Διακοπές μόνη: Γιατί φέτος είναι η πιο πολυπόθητη πολυτέλεια των ταξιδιωτών
Αν θες να ταξιδέψεις μόνη να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη, η επιθυμία αυξάνεται σε όλες μας χρόνο με το χρόνο.
Καλοκαίρι και είναι η χρονική στιγμή που κάνεις πλάνα για τις διακοπές σου. Σε ποιο μέρος θα ξεκουραστείς και που θα αποφορτίσεις. Νιώθεις την επιθυμία να ξεφύγεις από τον κόσμο, να μείνεις μόνη και να κάνεις αποσύνδεση. Μόνη όμως. Και δεν πρέπει να αισθάνεσαι περίεργα με αυτό διότι η αναζήτηση της μοναξιάς σε προορισμούς ολοένα και αυξάνεται μεταξύ των ταξιδιωτών. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal for The Theory of Social Behavior, η επιδίωξη της μοναξιάς βρίσκεται σε άνοδο. Η μελέτη απαριθμεί τα οφέλη της μοναξιάς: μεγαλύτερη ελευθερία, δημιουργικότητα, οικειότητα, πνευματικότητα. Ακριβώς όπως έκαναν οι ταξιδιώτες του παρελθόντος που αναζητούν τη μοναξιά σε απομακρυσμένα περιβαλλοντικά πλαίσια, σε απομονωμένα φυσικά μέρη, ιδανικά για ενδοσκόπηση.
Είναι τέτοιοι προορισμοί που τείνουν να εμπνέουν μια αίσθηση ελευθερίας, όπου νιώθουμε μικροί και ασήμαντοι στην απεραντοσύνη της φύσης και είμαστε απαλλαγμένοι από τον θόρυβο που χαρακτηρίζει τα αστικά περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα ένα απελευθερωτικό αποτέλεσμα, ένα αίσθημα δέους και βαθύτερη αυτο- επίγνωση. H επιθυμία για μοναξιά σε συνδυασμό με το μακρύ lockdown στα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις ανησυχίες για την υγεία και τη σπειροειδή συνδεσιμότητα, οδήγησαν τους ταξιδιώτες να θέλουν να τολμήσουν να βρεθούν σε μέρη όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένα. Δεν είναι περίεργο που νιώθουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα πάντα, όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε ποτέ να το κάνουμε πραγματικά.
Το συστατικό της Αγιουρβέδα
Σύμφωνα με τη vogue.it, ενώ οι στατιστικές δείχνουν την αυξημένη ανάγκη για μοναξιά ως σύγχρονο φαινόμενο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον μας για την απομόνωση μπορεί να έχει ρίζες στην αρχαία σοφία. Η Katie Silcox, συγγραφέας και ιδρύτρια της Σχολής Shakti για την Αγιουρβέδα, εξηγεί την ανάγκη για μεγαλύτερη ηρεμία μέσω της μορφής της αρχαίας ινδικής ιατρικής στην οποία ειδικεύεται. Σύμφωνα με τις αρχές της Αγιουρβέδα, κάθε άνθρωπος αποτελείται από έναν συνδυασμό τριών dosha, ή αρχέτυπων, καθένα από τα οποία αποτελείται από 2 κύρια στοιχεία: Kapha, γη και νερό, Pitta, φωτιά και νερό, και Vata, αέρας και αιθέρας. Η συγγραφέας εξηγεί αυτή την αύξηση της ανάγκης μας να αποσυνδεθούμε με το γεγονός ότι η ανθρωπότητα υποφέρει από υπερβολική ενέργεια Vata. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ό,τι χρησιμοποιούμε για να παραμείνουμε εικονικά συνδεδεμένοι – το διαδίκτυο, οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα – είναι το Vata. Οι παρενέργειες που προκαλούνται από αυτή την περίσσεια Vata στη συμπεριφορά ενός ατόμου περιλαμβάνουν ανησυχία, άγχος, νευρικότητα, καθώς και το αίσθημα ότι δεν υπάρχει πραγματικά και η επακόλουθη ανάγκη για απόδραση.
