Μπορεί να πάθουν τα παιδιά ωτίτιδα από τις πολλές βουτιές; Μύθοι και αλήθειες
Οι πολλές βουτιές δεν είναι άμεσα υπεύθυνες για την ωτίτιδα, αλλά η παραμονή του νερού στο αυτί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Με τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού στη θάλασσα και την πισίνα, όλοι οι γονείς συχνά αναρωτιούνται αν οι πολλές βουτιές μπορούν να προκαλέσουν ωτίτιδα. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί για αυτό το θέμα, διαχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες.
Ο μύθος λέει ότι τα παιδιά, κυρίως, παθαίνουν ωτίτιδα από τις άπειρες βουτιές το καλοκαίρι…. Η βασική αλήθεια είναι ότι οι καλοκαιρινές βουτιές στο νερό είναι απολαυστικές για μικρούς και μεγάλους! Μια ακόμη αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκύψει ωτίτιδα από τις πολλές βουτιές πράγμα που ισχύει κυρίως για τις μικρές ηλικίες. Η πάθηση λέγεται «εξωτερική ωτίτιδα» και είναι η φλεγμονή που δημιουργείται στον ακουστικό πόρο.
Πριν όμως ενοχοποιήσουμε τις βουτιές θυμήσου ότι:
1.Εάν το παιδί έχει προδιάθεση είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει εξωτερική ωτίτιδα
2.Εάν το νερό δε βγει εγκαίρως από τα αυτιά μπορεί η υγρασία να συνεισφέρει στη δημιουργία φλεγμονής
3.Εάν το νερό είναι κακοσυντηριμένο ή μολυσμένο μπορεί να προκύψει εξωτερική ωτίτιδα.
Μύθος 1: Οι πολλές βουτιές προκαλούν ωτίτιδα
Αλήθεια: Οι βουτιές από μόνες τους δεν προκαλούν ωτίτιδα. Η ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του αυτιού που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια ή ιούς. Παρόλα αυτά, η παραμονή του νερού στο αυτί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εξωτερική ωτίτιδα (γνωστή και ως ωτίτιδα των κολυμβητών).
Διάβασε επίσης: Αυτό είναι το μοναδικό σημείο που ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό
Μύθος 2: Τα παιδιά που κάνουν πολλές βουτιές είναι πιο επιρρεπή σε ωτίτιδα
Αλήθεια: Αν και τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στο νερό είναι πιο εκτεθειμένα σε εξωτερική ωτίτιδα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε παιδί που κολυμπάει συχνά θα πάθει ωτίτιδα. Η σωστή φροντίδα των αυτιών και η αποφυγή παραμονής του νερού στο αυτί μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
Τι λένε οι ειδικοί:
Η παιδίατρος Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου εξηγεί: «Οι πολλές βουτιές δεν είναι πρόβλημα από μόνες τους. Αυτό που προκαλεί προβλήματα είναι η παραμονή του νερού στο αυτί. Αν το νερό παραμένει παγιδευμένο στο αυτί, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης βακτηρίων και να οδηγήσει σε φλεγμονή».
Ο ΩΡΛ Δρ. Νίκος Ιωαννίδης προσθέτει: «Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προληφθεί με απλά μέτρα, όπως το να στεγνώνετε καλά τα αυτιά των παιδιών μετά το κολύμπι και να αποφεύγετε τη χρήση μπατονέτας που μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στον ακουστικό πόρο».
Προληπτικά μέτρα:
- Στέγνωμα των αυτιών: Μετά από κάθε βουτιά, στεγνώνετε προσεκτικά τα αυτιά των παιδιών με μια πετσέτα. Μπορείτε επίσης να τα ενθαρρύνετε να γείρουν το κεφάλι τους από τη μια πλευρά και μετά από την άλλη για να φύγει το νερό.
- Χρήση ωτοασπίδων: Οι ειδικές ωτοασπίδες για κολύμβηση μπορούν να εμποδίσουν την είσοδο του νερού στα αυτιά.
- Αποφυγή βαμβακερών μπατονέτων: Οι μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και να σπρώξουν το κερί βαθύτερα στο αυτί, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα.
- Συμβουλή από γιατρό: Αν το παιδί σας έχει συχνά ωτίτιδες, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τον ΩΡΛ για προληπτικά μέτρα ή ειδικά προληπτικά σκευάσματα.
Με την κατάλληλη φροντίδα και πρόληψη, τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους δραστηριότητες χωρίς προβλήματα. Μίλα με τον γιατρό σου για περισσότερες συμβουλές και βεβαιώσου ότι τα παιδιά είναι ασφαλή και υγιή καθώς απολαμβάνουν το καλοκαίρι.
Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες κρέμες για εγκαύματα από τον ήλιο: 9 σύμμαχοί σου αν καείς κάνοντας ηλιοθεραπεία
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|