Now Reading
Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή και ο πλανήτης κινδυνεύει

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή και ο πλανήτης κινδυνεύει

Ιωάννα Σαλαμουρα
Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή και ο πλανήτης κινδυνεύει

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν «κοιμισμένο γίγαντα» περιβαλλοντικών προβλημάτων, το αλάτι, που αλατίζει τη γη εκεί που δεν πρέπει να αλατίζεται.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που ναι μεν ακούγεται ακραίο, αλλά είναι υψίστου κινδύνου και κρούουν τον κώδωνα: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment οι ανθρώπινες δραστηριότητες καθιστούν την υδρόγειο πιο αλμυρή, ειδικά τα εδάφη μας, το γλυκό νερό και τον αέρα.

Το υπερβολικό αλάτι έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις προμήθειες γλυκού νερού τις τελευταίες δεκαετίες. «Η ρύπανση από το αλάτι δεν αποτελεί κάποια φανταχτερή απειλή για την ύπαρξή μας – όπως, ας πούμε, ένας μετεωρίτης που χτυπά τη Γη – αλλά το ζήτημα παραβλέπεται σοβαρά και είναι ένας “κοιμισμένος γίγαντας”», δήλωσε ο Sujay Kaushal, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή και ο πλανήτης κινδυνεύειΌλη η υδρόγειος έχει γίνει πιο αλμυρή

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλάτι είναι αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας ή το αλάτι στους ωκεανούς, χημικά γνωστό ως χλωριούχο νάτριο (NaCl). Αυτό το άλας νατρίου μπορεί επίσης να βρεθεί σε απορρυπαντικά, άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης και άλλα, αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά άλατα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα ιόντα που χρησιμοποιούνται σε πρόσθετα προϊόντα και όλα αυτά αυξάνονται σε μέρη όπου συνήθως δεν εμφανίζονται .

Τα τελευταία 50 χρόνια, τα ιόντα αλατιού έχουν αυξηθεί σε ρυάκια και ποτάμια καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν και να παράγουν περισσότερα άλατα, λέει η μελέτη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι σε όλη την υδρόγειο, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια στρέμματα εδάφους – μια περιοχή όσο το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών – έχουν γίνει πιο αλμυρά. Οι αλμυρές λίμνες επίσης στεγνώνουν και στέλνουν αλατούχα σκόνη στον αέρα.«Χρησιμοποιούμε νερό για τα πάντα, από την καλλιέργεια των καλλιεργειών μέχρι την κατανάλωση και τις βιομηχανικές διεργασίες μέχρι τη θέρμανση και την ψύξη», δήλωσε στην Washington Post ο Kaushal. «Αλλά όταν έχεις αλάτι στο νερό, επηρεάζει όλα αυτά τα πράγματα… και αυξάνεται». Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αλατιού θα μπορούσαν να γίνουν «μια υπαρξιακή απειλή» για τα αποθέματα γλυκού νερού μας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή και ο πλανήτης κινδυνεύειΟι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει τον κανονικό κύκλο αλατιού

Το αλάτι είναι ένα φυσικό και απαραίτητο συστατικό της Γης. Η ένωση έρχεται στην επιφάνεια αργά σε μεγάλες γεωλογικές χρονικές κλίμακες, μέσω φυσικών διεργασιών όπως η διάβρωση των ιζηματογενών πετρωμάτων. Όταν εκτίθεται στην επιφάνεια, το αλάτι μπορεί να αναμιχθεί με το νερό, να μεταφερθεί στο νερό ή να πάει στον αέρα. Οι ζωντανοί οργανισμοί, από τα φυτά μέχρι τους ανθρώπους, καταλαμβάνουν μικρές μερίδες για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των καθημερινών λειτουργιών. Το υπερβολικό αλάτι χτυπά μια βόλτα με μόρια νερού, εισχωρώντας στα υπόγεια ύδατα, το έδαφος και τους ωκεανούς.

Αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει αυτόν τον κανονικό κύκλο αλατιού τις τελευταίες δεκαετίες, διαπίστωσε η ομάδα. Η γεωργία, η εξόρυξη, οι κατασκευές, η επεξεργασία νερού και δρόμων και πρόσθετες βιομηχανικές δραστηριότητες αυξάνουν το αλάτι στο έδαφος, στα συστήματα γλυκού νερού και στον αέρα. «Αλατίζουμε τη Γη εκεί που δεν πρέπει να αλατίζεται», είπε ο Hintz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο. «Ξαναδιανέμουμε αλάτι σε μέρη που δεν θα έπρεπε – όπως πολλές από τις λίμνες, τα ρυάκια, τα ποτάμια και τους υγροτόπους μας που μας παρέχουν πόσιμο νερό, αναψυχή και αλιεία».

Συμφώνησε με τους συγγραφείς της μελέτης ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τα αποθέματα γλυκού νερού. Μόνο το 3% περίπου του νερού της Γης είναι φρέσκο ​​και το αλάτι καταστρέφει όλο και περισσότερο αυτό το μικρό απόθεμα. Ο Hintz είπε ότι απαιτείται προληπτική περιβαλλοντική πολιτική για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Διάβασε επίσης: Ερευνητές επινοούν ένα επαναστατικό τύπο πλαστικού που μπορεί να κομποστοποιηθεί μόνο του

«Θα έπρεπε όλοι να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πρόσβαση σε γλυκό νερό», είπε ο Hintz. «Αυτή η —ίσως ρητορική— ερώτηση θα πρέπει να είναι αρκετή για να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του ζητήματος της αλάτωσης».

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη γίνεται πιο αλμυρή και ο πλανήτης κινδυνεύει

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουρεαλιστικά έργα τέχνης έχουν «κατακλύσει» το Μπρίστολ της Αγγλίας



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer