Αθώα; Κι όμως, δες τι προκαλούν τα σακουλάκια τσαγιού στο περιβάλλον
Συμφώνα με τα τελευταία νέα τα σακουλάκια του αγαπημένου μας τσαγιού είναι επιβλαβή για το περιβάλλον.
Καθώς τα ποσοστά ρύπανσης αυξάνονται, πολλά είδη οικιακής χρήσης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο ζήτημα. Αν και πολλά προϊόντα κατασκευάζονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα, υπάρχουν άλλα που εξακολουθούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πολλά από αυτά οφείλονται στα πλαστικά μιας χρήσης που καταλήγουν συνεχώς στις χωματερές. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν αυτά τα επιβλαβή για το περιβάλλον προϊόντα, αποφασίζουν να ακολουθήσουν πιο βιώσιμες προσπάθειες στο σπίτι τους.
Για παράδειγμα, ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα που θυσιάζονται είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τα καλαμάκια. Σύμφωνα με την Ημέρα της Γης, κάθε χρόνο παράγονται 380 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού, που απλώς προστίθενται στους 8,3 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους που έχουν παραχθεί από την εφεύρεσή του. Από όλο αυτό το πλαστικό, το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι το 91% των πλαστικών δεν ανακυκλώνεται ποτέ και παραμένει στα ποτάμια, τους ωκεανούς, τις λίμνες και άλλα μέρη του περιβάλλοντος για χρόνια, επειδή δεν είναι βιοδιασπώμενα.
Τα καθημερινά αντικείμενα, όπως τα στεγνωτήρα, τα μαντηλάκια μακιγιάζ ή τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως, συμβάλλουν επίσης στο ζήτημα όταν τα πετάμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσκευασία ή η σύσταση του ίδιου του υλικού περιέχει κάποια μορφή πλαστικού ή άλλη. Ειδικά τα μικροπλαστικά αυξάνονται γρήγορα σε αριθμό, καθώς αρχίζουν να βρίσκονται πλέον ακόμη και στα τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια δεν είναι μόνο επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία σας. Μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα, τους ιστούς, το αναπνευστικό μας σύστημα και πολλά άλλα, σύμφωνα με το Nature.
Ανάμεσα στον αυξανόμενο κατάλογο των αντικειμένων ή τροφίμων που περιέχουν πλαστικά είναι και τα φακελάκια τσαγιού. Ναι, το ζεστό ρόφημα που υποτίθεται ότι είναι υγιεινό και σας βοηθά να χαλαρώσετε, μπορεί επίσης να προσθέτει στο πρόβλημα.
Πλαστικά στα φακελάκια τσαγιού
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία εταιρειών τσαγιού που φτιάχνουν τσάι και το βάζουν σε φακελάκι τσαγιού για μεγαλύτερη ευκολία. Είναι μια απλή, γρήγορη διαδικασία να ζεστάνεις λίγο νερό και να ρίξεις μέσα τα φακελάκια του τσαγιού που επιθυμείς. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις σακούλες τσαγιού αποτελούνται από κάποια μορφή πλαστικού. Μερικές φορές, αυτό βρίσκεται στην ίδια τη σακούλα όταν δεν είναι χάρτινη, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σφραγίζουν τη σακούλα με ένα πλαστικό γνωστό ως πολυπροπυλένιο για να ασφαλίσουν τα φύλλα τσαγιού μέσα σε αυτήν.
Επιπλέον, έρευνα από το Πανεπιστήμιο McGill διαπίστωσε ότι αυτά τα μικροπλαστικά διαρρέουν στη συνέχεια μέσα στο ίδιο το ποτό. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology, ένα περιοδικό με κριτές, διαπίστωσε ότι μόνο ένα σακουλάκι τσαγιού απελευθέρωσε περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στο νερό σε θερμοκρασίες παρασκευής. «Σκεφτόμασταν ότι ίσως βλέπαμε 100 ή 1.000 σωματίδια, αλλά μείναμε εντελώς άφωνοι όταν είδαμε ότι υπήρχαν δισεκατομμύρια σωματίδια», λέει στο Discover η χημικός μηχανικός Nathalie Tufenkji, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Οικολογική κατανάλωση τσαγιού
Αν νιώθεις ανησυχητικό το να βάζεις πλαστικά στο νερό που βράζει και το οποίο θα καταναλώσεις, καθώς και να πετάς τα σακουλάκια τσαγιού από πλαστικό μόνο και μόνο για να καταλήξουν στο περιβάλλον, υπάρχουν και άλλες επιλογές για το καλό της υγείας σας και το καλό του περιβάλλοντος. Σκέψου να βρεις εταιρείες τσαγιού που δεν χρησιμοποιούν καθόλου πλαστικό για τα φακελάκια τσαγιού τους, ειδικά αν αγαπάς την ευκολία που σου δίνει το φακελάκι τσαγιού και πίνεις καθημερινά τσάι.
Η ιδρύτρια της εταιρείας Rare Tea Company Henrietta Lovell λέει στην εκπομπή «The Current» στο CBC ότι το τσάι σε σακουλάκι περιορίζει τις πλήρεις δυνατότητές του όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία του καταναλωτή. Στο βιβλίο της Lovell, «Infused: Adventures in Tea» έχει ως αποστολή της να ενθαρρύνει τους καταναλωτές τσαγιού να επιλέγουν το τσάι σε μορφή χύμα φύλλων, το οποίο είναι πιο υγιεινό για το άτομο που το πίνει και για το περιβάλλον. «Αν αγαπάς πραγματικά το τσάι, δεν θα το βάζεις σε σακουλάκι – είναι σαν να βάζετε την Baby -από το «Dirty Dancing»- στη γωνία», λέει στο «The Current».
Η Lovell λέει ότι η μέθοδος των χύμα φύλλων επιτρέπει επίσης στα φύλλα και τα βότανα του τσαγιού να επεκταθούν και να ξεδιπλωθούν πλήρως, ενώ μια σακούλα τα εμποδίζει να το κάνουν αυτό. Επιπλέον, μπορείς να παρασκευάσεις τσάι από χαλαρά φύλλα για τρεις έως πέντε παρασκευές αφού το στραγγίξεις πλήρως, γεγονός που, σύμφωνα με τη Lovell, του δίνει «βαθύτερα» σε γεύση αφεψήματα.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|