Dogen City: Η πλωτή πόλη που έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή
Το Dogen City είναι μια ιδέα βιώσιμης πλωτής πόλης που έχει δημιουργηθεί από την ιαπωνική εταιρεία N-Ark.
Σε μια προσπάθεια να προσαρμόσουμε τις συνήθειες ζωής μας στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, το N-Ark της Ιαπωνίας έχει καταλήξει σε μια μοναδική ιδέα πλωτής πόλης. Το Dogen City είναι ένα φιλόδοξο έργο που απαιτεί τη δημιουργία μιας θαλάσσιας πόλης που θα αντέχει στην άνοδο της παλίρροιας.
Προορίζεται να φιλοξενήσει έως και 10.000 κατοίκους και 30.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ χωρίζεται σε 3 κύρια στοιχεία. Το πρώτο είναι ένας κατοικήσιμος δακτύλιος που δημιουργεί έναν κόλπο και προστατεύει την πόλη από το τσουνάμι. Ο δακτύλιος είναι κλιμακωτός, με τρόφιμα και υποδομές να βυθίζονται κάτω από τις κατοικήσιμες ζώνες. Εντός του δακτυλίου, η πλωτή αρχιτεκτονική θα επιτρέψει την αναδιαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με τις αστικές λειτουργίες.
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ένα κέντρο δεδομένων υψηλής τεχνολογίας που ψύχεται από τον ωκεανό.
Το κέντρο θα στεγάσει το λειτουργικό σύστημα της πόλης, καθώς και πολλές από τις ιατρικές υπηρεσίες της. Σχεδιασμένο ως πόλη υγειονομικής περίθαλψης, τράπεζα DNA και κέντρο ιατρικής έρευνας, καθώς και εγκαταστάσεις χειρουργικής και δοκιμών, θα στεγάζονται όλα κάτω από το νερό. Αυτό θα μειώσει το κόστος ενέργειας, επιτρέποντας την αποτελεσματική χρήση του χώρου.
«Σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια πόλη όπου οι άνθρωποι θα μπορούν φυσικά να βελτιώσουν την υγεία τους ζώντας σε μια πόλη σχεδιασμένη από την αρχή για να είναι επωφελής για την πρόληψη ασθενειών», δήλωσε ο Yuichi Tei, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. σχολή Ιατρικής και Μηχανικής στο My Modern Met. Ο Tei είναι στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Κοινοπραξίας New Ocean, το οποίο θα βοηθήσει στην υλοποίηση του Dogen City.
Η ιδέα περιλαμβάνει επίσης εγκαταστάσεις για ιατρικό τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων ιαματικών πηγών με θαλασσινό νερό, καθώς και φαγητά και κουζίνες που παράγονται επί τόπου. Για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης, η κοινοπραξία εργάζεται επίσης για τρόπους καλλιέργειας τροφίμων χρησιμοποιώντας αναγεννητική υδροπονία και κυκλοφορία πόρων. Επί του παρόντος, αναπτύσσει τεχνολογία που θα αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά του θαλασσινού νερού και θα δημιουργήσει ένα εδαφικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στα φυτά να αναπτύσσονται με επιτυχία όσο υπάρχει υγρασία.
Η N-Ark ιδρύθηκε το 2021 για να δημιουργήσει μια πλωτή φάρμα, αλλά έχει θέσει τους στόχους της ακόμα πιο ψηλά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Κάτω από την ομπρέλα του New Ocean concept τους, συγκεντρώνουν επαγγελματίες από διαφορετικούς τομείς για να εργαστούν προς έναν κοινό στόχο. Μαζί, ελπίζουν να πάρουν την αρνητική κατάσταση σχετικά με το περιβάλλον και να τη χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να κάνουμε θετικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε.
Διάβασε επίσης:
Η γιγάντια σπείρα που μειώνει την εκπομπή άνθρακα στην πυκνοκατοικημένη Σεούλ
Όταν υπάρχει χωροταξικό πρόβλημα η λύση πάντα έρχεται από τη φύση! Στην πυκνοκατοικημένη πόλη λοιπόν της Σεούλ στη Νότιας Κορέας, είναι δύσκολο να βρει κανείς χώρο και πράσινο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Kim Min Jae Architects έχει καταλήξει σε μια έξυπνη ιδέα για την κατασκευή ενός κτηρίου για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ταχείας εκβιομηχάνισης της πόλης.
Το Seoul Loop είναι μια σπείρα με επένδυση ξύλου που παρέχει έναν τεράστιο χώρο για φωτοσύνθεση. Ο αρχιτέκτονας της κατασκευαστικής εταιρείας τοποθέτησε το Seoul Loop στην περιοχή Huam-Dong της πόλης. Η γειτονιά έχει υψηλή συγκέντρωση χαμηλών κτιρίων και λίγο χώρο για πράσινο. Αλλά χάρη σε αυτή την ιδέα, τα φυτά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν και τόσο η φυσική όσο και η τεχνητή φωτοσύνθεση θα καταπολεμήσουν τις εκπομπές άνθρακα.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|