Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τα μυστικά της Μεγάλης Σφίγγας στη Γκίζα
Η ογκώδης κατασκευή του μνημείου έχει προκαλέσει μέσα στους αιώνες αναπάντητα ερωτήματα.
Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, ένα έμβλημα του αρχαίου μυστικισμού και του αρχιτεκτονικού μεγαλείου, φρουρεί το οροπέδιο της Γκίζας για χιλιετίες. Με φόντο τις πυραμίδες, αυτή η κολοσσιαία κατασκευή έχει προκαλέσει ατελείωτα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση, τον σκοπό και το αίνιγμα της ύπαρξής της.
Ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν ψάξει ακούραστα την «άμμο του χρόνου» για να αποκαλύψουν τα μυστικά της Σφίγγας, ωστόσο ένα θεμελιώδες παζλ παραμένει: ποιο τοπίο υποδέχτηκε τους αρχαίους Αιγύπτιους καθώς ξεκίνησαν την κατασκευή αυτού του μονολιθικού αγάλματος και πώς μπορεί το φυσικό έδαφος να το είχε επηρεάσει σύλληψη;
Μια καθηλωτική έρευνα από στελέχη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδωσε νέο φως σε αυτό το αρχαίο αίνιγμα. Ανακαλύπτοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν από 4.500 χρόνια, αυτοί οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν την σχέση μεταξύ των φυσικών στοιχείων και της ακατέργαστης πέτρας που θα γινόταν ένα από τα πιο εμβληματικά κειμήλια του κόσμου. Ο αναπληρωτής καθηγητής Leif Ristroph, από το Courant Institute of Mathematical Sciences του NYU, που ηγείται της έρευνας είχε μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αναφέρει τη γένεση της μορφής της Σφίγγας μέσω της διάβρωσης.
«Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια πιθανή “ιστορία προέλευσης” για το πώς μπορούν να προκύψουν σχηματισμοί που μοιάζουν με Σφίγγα από τη διάβρωση», μοιράζεται ο Ristroph με μια αίσθηση ανακάλυψης στο The Brighter Side. «Τα εργαστηριακά μας πειράματα έδειξαν ότι παραδόξως σχήματα που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν, στην πραγματικότητα, να προέρχονται από υλικά που διαβρώνονται από γρήγορες ροές». Ο ακρογωνιαίος λίθος της έρευνάς τους είναι η αναπαραγωγή των yardangs – ιδιόμορφων βραχοδομών της ερήμου που σμιλεύονται από τους ανελέητους ανέμους. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα παρέχουν μια ένδειξη για τις πιθανές απαρχές της Μεγάλης Σφίγγας, υποθέτοντάς την ως ένα αρχαίο yardangs που αργότερα τα ανθρώπινα χέρια δημιούργησαν τη μεγαλειώδη μορφή που αναγνωρίζουμε σήμερα.
Για να αναδημιουργήσουν αυτές τις συνθήκες, ο Ristroph και η ομάδα του εμβαθύνουν σε μια σειρά από περίπλοκα πειράματα. Κατασκεύασαν αναχώματα από μαλακό πηλό με ενσωματωμένα σκληρότερα υλικά, μιμούμενοι τη γεωλογική σύνθεση της βορειοανατολικής Αιγύπτου, όπως το σημείο που βρίσκεται η Σφίγγα. Στη συνέχεια εξαπέλυσαν έναν χείμαρρο από νερό που ρέει γρήγορα, ένα ανάλογο του ανέμου που χάραξε το πρόσωπο της ερήμου, για να παρατηρήσουν πώς θα μπορούσε να χαράξει παρόμοιες κατασκευές. Καθώς τα τεχνητά στοιχεία έπαιρναν τον χώρο τους στους πήλινους λόφους, εμφανίστηκε μια Σφίγγα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Τα ανθεκτικά υλικά μέσα στον πηλό αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, σχηματίζοντας αυτό που θα γινόταν το «κεφάλι» του λιονταριού, ενώ οι μαλακότερες περιοχές γύρω του σταδιακά φθείρονταν για να αποκαλύψουν έναν έντονο «λαιμό», το τέντωμα των «ποδιών» και την καμπύλη του μια «τοξωτή πλάτη».
Διάβασε επίσης: Βρέθηκε άγαλμα 3.000 ετών με ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα στο βυθό λίμνης στην Ιταλία
Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του πειράματος ήταν μια «ηχώ της Σφίγγας», που λαξεύτηκε όχι από ανθρώπινα χέρια αλλά από τη ρευστή μηχανική της διάβρωσης. Η εικόνα που συνοδεύει αυτήν την έρευνα, περικλείει αυτό το ταξίδι από τον άμορφο πηλό σε μια φιγούρα που καθρεφτίζει τον αρχαίο φύλακα της Αιγύπτου. «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια απλή θεωρία προέλευσης για το πώς οι σχηματισμοί που μοιάζουν με Σφίγγα μπορούν να προκύψουν από τη διάβρωση», σημειώνει ο Ristroph, τονίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις της μελέτης. Πράγματι, γιαρντάνγκ που μοιάζουν με καθισμένα ή ξαπλωμένα ζώα υπάρχουν σήμερα, ενισχύοντας την αξιοπιστία των ευρημάτων της ομάδας. Αυτή η έρευνα όχι μόνο διαπερνά το πέπλο της ιστορίας αλλά προσφέρει επίσης πλούτο γνώσεων στους γεωλόγους. Είναι μια αποκάλυψη ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών υλικών υπό διαβρωτικές δυνάμεις μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητους και σαγηνευτικούς σχηματισμούς. Αυτή η εξερεύνηση στην προέλευση της Σφίγγας ανανεώνει τη γοητεία μας με έναν πολιτισμό που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη φαντασία και υπογραμμίζει τη βαθιά επίδραση των φυσικών διεργασιών στη διαμόρφωση των θαυμάτων του κόσμου μας.
Διάβασε επίσης: Μυστηριώδης πυραμίδα βρέθηκε κρυμμένη στην τούνδρα της Ανταρκτικής
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|