Αν θες να μεγαλώσεις παιδιά που θα γίνουν συναισθηματικά ευφυή δοκίμασε αυτόν τον κανόνα
Δοκίμασε τον «Κανόνα του προβληματισμού» αν θές τα παιδιά σου να είναι έξυπνα και με ενσυναίσθηση.
Κάθε γονιός θέλει να μεγαλώσει υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Σχεδόν σίγουρα, το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα παιδιά στο μέλλον, είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που περιμένεις. Αυτή είναι ίσως η πιο σκληρή αλήθεια της ανατροφής των παιδιών. Θα επιλέξουν διαφορετικούς φίλους από αυτούς που θα ήθελες εσύ, θα επιλέξουν διαφορετική κατεύθυνση σπουδών και ίσως έναν διαφορετικό σύντροφο μετέπειτα.
Υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα τα οποία στην πραγματικότητα μπορείς να επηρεάσεις στη ζωή τους από ό,τι νομίζεις. Για παράδειγμα, έχεις μεγάλη επιρροή στον τρόπο που αντιδρούν σε διαφορετικές καταστάσεις ή στον τρόπο που σκέφτονται τον κόσμο. Έχεις μεγάλη επιρροή στο αν θα αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και αν θα γίνουν ισχυροί ηγέτες. Μακροπρόθεσμα, αυτά καταλήγουν να είναι πολύ πιο σημαντικά ούτως ή άλλως. Ο τύπος του ανθρώπου που γίνονται δεν έχει να κάνει μόνο με την καριέρα που επιλέγουν, αλλά και τον χαρακτήρα που αναπτύσσουν.
Για παράδειγμα, θα είναι κάποιος/α που αντιμετωπίζει τους άλλους ανθρώπους με σεβασμό ή που οδηγεί καλά; Θα επιδείξουν συναισθηματική νοημοσύνη ή την ικανότητα να αναγνωρίζουν τη δική τους συναισθηματική απόκριση σε καταστάσεις και να λαμβάνουν σκόπιμες αποφάσεις για το πώς να αντιδράσουν; Αποδεικνύεται ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει να κάνει πολύ με κάτι που μπορείς να ελέγξεις εσύ ως γονιός.
Η συγγραφέας Emily Pots λέει: «Να είστε πάντα το είδος του ανθρώπου που θέλετε να είναι τα παιδιά σας. Έτσι, εάν θέλετε τα παιδιά σας να είναι σεβαστικά, διακριτικά και ειλικρινή, πρέπει να είστε άνθρωποι που σέβονται τους άλλους, έχετε διακριτικότητα και είστε ειλικρινής. Και, τότε μπορείτε να περιμένετε αυτή τη συμπεριφορά από τα παιδιά σας».
H Post αναφέρεται σε αυτό ως «Χρυσός Κανόνας της Γονείας», αλλά αλλά μπορείς να τον αποκαλέσεις και «Κανόνα του προβληματισμού». Όποια απάντηση κι αν ελπίζεις ότι θα έχει το παιδί σου σε μια δεδομένη κατάσταση, είναι η απάντηση που θα έπρεπε να έχεις κι εσύ. Σχεδόν σίγουρα τα παιδιά θα αντανακλούν τη δική σου συμπεριφορά, στάση και συναισθηματική ανταπόκριση σε μια κατάσταση.
Ένα από τα πράγματα που ισχύουν για την ανατροφή των παιδιών είναι ότι σχεδόν κάθε σημαντικό πράγμα που μαθαίνουν προέρχεται από τους γονείς τους. Αυτό είναι και καθησυχαστικό και τρομακτικό ταυτόχρονα. Η ιδέα ότι κάποια μέρα θα είναι μόνα τους και ότι θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των άλλων είναι κάτι που όλοι οι γονείς σκέφτονται.
Τι είδους επιρροή θέλεις να ασκήσεις στα παιδιά σου, ειδικά επειδή αντικατοπτρίζουν πολλά από αυτά που βλέπουν σε εσένα;
Αν θέλεις τα παιδιά σου να ανταποκρίνονται διαφορετικά ή να αλληλεπιδρούν διαφορετικά με τους ανθρώπους, πρέπει να ανταποκριθείς κι εσύ από τώρα διαφορετικά. Εάν θέλεις να γίνουν συναισθηματικά ευφυείς ηγέτες, εξαρτάται από εσένα αν είσαι ένας τέτοιος «ηγέτης» στα μάτια τους.
Κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε πολύ καλοί στο να αναγνωρίζουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Αν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ έναν έφηβο με νοοτροπία ή ένα 8χρονο παιδί με οργή, η διαχείριση των δικών σου συναισθημάτων βρίσκεται πολύ πιο κάτω στη λίστα με τα πράγματα που σκέφτεσαι. Αυτό, φυσικά, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι τόσο εύκολο να παρασυρθούμε από την απογοήτευση της στιγμής και χάνουμε τον τελικό στόχο μας. Αυτός ο στόχος, φυσικά, είναι να βοηθήσει να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις τους, την κατανόησή τους για τον κόσμο και – ίσως το πιο σημαντικό – πώς ανταποκρίνονται σε αυτόν τον κόσμο.
Τα καλά νέα είναι ότι ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι απλώς να εξασκηθείς! Όσο περισσότερο δείχνεις τα χαρακτηριστικά που θέλεις να αναπτύξουν τα παιδιά σου, τόσο περισσότερο θα τα αντανακλούνται σε εκείνα.
Το τελευταίο πράγμα σχετικά με αυτόν τον κανόνα είναι ότι μοιάζει περισσότερο με νόμο της ανατροφής των παιδιών παρά με πρακτική ή μέθοδο. Δεν είναι πραγματικά ένα πράγμα που προσπαθείς να έχεις συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι κάτι που ισχύει είτε προσέχεις είτε όχι.
Διάβασε επίσης:
Τα παιδιά που εκτίθενται σε τέχνη που τους προκαλεί δέος αναπτύσσουν γενναιοδωρία και ενσυναίσθηση
Αν θέλεις να μεγαλώσεις ευγενικά, γενναιόδωρα παιδιά, πήγαινέ τα σ’ ένα μουσείο τέχνης! Ναι, καλά διάβασες! Δεν το λέμε εμείς αλλά μια νέα έρευνα που αποκαλύπτει πως τα παιδιά που εκτίθενται σε τεχνη που αναπτύσσει την φαντασία τους και τα μαγνητίζει, προάγει την ανάπτυξη της γενναιοδωρίας και της ενσυναίσθησης. Το αίσθημα δέους που εμπνέεται από το μεγαλείο της τέχνη, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή εμπειρία, όμως ενθαρρύνει τα παιδιά να βοηθούν τους άλλους, αντί να εστιάζουν στις δικές τους ανάγκες.
«Σε μέρη που εμπνέουν το «μυστήριο», το δέος κάνει τα άτομα να αισθάνονται μικρά, ταπεινά, στρέφοντας έτσι την προσοχή τους στις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων και όχι στον εαυτό τους», αναφέρει μια νέα μελέτη στο Psychological Science.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|