Άσε τις αμφιβολίες- Αυτός είναι ο τρόπος για να δεις αν η σχέση σου θα κρατήσει
Αυτή τη φορά, θα πρέπει να πιστέψεις απόλυτα αυτά που λέει, αλλά πριν μπεις πολύ βαθιά και βρεθείς σε μια σχέση, δες τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου θα έχει διάρκεια.
Ευχήθηκες ποτέ να υπήρχε τρόπος να καταλάβεις αν μια σχέση θα λειτουργούσε από την αρχή; Ότι θα μπορούσες να καταλάβεις αμέσως αν ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον αξίζει τον χρόνο και την προσπάθεια; Τελικά αποδεικνύεται ότι μπορείς αν γνωρίζεις σε ποιες κόκκινες σημαίες να δώσεις προσοχή. Πριν από περισσότερα από τριάντα χρόνια, ο θεραπευτής Robin Norwood έγραψε το best-seller, «Women Who Love Too Much: When You Keep Wishing And Hopes He’ll Change». Σε αυτό, συμπεριέλαβε ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το πώς ένας άνδρας και μια γυναίκα που πρόκειται να υποστούν μια άθλια, δυσλειτουργική σχέση βρίσκουν ο ένας τον άλλον και αισθάνονται αμοιβαία έλξη. Περιγράφοντας «τα διακριτικά σήματα που αναβοσβήνουν» μεταξύ ενός ζευγαριού που μόλις γνωρίστηκε, υπονοεί ότι μπορείς πραγματικά να πεις πότε θα έρθει το τέλος μιας σχέσης από την αρχή.
Μερικές φορές, τα σήματα δεν είναι τόσο διακριτικά. Μερικές φορές, είναι λαμπερά σαν κεραυνός στην αρχή της σχέσης σας για να σου ανακοινώσουν: «Αφήστε αυτά τα όμορφα όνειρα. Μπορεί να θέλετε να παραλείψετε αυτό». Συχνά, σας λένε αμέσως τι πρόκειται να συμβεί! Επομένως, κράτησε τα αυτιά σου ανοιχτά και μην εκλογικεύεις αυτές τις προειδοποιήσεις με ένα όνειρο ή μια δικαιολογία.
Εδώ είναι οι ευκολότεροι τρόποι για να μάθετε αν η σχέση σας θα διαρκέσει, μέσα από προσωπικές ιστορίες του βιβλίου:
1. «Δεν σε αγαπώ και φοβάμαι ότι απλώς θα σε χρησιμοποιήσω».
Αυτό μου είπε ο πρώτος σοβαρός φίλος μου στο τρίτο ή το τέταρτο ραντεβού μας. Από όσα ήξερα για αυτόν, δεν πίστευα ότι αυτός ο τύπος θα με χρησιμοποιούσε ποτέ πραγματικά. Αλλά, έπρεπε να είχα ακούσει; Ναι. Όταν τον γνώρισα, ήταν ραγισμένος για το διαζύγιό του. Είχε βρει τη γυναίκα του στο κρεβάτι με έναν άλλο άντρα και προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να την κερδίσει πίσω — παρόλο που εκείνη του είπε ότι δεν αγαπούσε ούτε τον άλλον! Ήταν υπουργός, οπότε υπέθεσα ότι ήταν ειλικρινής. Περάσαμε υπέροχα μαζί. Ήταν ο πρώτος μου σοβαρή σχέση, και ήμουν τόσο καλά, σκέφτηκα αν μπορούσα να του φερθώ καλύτερα από την πρώην σύζυγό του, σίγουρα θα πρόσεχε πόσο υπέροχη ήμουν και θα άλλαζε γνώμη.
2. «Δεν περιμένω να ζήσω πολύ».
«Σε αγαπώ αρκετά για να σε παντρευτώ». Αυτό μου είπε περίπου εννέα μήνες μετά τη σχέση! Ήταν μια πολύ ευτυχισμένη σχέση στην οποία ήμασταν μαζί 11 χρόνια και παντρεμένοι για 7. Στην πραγματικότητα, ήταν η καλύτερη σχέση που είχα ποτέ. Αυτός ο τύπος δεν μου έδωσε ποτέ κανέναν λόγο να αμφιβάλλω ότι νοιαζόταν για μένα. Ποτέ δεν υπήρξε κανένα «Είναι ή δεν το κάνει, θα το κάνει ή δεν θα το κάνει;» Κανένα από τα εφιαλτικά συναισθήματα που όλοι γνωρίζουμε από το σημείο που ο τύπος αρχίζει να «φέρεται αστεία» και φοβόμαστε ότι προσπαθεί να μας ξεγελάσει. Θα πω, ωστόσο, ότι ήταν είκοσι ένα χρόνια μεγαλύτερος από μένα, και ένα πράγμα που είπε πολύ ήταν ότι δεν περίμενε να ζήσει πολύ. Συχνά έλεγε ότι οι γυναίκες στην οικογένειά του έζησαν μεγάλη ζωή (η μητέρα του πέθανε στα ενενήντα της), αλλά οι άνδρες δεν τα κατάφεραν να περάσουν τα εβδομήντα τους. Δυστυχώς, ο σύζυγός μου δεν άντεξε τόσο πολύ. Προσβλήθηκε από καρκίνο στον εγκέφαλο και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία εξήντα έξι ετών. Έτσι, πάλι, αυτό που μου είπαν στην αρχή αποδείχτηκε αλήθεια.
