Sommelier αποκαλύπτει τα μυστικά για να επιλέξεις ένα βιολογικό κρασί
Τα κρασιά χωρίζονται ανάλογα με το χρώμα τους, την γεύση τους, την περιεκτικότητα τους σε διοξείδιο του άνθρακα κ.α. Διάβασε τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την επιλογή του σωστού κρασιού.
Ως αγοραστές γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερο τις επωνυμίες που υποστηρίζουμε. Όταν πρόκειται για την επιλογή ενός οικολογικού κρασιού, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο περίπλοκα. Πώς μπορείς λοιπόν να βρεις ένα μπουκάλι που να ανταποκρίνεται στα γνούστα σου; Υπάρχουν τέσσερις κύριοι όροι που χρησιμοποιούνται για να επικοινωνήσουν τα πάντα, από τον τρόπο καλλιέργειας των σταφυλιών έως τον τρόπο παρασκευής του κρασιού: Βιολογικός, Βιοδυναμικός, Φυσικός και Αειφόρος.
«Αυτοί οι όροι συχνά συγχέονται, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ξεχωριστές έννοιες», εξηγεί ο Christopher Hoel, ιδρυτής του Harper’s Club και ειδικός επιμελητής κρασιού για τους Wine Insiders και Martha Stewart Wine Co και Luckysomm.
Βιολογικό κρασί
Πολλοί από εμάς είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον όρο «βιολογικό», οπότε αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. «Όπως τα προϊόντα μας, τα κρασιά θα πιστοποιηθούν ως «βιολογικά» μόνο εάν είναι φτιαγμένα από σταφύλια που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, χημικά λιπάσματα», λέει ο Hoel. Όλα τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων όπως η μαγιά, πρέπει επίσης να είναι βιολογικά.
Βιοδυναμική παρασκευή
Η βιοδυναμική είναι παρόμοια με την οργανική στο ότι καμία πρακτική δεν χρησιμοποιεί συνθετικές χημικές ουσίες. Ωστόσο, η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι πιο ολιστική και λαμβάνει υπόψη ολόκληρο το οικοσύστημα ενός αμπελώνα, συμπεριλαμβανομένων των αστρολογικών επιρροών και των σεληνιακών κύκλων.
Σε αυτήν την κατηγορία, ο Hoel εξηγεί ότι μπορεί να παρατηρήσετε ελαφρώς διαφορετικές φράσεις στην ετικέτα: “Ένα «βιοδυναμικό κρασί» παρασκευάζεται με σταφύλια βιοδυναμικής εκτροφής και ο οινοποιός δεν χρησιμοποίησε κανέναν χειρισμό, όπως προσθήκες μαγιάς ή ρυθμίσεις οξύτητας στη διαδικασία οινοποίησης. Ένα κρασί «φτιαγμένο από βιοδυναμικά σταφύλια», ωστόσο, σημαίνει ακριβώς αυτό – ο αμπελουργός χρησιμοποίησε σταφύλια που καλλιεργήθηκαν βιοδυναμικά, αλλά μπορεί να είχε ακολουθήσει λιγότερο αυστηρές πρακτικές στη διαδικασία οινοποίησης», λέει.
Φυσικό κρασί
Το φυσικό κρασί «κοιτάζει» την άλλη πλευρά της διαδικασίας. Ενώ οι παραπάνω όροι λαμβάνουν υπόψη τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, το φυσικό κρασί εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο παρασκευής του κρασιού. Αυτά τα κρασιά μπορεί να παρασκευάζονται με βιολογικά ή βιοδυναμικά σταφύλια (και τις περισσότερες φορές είναι), αλλά για να θεωρούνται φυσικά, πρέπει να παρασκευάζονται με μια «φυσική» διαδικασία οινοποίησης, η οποία είναι γενικά χωρίς παρεμβάσεις: χωρίς μηχανικό διαχωρισμό, διεργασίες φιλτραρίσματος.
Βιώσιμος – Αειφόρος
«Ενώ όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα κρασιά, δεν είναι αυτόματα βιώσιμα», λέει ο Hoel και προσθέτει: «Εκτός από τις φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές, οι αμπελώνες πρέπει επίσης να εφαρμόζουν άλλους παράγοντες όπως πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, κατανάλωση νερού, χρήση ενέργειας και υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, πέρα από τη χρήση οικολογικών πρακτικών καλλιέργειας».
Κρασί με οικολογική συνείδηση
Εκτός από την ορολογία που αναφέραμε πιο πάνω, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς θα αναζητήσουμε το κατάλληλο κρασί. Χωρίς αμφιβολία, ο ευκολότερος τρόπος είναι να ελέγξεις την ετικέτα. Τα κρασιά που είναι βιολογικά, βιοδυναμικά ή βιώσιμα θα έχουν μια πιστοποίηση που επαληθεύει αυτό το γεγονός η οποία υπάρχει στην ετικέτα.
«Βρίσκω ότι είναι πολύτιμο, ωστόσο, να κάνουμε λίγη έρευνα για τον αμπελώνα και τον τρόπο παραγωγής των σταφυλιών», λέει ο Hoel. «Ενώ οι ετικέτες πιστοποίησης είναι ένας εύκολος τρόπος για να βρεις κρασιά με οικολογική συνείδηση, μπορεί να διαπιστώσεις ότι ένας αμπελώνας ακολουθεί πρακτικές που πληρούν τα πρότυπά σου, ακόμα κι αν δεν έχουν την επίσημη σφραγίδα».
Διαχωρίζοντας το καλό από το απλό κρασί
Σύμφωνα με τον Hoel, τα φυσικά κρασιά είναι συχνά αφιλτράριστα και δεν έχουν πρόσθετα θειώδη, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη σταθερότητα του κρασιού. «Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φυσικά κρασιά έχουν πιο άγρια γεύση», είπε.
Περισσότεροι αμπελώνες εξερευνούν πρακτικές βιολογικής γεωργίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά κρασιά εξαιρετικής ποιότητας σε προσιτή τιμή. Η Ιταλία, γνωστή για τους αμπελώνες της και την τεράστια ποικιλία ποικιλιών, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε όταν ψάχνετε για βιολογικά σταφύλια, λέει ο Hoel. Ωστόσο τα βιώσιμα κρασιά μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθούν.
Καθώς εξερευνάς τα αγαπημένα σου κρασία, σημείωσε ποια σου αρέσουν ή όχι. «Μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν απολαμβάνεις τη γεύση των σταφυλιών βιολογικής καλλιέργειας ή ότι προτιμάς πραγματικά τις μοναδικές γεύσεις του φυσικού κρασιού», λέει ο Hoel.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|