«Η επιθυμία να ταξιδέψουμε, ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται άγριες, φυσικές, αυθεντικές, είναι μια κατανοητή παρόρμηση που προκαλείται από την ανάγκη να αντισταθμίσουμε την έλλειψη αληθινής σύνδεσης στον πολιτισμό μας», λέει η Silcox. «Αν και είμαστε υπερσυνδεδεμένοι μέσω της διάνοιας μας, η σωματικότητα και η ψυχή μας μπορεί να αισθάνονται πιο αποσυνδεδεμένοι από ποτέ. Μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτήν την περίσσεια Vata περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μαγειρεύοντας το φαγητό που καταναλώνουμε ή συμμετέχοντας σε σωματικές και συναισθηματικές δραστηριότητες γείωσης όπως η κηπουρική».
Οι τουριστικοί πράκτορες το επιβεβαιώνουν
Σύμφωνα με τους κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες παγκοσμίως, οι μοναχικές, ταξιδιωτικές εμπειρίες είναι όλο και πιο περιζήτητες. Όχι μόνο οι ταξιδιώτες θέλουν να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία, αλλά ενδιαφέρονται επίσης όλο και περισσότερο να συνδεθούν με άλλους πολιτισμούς με πιο στοχαστικό τρόπο, ειδικά σε απομονωμένα μέρη, που προκαλούν μια φυσική αίσθηση μοναξιάς.
Για παράδειγμα τα τοπία της Ιορδανίας και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά παρέχουν την απάντηση και στις δύο ανάγκες των ταξιδιωτών κι έτσι η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει γίνει κορυφαίος προορισμός για όσους αναζητούν μια πραγματική απόδραση. Αντίστοιχα στον περιβάλλοντα χώρο του Flockhill Lodge, μιας πολυτελούς κατοικίας με μόνο τέσσερα υπνοδωμάτια, στη Νέα Ζηλανδία, το τοπίο είναι τόσο μαγευτικό και απεριόριστο που νιώθει κανείς σχεδόν εκμηδενισμένος στην παρουσία του, ενώ στην περίπτωση του ξενοδοχειακού ομίλου Awasi, ο οποίος διαθέτει πολυτελείς ξενώνες σε μέρη όπως είναι η έρημος Atacama στη Χιλή και το τροπικό δάσος στους καταρράκτες Iguazu στην Αργεντινή, οι εμπειρίες που προσφέρονται περιλαμβάνουν ιδιωτικό οδηγό και όχημα για κάθε επισκέπτη, προκειμένου να επιτρέψει τον τελευταίο. για να εξερευνήσει αμόλυντα φυσικά τοπία στη μοναξιά.
Αποσυνδέσου για να συνδεθείς ξανά
Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι έχουν αφήσει πίσω τις μεγάλες πόλεις αναζητώντας κάτι διαφορετικό. Κάποιοι έχουν φτιάξει σπίτια δίπλα στη θάλασσα, άλλοι έχουν δημιουργήσει κήπους και βιολογικά αγροκτήματα στην ύπαιθρο. Σε μια εποχή που ο κόσμος φαίνεται βυθισμένος στο χάος και το μέλλον είναι εντελώς πέρα από τον έλεγχο μας, έχουμε επιστρέψει στις ρίζες μας: σε μια μορφή σωματικής και ψυχικής ριζοβολίας, που μας κάνει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τη γη. Και ίσως, τελικά, αυτό ήταν πάντα όπου ανήκουμε.
Διάβασε επίσης:
Οι 5 πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις στον κόσμο για να επισκεφθείς στο επόμενο ταξίδι σου
Όσον αφορά τις φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις, υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι προορισμοί σε όλο τον κόσμο που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, τις πράσινες πρωτοβουλίες και την υψηλή ποιότητα ζωής. Αυτό δεν γίνεται εις βάρος της ευτυχίας των κατοίκων ή των δρακόντειων μέτρων των κυβερνήσεων.
Πράγματι, αυτές οι 5 πόλεις κατατάσσονται σταθερά ως μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στον κόσμο, με την υψηλότερη ποιότητα ζωής και αξίζει να μπουν στη λίστα των επόμενων ταξιδιών σου.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|