3. «Δεν έχω τίποτα να σου προσφέρω. Δεν έχω να προσφέρω τίποτα σε κανέναν στην τρέχουσα κατάστασή μου».
Στην αρχή μιας πολύ στενής, μαγικής σχέσης με έναν άντρα χωρισμένο μετά από είκοσι χρόνια πολύ δυστυχισμένου γάμου, είπε τα εξής: «Είναι πιθανό να μην έχω το κουράγιο να κάνω αυτό που πρέπει να κάνω. Ότι θα διαπιστώσω ότι δεν είμαι αρκετά δυνατή για να ζήσω μόνη μου. Αν αυτό αποδειχτεί αλήθεια, φταίω εγώ και κανένας άλλος. Δεν έχω τίποτα να σου προσφέρω. Δεν έχω να προσφέρω τίποτα σε κανέναν στην τρέχουσα κατάστασή μου».
Αν ακούσεις αυτά τα λόγια, πιστέψτε τα. Αφού έφυγε, η γυναίκα του και τα ενήλικα παιδιά του τον εξοστρακίζουν και οι ενοχές του τον τράβηξαν πίσω στο γάμο. Με πέταξε ξαφνικά, απροσδόκητα και πολύ οδυνηρά. Δύο χρόνια αργότερα, άκουσα ξανά τον τύπο. Ήταν ακόμα παντρεμένος, και ακόμα άθλιος. Τρεις σοβαρές σχέσεις. τρεις φορές ο τύπος μου είπε το τέλος στην αρχή. Λοιπόν, πώς μπορείς να πεις από την αρχή ότι η σχέση σου δεν θα διαρκέσει; Απλά άκουσε. Και ακόμα καλύτερα, πίστεψε αυτό που λέει ο άντρας που έχεις απέναντι σου.
Διάβασε επίσης:
Μήπως η σχέση σου πάσχει από OCD; Αναγνώρισε τα συμπτώματα και διορθώστε τα λάθη που κάνετε μαζί
Έχεις κοιτάξει ποτέ τον αγαπημένο σου και να σκέφτηκες, «Κι αν δεν είσαι εσύ;» Πιθανότατα να το έχεις γιατί οι φευγαλέες στιγμές αμφιβολίας για τη σχέση σου ή τα αμφιταλαντευόμενα επίπεδα έλξης για τον σύντροφό σου είναι συνηθισμένες εμπειρίες. Αλλά, εάν αισθάνεσαι ότι κατέχεσαι από αβεβαιότητα και άγχος που εστιάζεται στη σχέση – και αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά και διάχυτα – μπορεί να έχεις ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σχέσεων (ROCD). Ναι, αυτή είναι μια πραγματική διάγνωση. «Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακές αμφιβολίες για τις σχέσεις, αλλά για τους ανθρώπους που βιώνουν OCD σε σχέση, το άγχος και η αμφιβολία καταστρέφουν τις σχέσεις τους», δήλωσε ο Misti Nicholson, PsyD, διευθυντής και κλινικός ψυχολόγος στο Austin Anxiety and OCD Specialists.
Τι είναι η Σχέση με ιδεοψυχαναγκασική διαταραχή (ROCD)
Η ΙΨΔ της σχέσης είναι ένας κοινός τύπος ΙΨΔ, είπε η Kristin Bianchi, PhD, αδειούχος κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία αγχωδών διαταραχών και ΙΨΔ. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή, είπε η Bianchi, έχουν ανεπιθύμητες ενοχλητικές αμφιβολίες για τους ερωτικούς τους συντρόφους. Ακριβώς όπως οι αιτίες της γενικής ΙΨΔ δεν είναι απολύτως βέβαιες – αν και πιστεύεται ότι η γενετική, οι ανωμαλίες του εγκεφάλου και το περιβάλλον ενός ατόμου μπορεί να ευθύνονται εν μέρει, σύμφωνα με την Ιατρική Johns Hopkins – έτσι ισχύει και για τις αιτίες της ROCD. Υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι ROCD. «Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα που επικεντρώνονται στη σχέση, άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα εστιασμένα στον σύντροφο και πολλοί θα εμφανίσουν και τους δύο τύπους», είπε ο Nicholson.
Δες εδώ πώς θα καταλάβεις ότι η σχέση σου έχει OCD
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|