη φροντίδα που του παρέχεις.

5. Αναζητώντας ένα ζεστό μέρος

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι τριχωτοί σύντροφοι μας μπορεί να αισθάνονται κρύο και να θέλουν να αγκαλιαστούν μαζί μας για να ζεσταθούν. Όταν ζουν σε μια αγέλη, τα σκυλιά αγκαλιάζονται μεταξύ τους, παρέχοντας ο ένας στον άλλον ζεστασιά κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων εποχών. Ο σκύλος μας θα αναπαράγει την ακριβή αυτή συμπεριφορά του να ξαπλώνει και να κοιμάται στα πόδια μας για να αναζητήσει ζεστασιά.

σκύλος πάνω σε καναπέ

6. Εμφάνιση άγχους

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις κατά τις οποίες ο σκύλος μας μπορεί να αισθάνεται ότι θέλει να καθίσει δίπλα στα πόδια μας ή πάνω σε αυτά επειδή αισθάνεται φόβο ή είναι ανήσυχος. Αν δεν συνηθίζει να κάθεται πάντα στα πόδια σου και ξαφνικά αρχίσει να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά, αυτό δείχνει ότι ο σκύλος σου αισθάνεται άγχος.
Ακολουθούν τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσεις:

  • Ο σκύλος πανικοβάλλεται και του τρέχουν εκτεταμένα τα σάλια.
  • Η ουρά δείχνει προς το έδαφος ή είναι χωμένη κάτω από τα πόδια του.
  • Η θέση του κεφαλιού είναι χαμηλωμένη.
  • Τραβηγμένα προς τα πίσω τα αυτιά.

Πρέπει να ξαπλώνει δίπλα σου;

Γενικά, αυτή η συνήθεια δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχεί. Στους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αρέσει τα κατοικίδια τους να έρχονται κοντά τους και να δείχνουν στοργή. Σε αντάλλαγμα, τα σκυλιά παίρνουν χάδια και τρίψιμο της κοιλιάς. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις σημάδια επιθετικότητας στο σκύλο σου, αυτή η συμπεριφορά πρέπει να αποθαρρύνεται.

σκύλος που τρέχει με παιχνίδι

Τι μπορεί να σημαίνει αν ο τετράποδος φίλος μας δεν ξαπλώνει στα πόδια μας;

Παρόμοια με τους ανθρώπους, οι σκύλοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τα οποία διαμορφώνονται από το περιβάλλον τους καθώς μεγαλώνουν. Ενώ ορισμένα λαχταρούν να τους τρίβουν συνέχεια την κοιλιά, κάποια άλλα  δε θέλουν να τα αγγίζει ο ιδιοκτήτης τους πολύ συχνά και προτιμούν να κάθονται δίπλα τους αντί να ξαπλώνουν στα πόδια τους.
Ο σκύλος σου θα εξακολουθεί να απολαμβάνει την παρέα σου ακόμη και αν δεν τον αγκαλιάζεις. Παρόλα αυτά, θα σου ότι θέλει στοργή με άλλους τρόπους όταν δεν προτιμά τα πολλά χάδια. Για παράδειγμα, μπορεί να σου παρουσιάσει το αγαπημένο του παιχνίδι ή να σε ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνεις. Με λίγα λόγια, δεν πειράζει αν  δεν κάθεται στα πόδια σου.

Ο ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων έχει την ευθύνη να παρέχει στον σκύλο του την απαιτούμενη φροντίδα, στοργή και αγάπη. Είναι απολύτως φυσιολογικό ο να ξαπλώνει στα πόδια σου, να κάθεται δίπλα σου ή να σε ακολουθεί συνέχεια. Είτε θέλει να κάθεται δίπλα σου είτε σε ακολουθεί πάντα, κάθε κουτάβι έχει μια μοναδική προσωπικότητα που πρέπει να εκτιμάται και να απολαμβάνεται!

Διάβασε επίσης:

Ο σκύλος σου χαμογελά; Υπάρχει τρόπος να το ανακαλύψεις

Τα σκυλάκια μας ξέρουν πότε είμαστε λυπημένοι, αγχωμένοι ή χαρούμενοι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε εξίσου καλά. Αλλά τι μας λένε πραγματικά αυτά τα χαμόγελα των σκύλων; Τίποτα δεν ζεσταίνει την καρδιά μας όσο το γλυκό χαμόγελο του σκύλου μας μετά από μια κουραστική μέρα. Η μουσούδα τους λάμπει όταν μπαίνουμε στο σπίτι!

σκύλος που τρέχει

Έχουμε τόσο στενούς δεσμούς με τα σκυλάκια μας που φαίνεται φυσικό να συνδέουμε τις εκφράσεις του προσώπου τους και ακόμη και κάποιες συμπεριφορές σκύλων με εκείνες των ανθρώπων, όπως όταν οι πιο στοργικές ράτσες σκύλων ξαπλώνουν κοντά μας για να δείξουν ότι νοιάζονται ή όταν ο σκύλος μας κοιτάζει επίμονα σε μια έκκληση για επιπλέον προσοχή ή μια μπουκιά από το σάντουιτς μας. Αλλά όταν πρόκειται για επίδειξη ευτυχίας, χαμογελούν οι σκύλοι ή απλά είναι καθαρά δική μας αυτή η αίσθηση;

Διάβασε εδώ αν σου χαμογελά!

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
14 μικροπρακτικές αυτοφροντίδας που χρειάζονται λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα για να σε «ανεβάσουν»
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer