Blue Horizon: O Αρκάς τα είπε όλα με ένα και μόνο σκίτσο για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη
Το σημερινό σκίτσο του Αρκά είναι η ωμή απεικόνιση της πραγματικότητας, δείχνοντάς ένα πλοίο που στο πέρασμά του αφήνει αίμα, έχοντας δολοφονήσει έναν άνθρωπο 36 ετών.
Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει «Όταν συνηθίζεις το τέρας αρχίζεις να του μοιάζεις». Πότε λοιπόν οι άνθρωποι γίναμε τόσο τέρατα και δεν το καταλάβαμε; Πότε έγινε τόσο απλό και καθημερινό το να πνίγουμε έναν άνθρωπο χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και να είναι τόσο φυσιολογικό, που στη συνέχεια το πλοίο αναχωρεί με τόση άνεση;
Το σκίτσο που ανάρτησε σήμερα ο Αρκάς στο instagram είναι η αλήθεια αυτού που συνέβη: ένα πλοίο φεύγει σαν μην συμβαίνει τίποτα, έχοντας σκοτώσει έναν άνθρωπο με τους θύτες επάνω να συνεχίζουν τη δουλειά τους και να συμπεριφέρονται σαν να πέταξαν μία γόπα στη θάλασσα λίγο πριν κλείσει ο καταπέλτης.
Δεν είμαι θυμωμένη είμαι εξοργισμένη. Από πότε και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ότι η θάλασσα θα σταματήσει να είναι μπλε και θα γίνει κόκκινη, ταΐζοντας την ανθρώπους; Ποιος είναι αυτός που πετάει τον Αντώνη, που είχε εισιτήριο και επέστρεφε στο σπίτι του στη θάλασσα να πνιγεί; Δεν χρειάζεται να είσαι ναυτικός για να γνωρίζεις ότι και ο καλύτερος κολυμβητής δεν θα τα κατάφερνε να βγει ζωντανός.
Οι προπέλες ακόμα και ενός μικρού σκάφους -αν είσαι πίσω τους- είναι ικανές να σε πνίξουν, πόσο μάλλον ενός επιβατικού πλοίου. Αλλά μάλλον οι θύτες δεν το γνώριζαν αυτό, αλλά αν δεν το γνώριζαν με τι κριτήρια δούλευαν σε ένα επιβατικό πλοίο; Ποιοι είναι εκείνοι που αποφάσισαν ότι αυτοί – οι προφανώς κτηνώδης προσωπικότητες – είναι ικανοί να δουλεύουν σε ένα ΜΜΜ και να έχουν την ευθύνη τόσων ανθρώπινων ζώων; Οι πρώτες πληροφορίες είπαν ότι ο 36χρονος Αντώνης δεν είχε εισιτήριο και για αυτό τον έδιωξαν. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν είχε, αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να τον πνίξουν;
Και μια γάτα που μπορεί να ανέβει σε ένα καράβι, δεν έχει εισιτήριο, αρά μόλις την εντοπίσουν οι εργαζόμενοι του πλοίου πρέπει να την πετάξουν στη θάλασσα; Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν έχεις εισιτήριο, όπως είχε ο 36χρονος Αντώνης που έπνιξαν χωρίς κανέναν λόγο και καμία αίτια, δεν σου εγγυάται κάνεις ότι θα ζήσεις ούτε ότι θα φτάσεις στον προορισμό σου.
Οι επιβάτες του τρένου στη Λάρισα είχαν εισιτήριο και όμως η ανευθυνότητα και η αδιαφορία τους σκότωσε το ίδιο εύκολα και γρήγορα όπως και τον Αντώνη. Το θέμα δεν είναι πλέον αγαπητέ Μάνο ότι συνηθίσαμε το τέρας, το τραγικό είναι πως έχουμε γίνει οι ίδιοι μία κοινωνία τεράτων και εκείνος που θα επιβιώσει θα είναι το τέρας με την μεγαλύτερη δύναμη και οι παρατρεχάμενοι του.
Πότε και ποιος λοιπόν αποφάσισε ότι ένα ταξίδι με τον πλοίο και με το εισιτήριο στο χέρι είναι η βάρκα που σε πηγαίνει στον άλλο κόσμο; Ο Αρκάς πολύ εύστοχα δημιούργησε μία εικόνα γροθιά στο στομάχι. Το μόνο που ελπίζω και εύχομαι είναι αυτή η γροθιά να είναι τόσο δυνατή και τόσο επίπονη που να ταρακουνήσει το μέσα μας και ο πόνος που θα επιφέρει να είναι τόσο δυνατός που ακόμα και το «τέρας» θα ξυπνήσει και θα νιώσει φρίκη με την ίδια την αποκτήνωση του και θα σταματήσει.
Διάβασε επίσης:
Η μασκότ της Ελευθέριας και της Επανάστασης και 2 θάνατοι από αστυνομική βία στη Γαλλία
Οι μασκότ για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι το 2024 συμβολίζουν την «Ελευθέρια δια μέσω της Επανάστασης», γεγονός ιδιαίτερα ειρωνικό αυτές τις μέρες αν λάβουμε υπόψιν μας τι συμβαίνει στο Παρίσι και σε όλες σχεδόν της πόλεις της χώρας. Τα χαριτωμένα κουκλάκια που λέγονται Phryges είναι εμπνευσμένα από τον σκούφο που συμβολίζει την ελευθέρια, έννοια η όποια αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας.
Είναι ένα σύμβολο των επαναστάσεών που έχουν καθορίσει τη γαλλική δημοκρατία, την πολίτικη κουλτούρα του λάου και της χώρας, έχοντας ταυτόχρονα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες. Τον σκούφο Phrygian τον βλέπουμε και στο χαρακτηριστικό γαλλικό σύμβολο τη Marianne, σε γραμματόσημα, αλλά και στην στολή πολλών σχολείων. Είναι λοιπόν οξύμωρό το ότι στην χώρα που έχει ένα τέτοιο σύμβολο, και τα χρώματα της σημαίας της συμβολίζουν «Ελευθέρια- Ισότητα- Αδελφοσύνη» να υπάρχουν ήδη δυο άδικα νεκροί.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
O θάνατος του Nahel αντικατοπτρίζει το μεγάλο πρόβλημα του ρατσισμού από την αστυνομία που πρέπει να αντιμετωπίσει η Γαλλία. Ο ΟΗΕ καλεί τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν στην αστυνομική της δύναμη, καθώς ο θάνατος του 17χρονου Nahel, ο οποίος σκοτώθηκε στη Nanterre κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, βάζει κυριολεκτικά φωτιά στις εργατικές γειτονιές.
Δες εδώ τη μασκότ της Ελευθέριας μέσα στην απόλυτη βία
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|